Bebelusii aud si inregistreaza cuvintele adresate in perioada de sarcina

Bebelusii aud si inregistreaza cuvintele adresate in perioada de sarcina

University of Helsinki a realizat o cercetare in urma careia a aflat ca un bebelus recunoaste vocabularul familie sale inca din perioada in care se afla in pantecele mamei. Potrivit studiului, bebelusii au capacitatea de a-si aduce aminte suntele auzite inainte de a se naste, desi creierul acestora este inca in dezvoltare.

Rezultatele cercetarii acorda astfel o importanta sporita comunicarii cu bebelusul nenascut si modalitatilor de educatie timpurie a acestuia. Multi parinti aleg sa vorbeasca cu copiii lor sau sa le cante, obicei care, potrivit cercetarii, ajuta la evolutia capacitatilor lingvistice de care vor dispune mai tarziu. In perioada in care bebelusii sunt inca in burta mamei isi dezvolta o memorie a cuvintelor auzite frecvent, avand deja un anumit bagaj lingvistic aflat de la cei in preajma carora s-au aflat constant.

Cercetatorii finlandezi au ajuns la aceste concluzii in urma unui experiment in care o serie de bebelusi in pantece au fost expusi la sunetul “tatata”. Termenul nu are semnificatie in limba finlandeza insa respecta regulile acesteia. Cuvantul selectat este format din trei silabe si de aceea, potrivit oamenilor de stiinta, bebelusilor le este dificil sa detecteze schimbari subtile la grupul fonetic si poate fi o adevarata provocare. In unele serii, cuvantul a fost pronuntat “tatota”. In urma analizei cerebrale a bebelusilor dupa nastere, s-a observat o activitate intensificata la auzul cuvantului si o abilitate sportita de recunoastere a modificarilor. La experiment au participat 33 de femei, monitorizare din cea de a 29-a saptamana de sarcina pana dupa nastere.

Cercetatorii sunt de parere ca aceste capacitati de invatare sunt active din ultimele stadii ale sarcinei, iar bebelusii pot auzi sunete si cuvinte incepand cu jumatatea perioadei de gestatie.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare