Mituri despre sistemul nervos

Mituri despre sistemul nervos

De cate ori n-am auzit sau citit tot felul de pareri legate de afectiuni ale sistemului nervos? Ca un pacient care sufera de scleroza multipla ajunge in scaun cu rotile, ca Alzheimer se intalneste doar la persoanele varstnice etc. Ce e adevarat si ce e fals cand vorbim despre bolile sistemului nervos?

Un creier mai mare denota un grad ridicat de inteligenta. Fals
Dimensiunea creierului nu determina inteligenta. Creierul lui Einstein nu era mai mare decat media, insa acesta s-a remarcat printr-o inteligenta deosebita. Exista animale, precum elefantul sau balena, care au un creier mult mai mare decat creierul uman, insa acestea nu sunt mai inteligente. Capacitatile cognitive la oameni sunt determinate de cortex si de conexiunile sinaptice.

Leziunile cerebrale sunt permanente. Fals
In anumite cazuri, creierul dispune de propriile capacitati de a se regenera. Insa recuperarea unei persoane care a suferit o leziune cerebrala depinde mult de localizarea leziunii si de severitatea acesteia. In cazul unei comotii usoare, leziunile duc la intreruperea temporara a functiilor cerebrale, daca pacientul urmeaza un tratament special. Chiar si in cazul unor traumatisme cerebrale grave, cum ar fi AVC-ul, studiile arata ca, printr-o terapie adecvata, creierul ar putea dezvolta alte conexiuni, directionand functiile catre zonele sanatoase.

Vaccinurile duc la autism. Fals
Rezultatele studiilor n-au evidentiat legatura dintre vaccinuri si autism. Suspiciunile au aparut deoarece autismul incepe sa se evidentieze in copilarie, in perioadele in care copiii primesc diferite vaccinuri. Acest argument a fost respins de studiile ulterioare.

Scleroza multipla este incompatibila cu sarcina. Fals
Scleroza multipla nu afecteaza fertilitatea, iar o femeie diagnosticata cu aceasta boala poate ramane insarcinata si sa nasca un copil sanatos. Este important ca sarcina sa fie planificata impreuna cu un medic, astfel incat sa se reduca sau sa elimine medicatia specifica acestei boli.

Persoanele cu deficiente de vedere aud mai bine.Fals
Este adevarat ca persoanele cu deficiente de vedere sunt nevoite sa-si utilizeze mai mult alte simturi pentru a se descurca mai bine, insa studiile arata ca acestea nu aud mai bine, ci isi folosesc mai intens acest simt.

Accidentele vasculare cerebrale apar doar la persoanele peste 50 de ani. Fals

Accidentele vasculare cerebrale pot aparea la orice varsta, inclusiv la nou-nascuti. Incidenta acestei boli este mai mare dupa varsta de 50 de ani, insa in ultimii ani a fost inregistrata o crestere a numarului tinerilor cu aceasta boala.

Boala Alzheimer se transmite doar genetic. Fals

Statisticile arata ca doar aproximativ 20% dintre pacientii cu Alzheimer au avut in familie rude cu aceasta boala, in restul cazurilor cauzele aparitiei bolii nefiind cunoscute. Degenerarea neuronala se poate produce si fara vreo legatura cu istoricul familial.


Referinte:

  1. www.brainfacts.org/neuromyths
  2. Scleroza multipla si sarcina, conf. univ.dr. Marius Moga, dr. Cosmuta Adina, drd. Nicusor Bigiu, dr. Petru Ifteni, conf. univ. dr. Victoria Burtea, conf. univ. dr. Alina Pascu, Facultatea de Medicina, Universitatea „Transilvania”, Brasov
  3. www.alz.org/alzheimers_disease_causes_risk_factors.asp


Articol publicat in Nr. 2 al revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare