📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Creierul se “reconfigureaza” incontinuu

Creierul se “reconfigureaza” incontinuu

Abilitatea creierului de a forma noi conexiuni neuronale pe baza invatarii poarta numele de neuroplasticitate. Acest proces este continuu, de aceea suntem capabili sa invatam lucruri noi toata viata. Insa, pe langa faptul ca ne ajuta sa ne adaptam situatiilor noi, sa evoluam cultural si spiritual, neuroplasticitatea reprezinta si sansa noastra de a ne recupera dupa boli neurologice care ne pot afecta senzitiv, motor sau cognitiv.

Prin urmare, neuroplasticitatea permite neuronilor sa compenseze temporar, sau definitiv, prin formare de noi legaturi cerebrale, arii intregi afectate de leziuni sau de boala. Aceste legaturi compenseaza total sau partial functiile afectate.

Cuprins

Cum este posibila “reconfigurarea creierului”?
Ce probleme se corecteaza prin reconfigurarea neuronilor?
Aduce beneficii majore in depresie
Ajuta recuperea in tulburarile pervazive de dezvoltare
Ajuta creierul sa se reconfigureze in functie de nevoi

Cum este posibila “reconfigurarea creierului”?

Axonii, care asigura legatura dintre neuroni, au capacitatea de a-si prelungi terminatiile pentru a reconecta neuronii izolati din cauza unor leziuni produse la nivel cerebral. Practic, se formeaza o noua harta neuronala, cu noi legaturi intre neuroni, care au scopul de a resuscita o functie pierduta, dar necesara. De exemplu, daca o emisfera cerebrala este afectata, cealalta emisfera cerebrala, ramasa intacta, poate ajunge sa-i preia functiile in virtutea unei functionari cat mai aproape de normalitate.

De asemenea, se vorbeste tot mai des despre neuroregenerare, adica despre posibilitatea neuronilor de a se reface, asemeni altor celule din organism, precum si despre necesitatea neuroprotectiei si a unei hraniri adecvate a creierului (neurotroficitate). Toate aceste aspecte sunt determinante in recuperarea persoanelor afectate de boli cu o componenta neurologica.

In alte situatii, neuroplasticitatea poate fi de vina pentru anumite tulburari. De exemplu, tinitusul, in cazul persoanelor care sufera de surditate, este rezultatul neuroplasticitatii. Mai exact, creierul incearca sa compenseze lipsa auzului si se ajunge la stimularea ariilor cerebrale care corespund auzului fiindca celulele neuronale din zona respectiva se reorganizeaza, dar nu pot compensa defectele de functionare de la nivelul urechii. Prin urmare, pentru ca rezultatul neuroplasticitatii sa fie unul pozitiv, atunci stimularea reorganizarii cerebrale trebuie sa se faca intr-un mod corect, nu trebuie lasata la voia intamplarii.

Ce probleme se corecteaza prin reconfigurarea neuronilor?


Sunt nenumarate afectiuni care se pot corecta datorita capacitatii creierului de a-si dezvolta noi legaturi neuronale cu scopul de a suplini functii afectate sau de a potenta functii deja existente, totul in ideea unei functionari cat mai aproape de cea neurotipica.

Literatura medicala mentioneaza epilepsia, paraliziile cerebrale, retardul mental de diferite grade si accidentele vasculare cerebrale, precum si sechelele post atac vascular cerebral (AVC) drept afectiuni ale caror simptome se pot corecta datorita capacitatii creierului de a-si reorganiza circuitele neuronale si datorita unor terapii adecvate de stimulare a acestui proces. Potentarea reconfigurarii cerebrale se poate face prin mijloace specific, in functie de zona afectata din creier. De exemplu, in cazul paraliziilor se folosesc diverse tehnici de kinetoterapie, in cazul tulburarilor de invatare si a retardului se folosesc tehnici speciale de educare si de invatare care stimuleaza si genereaza rute neuronale alternative celor afectate sau nedezvoltate corespunzator.

Aduce beneficii majore in depresie

Terapiile comportamentale si cognitive care presupun diferite tehnici specifice fiecarei afectiuni neurologice in parte si fiecarei tulburari afective in parte, si-au aratat deja eficienta in depresie. Toate aceste tehnici se bazeaza pe capacitatea creierului de face conexiuni noi intre celulele neuronale, adica pe plasticitatea cerebrala. Un studiu realizat la Universitatea Toronto pe un grup de voluntari cu depresie a aratat efectul pozitiv al acestor terapii in reducera simptomelor depresiei, comparativ cu tratamentul medical clasic. In cadrul studiului, 14 persoane diagnosticate cu depresie au administrat un medicament specific in tratarea acestei afectiuni si alte 13 persoane au urmat terapie comportamentala si au fost invatati cum sa-si gestioneze starile. Ambele grupuri de voluntari cu depresie au raportat ameliorarea starii, dar la scanarile cerebrale, cercetatorii au descoperit ca exista diferente notabile. Mai exact, in cazul persoanelor tratate cu medicamente, s-a modificat doar nivelul anumitor substante din creier, in timp ce in cazul celor care au urmat terapie comportamental-cognitiva s-au produs modificari la nivel de cortex. Prin urmare, terapia comportamental-cognitiva produce modificari neuronale permanente, deci reconfigureaza felul in care procesam informatia si modifica reflexele noastre de gandire, inclusiv pe acelea care duc la depresie. Pe termen lung, o astfel de abordare este eficienta si fara efecte secundare, comparativ cu medicatia antidepresiva.

Ajuta recuperea in tulburarile pervazive de dezvoltare

Terapiile comportamentale folosite pentru a limita simptomele din tulburarile pervazive de dezvoltare se bazeaza tocmai pe plasticitatea cerebrala. Cu alte cuvinte, terapia vizeaza sa reconfigureze creierul copiilor cu autism stimulandu-l sa creeze legaturi neuronale tipice, acolo unde ele sunt realizate atipic. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in situatia ideala in care s-ar reusi realizarea tuturor legaturilor neuronale tipice la copiii cu autism, in completarea legaturilor neuronale atipice, specifice afectiunii respective, rezultatele ar fi uimitoare, iar respectivii copii ar avea toate atuurile sa devina geniali. Chiar daca terapia nu conduce la rezultatele ideale mentionate mai sus, multi dintre copiii cu autism ajung sa aiba evolutii pozitive si se pot recupera datorita capacitatii creierului de a se reconfigura in functie de stimularea primita.

Specialistii spun ca, pe langa tehnicile specifice, neuroplasticitatea este potentata de somnul odihnitor, de o buna oxigenare, de exercitiul fizic, de consumul a 2 litri de apa pe zi, de exercitiul invatarii si de o dieta bogata in legume si in fructe. Ajuta, de asemenea, suplimentele alimentare neurotrofice, care hranesc creierul.


Produse recomandate


Urmatorul articol


1 comentariu

  • iulia docea

    Am aflat lucruri interesante ce ma ajuta sa inteleg mai bine modalitatea de functionare a creierului si ce putem face sa inbunatatim performantele acestuia

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare