Suplimentele cu fier bisglicinat alunga oboseala

Suplimentele cu fier bisglicinat alunga oboseala

Prea multe teme si energia risipita la joaca iti obosesc copilul peste masura? Crezi totusi, ca ritmul in care isi desfasoara activitatile este unul normal si nu stii ce sa faci sa-l ajuti pentru ca nu intelegi de unde vine oboseala? Deficitul de fier, pasul care precede anemia, poate fi cauza oboselii si a lipsei de concentrare a copilului tau. Acest lucru ar trebui sa iti dea de gandit, mai ales daca scolarul care se plange de oboseala este o adolescenta. Afla de ce!

Fierul este un mineral crucial pentru raspandirea oxigenului in organism si pentru detoxifierea hepatica. O forma comuna de fier folosit pentru suplimentarea dietei este sulfatul feros, dar acesta este asociat cu starile de ameteala, tulburari gastrointestinale si constipatie. Din acest motiv au fost analizate si alte posibile variante, forme superioare de fier, mai rapid absorbite de organism, fara efecte secundare si fara toxicitate: este vorba despre fierul bisglicinat. Fierul bisglicinat este o forma inovatoare de fier care se absoarbe mai usor, este asociata cu mai putine efecte adverse si nu prezinta risc de toxicitate, asa cum se intampla in cazul sulfatului de fier.

Cuprins

Corecteaza dezechilbrul de fier si alunga oboseala
Ce conteaza cand iei suplimente alimentare cu fier?
De ce este de preferat fierul bisglicinat?

Corecteaza dezechilbrul de fier si alunga oboseala

Cercetatorii au realizat un studiu randomizat controlat pe un esantion de 200 de femei cu varste intre 18 si 50 de ani, aflate la varsta fertila, care sufereau de oboseala cronica. Oboseala este un simptom frecvent, mai ales la femei, iar 27% din pacientii medicilor primari raporteaza aceasta problema de sanatate. Femeile sunt de 3 ori mai afectate decat barbatii. Deficitul de fier este una din cauzele principale ale oboselii resimtite de femei, deoarece acestea, ca si adolescentele, pierd lunar o cantitate semnificativa de fier in timpul menstruatiei.

Femeile incluse in acest studiu nu aveau anemie, ci un usor deficit de fier, consecinta a menstruatiei, asociat cu oboseala, fara o alta explicatie medicala pentru respectiva conditie de sanatate. Femeile au fost impartite in 2 grupe, unui grup i s-a administrat fier, 80 de miligrame, timp de 12 saptamani, celuilalt grup, placebo. La finalul perioadei de monitorizare femeile care au primit fier au raportat o scadere a nivelului de oboseala la jumatate, comparativ cu cele care au administrat pastile placebo. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca oboseala resimtita de femei, mai ales in perioadele care succed menstruatia, poate avea drept cauza deficitul de fier.

Dar deficitul de fier poate fi cauza oboselii si la populatia scolara, mai ales in cazul adolescentelor care acuza oboseala.

Un deficit mic de fier nu inseamna intotdeauna anemie. La anemie se ajunge progresiv. In primele stadii ale deficitului, nivelul de fier din sange si cel de feritina, o proteina care stocheaza fierul, este mai mic decat ar fi normal. Apoi, nivelul de fier scade si mai mult si creste nivelul de transferina. Transferina este proteina care transporta fierul prin sange. Cresterea transferinei este o reactie de adaptare, adica o incercare a organismului de a creste nivelul de absorbtie a fierului in corp. In a treia etapa a deficitului de fier se limiteaza formarea hemoglobinei, producand decolorarea globulelor rosii, iar testele de sange vor arata prezenta anemiei. In acest stadiu, pe langa alte simptome, ne simtim obositi, deoarece hemoglobina este cea care transporta oxigenul in corp.

Deficitul de fier este comun si este principala cauza a anemiei, iar statisticile de la nivel mondial arata ca 40% dintre copii sunt anemici ca urmare a deficitului de fier. In comparatie cu deficitele de vitamine, anemia nu tine cont de nivelul de trai si este in egala masura prezenta si in tarile sarace si in cele bogate. 19% din populatia Americii si 10% din populatia Europei sufera de anemie. Incidenta este mai mare la femei, in special la cele insarcinate si la cele tinere.

Deficienta de fier poate ascunde si boli mult mai grave, pornind de la ulcere si ajungandu-se pana la hemoragii (sangerari) interne, sau pot ascunde un proces tumoral. Dar sarcina si menstruatia sunt cauzele cele mai comune, alaturi de alimentatia deficitara in fier. Pentru a fi sigur ca oboseala este motivul anemiei sau al deficitului de fier de care sufera scolarul tau, va trebui sa consulti un medic care sa iti confirme prin analize aceasta banuiala.

Ce conteaza cand iei suplimente alimentare cu fier?

Cand este necesara administrarea de suplimente alimentare cu fier, tine cont de faptul ca, desi sunt mai bine tolerate cele care contin mai putin fier, acestea sunt si mai putin eficiente. Va trebui, deci, sa te orientezi catre forme de fier care sunt usor absorbite in organism. Tine cont si de faptul ca, asociat cu vitamina C, fierul este mai bine absorbit, de aceea este de preferat sa bei si suc de portocale in perioada curei cu fier sau sa administrezi vitamina C. De asemenea, este util sa stii ca fierul natural este sigur si eficient, iar forma lichida faciliteaza absorbtia.

De ce este de preferat fierul bisglicinat?

Rezultatele superioare dovedite clinic in privinta fierului bisglicinat sunt sustinute de studii. Unul dintre acestea, realizat in luna martie a acestui an (2014), care a inclus femei insarcinate cu deficit de fier, a aratat ca bisglicinatul de fier intr-o cantitate de 25mg este la fel de eficient in ameliorarea anemiei feriprive la femeile insarcinate precum sulfatul feros administrat in cantitate de 50mg. Prin urmare, bisglicinatul de fier are aceeasi eficienta la jumatate din doza utilizata in cazul formelor clasice de fier. Avand in vedere rezultatele ambelor studii, concluzia este ca bisglicinatul de fier este superior formulelor existente pe piata deoarece are o biodisponibilitate identica celei a sulfatului feros, dar are o eficienta mai mare si o tolerabilitate crescuta, fara reactii adverse gastrointestinale. Mai mult, in cadrul unui studiu in care s-au evaluat eficienta si siguranta bisglicinatului de fier la copiii cu varsta intre 6 si 36 de luni, cercetatorii au concluzionat ca bisglicinatul de fier reprezinta forma de electie pentru tratamentul deficitului de fier si anemiei feriprive la sugar si la copilul mic, datorita biodisponibilitatii si tolerabilitatii ridicate.

Studiile de tolerabilitate confirma superioritatea bisglicinatului de fier. Intr-un astfel de studiu, fierul bisglicinat a fost singura forma de fier care nu a inregistrat nici un caz de intoleranta pe 3 din 6 parametri urmariti (greata, voma, dispepsie, diaree, constipatie) si a demonstrat un profil exceptional de tolerabilitate si pe ceilalti parametri.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

Produse recomandate


  • 118 ml (gust de f...
    Pret obisnuit
    113,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare