“O mare parte a vietii si experientei noastre ca si adulti este determinata de ceea ce ni se intampla in copilarie”, dr. Murray Clarke, fondator ChildLife Essentials

“O mare parte a vietii si experientei noastre ca si adulti este determinata de ceea ce ni se intampla in copilarie”, dr. Murray Clarke, fondator ChildLife Essentials

Sanatatea unui copil implica multa responsabilitate atat pentru parinti, cat si pentru medici. Acesta a fost si principiul pe care l-a adoptat dr. Murray Clarke atunci cand, in urma cu mai bine de 25 de ani, pornind de la nevoile sanatatii micilor sai pacienti, lua decizia de a dezvolta o linie speciala de suplimente alimentare pentru copii.

Numele doctorului Murray Clarke este foarte cunoscut in Romania prin gama de produse ChildLife®. Spuneti-ne in cateva cuvinte cine este dr. Murray Clarke.

Am crescut in Noua Zeelanda, intr-o familie si intr-o cultura care m-au incurajat si sprijinit intotdeauna sa fac lucrurile cat mai bine. Tocmai de aceea, tot timpul am incercat sa privesc in profunzime si sa identific adevaratul sens si adevarul din orice subiect, sa-mi insusesc cat mai bine lucrurile despre care am invatat si sa-i tratez pe ceilalti cu respect, fara sa-i judec. Aceste principii m-au ghidat intotdeauna, atat in perioada studiilor, cat si in cea a practicii in medicina.

De ce ati ales sa va specializati in medicina holistica pentru copii?

Dupa absolvirea facultatii de medicina, am deschis o clinica dedicata sanatatii familiei, unde in timp am observat ca au inceput sa se trateze foarte multi copii. Ceea ce am inteles in acei ani este ca o mare parte a vietii si a experientei noastre ca adulti este determinata de ceea ce ni se intampla in copilarie. Asta include mediul familial, mediul inconjurator, dieta si nutritia, precum si ingrijirea medicala si tratamentele pe care un copil le primeste. Foarte curand, am realizat ca a trata copiii holistic, chiar de la inceput, poate face diferenta mai tarziu in ceea ce priveste sanatatea.

Cum a inceput istoria suplimentelor pentru copii ChildLife®?

Avand experienta clinica si dorinta de a trata copiii holistic, am inceput sa privesc mult mai complex tratamentul unui copil si sa includ recomandari dietetice, anumiti nutrienti, vitamine, minerale, aminoacizi, remedii din plante si extracte naturale. In acea perioada, la inceputul anilor ’90, nu exista o varietate de produse, formule sau suplimente care sa fie special create pentru bebelusi sau copii. Am simtit o frustrare si neputinta pentru ca nu puteam oferi pacientilor mei formule specializate pentru ei. Pentru a-mi putea trata mai bine si eficient pacientii, am decis sa concep si sa dezvolt propriile suplimente.

Prin ce se diferentiaza aceste produse de altele, similare?

Toate produsele ChildLife® au fost dezvoltate dupa o experienta clinica de peste 20 de ani, avand in minte doua principii care m-au ghidat: sa utilizez doar ingrediente disponibile cat mai pure si de top si sa lansez o noua formula sau produs doar dupa ce am observat ca a functionat in mod repetat in clinica mea.

In cate tari este prezenta gama ChildLife® Essentials?

Produsele ChildLife® se gasesc in peste zece tari din Europa, Asia si Pacificul de Sud.

De ce au nevoie copiii de suplimente nutritive in procesul de crestere?

Copiii depun mai mult efort decat noi, adultii. Ei nu doar ca invata, merg la scoala sau isi solicita intelectul, dar sunt si intr-un proces continuu de crestere, atat la nivel intern, cat si extern. Pentru a invata, a se dezvolta si a creste in fiecare zi, acestia au nevoie de o cantitate insemnata de vitamine, minerale, acizi grasi sau aminoacizi esentiali (proteine), pentru a sustine aceasta dezvoltare. In plus, stim ca lumea in care traim este foarte poluata cu tot felul de chimicale si metale grele sau ca prezenta radiatiilor ne afecteaza. Corpul unui copil si sistemul acestuia de detoxifiere sunt in dezvoltare si mult mai vulnerabile fata de cele ale adultilor, asa ca micutii au nevoie de o aprovizionare constanta cu nutrienti si antioxidanti cum ar fi Vitamina C, Vitamina E, Zinc si Seleniu, care sa le ajute corpul sa neutralizeze si sa elimine aceste toxine.

Care sunt problemele cele mai frecvente de care sufera copiii de astazi, comparativ cu cei ai anilor 1990 sau 2000?

Peste tot in lume, se inregistreaza o crestere a alergiilor cu 100%, in anumite zone vorbim despre extreme de 150%; astmul a crescut cu 200%, ADD si ADHD au crescut cu 250%, autismul si numarul copiilor diagnosticati cu spectru autist au crescut cu 500%. Aceste cresteri sunt o realitate si ne arata ca sistemul imunitar si sistemul nervos al copiilor de astazi este dramatic afectat de mediul in care traim.

Care sunt principalele greseli pe care parintii le fac atunci cand este vorba de sanatatea copiilor lor si ce le-ati recomanda?

Voi incepe prin a-i ruga sa nu ignore niciun simptom pe care copilul il poate avea. Atunci cand nu trateaza motivul care sta la baza problemei si care cauzeaza simptomele, ci il ignora, vor sfarsi prin a agrava problema. Asadar, vor produce mai mult rau, cu mai multe consecinte care pot compromite sanatatea copilului. Sa nu subestimeze, niciodata, beneficiile mancarii organice, ale apei curate, aerului curat, casei curate si pe cele ale exercitiilor fizice!

Va rugam sa faceti cateva recomandari parintilor, pentru a-si creste copiii sanatosi.

  1. Starea de sanatate a copilului incepe cu starea de sanatate a mamei si a tatalui in momentul conceperii acestuia. Aveti grija de sanatatea voastra!
  2. Alaptati copilul pentru o perioada cat mai lunga, mancati doar alimente organice, nu folositi chimicale in casa.
  3. In perioada alaptarii, va recomand sa luati cateva suplimente, cum sunt Pre-natal, Multi Vitamin, Vitamina C, acizi grasi Omega-3 si probiotice, pentru ca bebelusul sa primeasca acesti nutrienti prin laptele mamei.
  4. Alegeti tratamentele cu foarte mare atentie. Evitati tratamentele cu medicamente, care doar suprima simptomele. Incercati sa descoperiti de unde provine simptomul si tratati cauza.
  5. Si, in primul rand, iubiti, iubiti si iar iubiti!


„O mare parte a vietii si a experientei noastre ca adulti este determinata de ceea ce ni se intampla in copilarie.”

Dr. Murray C. Clarke – Fondator ChildLife® si licentiat in medicina, cu specializare in medicina naturopata, homeopatie si medicina traditionala chineza

Articol publicat in Nr. 5 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare