Cea mai frecventa afectiune a ficatului

Cea mai frecventa afectiune a ficatului

Industrializarea puternica si ritmul alert de viata isi pun amprenta asupra functionarii optime a organismului. Intram in contact cu numerosi agenti de poluare, suntem tot timpul in alerta, presati de diverse sarcini de indeplinit si uneori neglijam ceea este esential: un stil de viata si o alimentatie sanatoase.

Cu toate ca organismul are mecanismele proprii de protectie, in fata prea multor pericole acestea pot fi coplesite si necesita mai multa grija. Ficatul este unul dintre filtrele organismului afectate major de factorii nocivi externi si de un stil de viata agitat, cu o alimentatie frugala. Iar steatoza este cea mai frecventa problema hepatica la care ne expunem atunci cand nu tinem cont de regulile pentru mentinerea sanatatii.

Cuprins

Steatoza hepatica sau boala ficatului gras
Fara simptome in faze incipiente
Protectie pentru ficat si sustinerea functiilor hepatice

Steatoza hepatica sau boala ficatului gras

Steatoza hepatica afecteaza intre 20 si 30% din populatia tarilor dezvoltate, de aceea mai este denumita si “boala civilizatiei”. Adesea asociata cu supraponderalitate, obezitate si cu un continut bogat de grasimi la nivelul celulelor hepatice, aceasta este cunoscuta si ca “boala ficatului gras”. Aproximativ trei din patru persoane obeze prezinta si steatoza hepatica, afectiune asociata adesea si cu hipertensiune arteriala, cu valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor sau cu diabet. De asemenea, steatoza hepatica este un puternic factor de risc pentru declansarea bolilor cardiovasculare, fata de care s-a identificat o relatie de agravare reciproca.

Alcoolismul este un alt factor important care conduce la aparitia steatozei hepatice. Aceasta afectiune este printre primele semnele ale degenerarii starii de sanatate in cazul alcoolicilor cu un consum moderat. In cazul consumatorilor “inraiti”, complicatia hepatica a alcoolismului se concretizeaza sub forma cirozei.

Fara simptome in faze incipiente

Steatoza hepatica este cu atat mai periculoasa cu cat in fazele incipiente afectiunea este asimptomatica, putandu-se dezvolta de aceea pana la forme cu multiple complicatii. De altfel, unul dintre patru pacienti cu steatoza hepatica evolueaza catre etape mai grave ale afectarii ficatului.

In cele mai multe cazuri, steatoza hepatica este diagnosticata cu prilejul altor investigatii medicale. Primul semn de steatoza hepatica este osbervarea acumularii de grasime la nivelul celulei hepatice in cazul ecografiei abdominale. Pe masura ce afectiunea avanseaza apar si o serie de manifestari exterioare. Oboseala si lipsa poftei de mancare sunt doua dintre acestea si tin de instalarea unei stari generale proaste. Acestora li se adauga senzatia de greata si varsaturile, durerile abdominale, precum si scaderea in greutate.

Protectie pentru ficat si sustinerea functiilor hepatice

Identificata in fazele incipiente, steatoza hepatica este complet reversibila, iar buna functionarea a ficatului poate fi redobandita complet. Pentru aceasta persoana afectata trebuie, printre altele, sa respecte un regim igieno-dietetic. Greutatea corporala trebuie redusa pana la sau mentinuta in limite normale pentru varsta si inaltimea sa sau cat mai aproape de aceste valori. De asemenea, importanta este pastrarea unor valori medii ale trigliceridelor, ale glicemiei si ale colesterolului. Alimentatia este un alt factor care trebuie supravegheat pentru amelioararea steatozei hepatice, printr-un aport constant si suficient de legume si fructe proaspete pentru o hranire adecvata a organsimului. Din alimentatie trebuie eliminate grasimile de origine animala, carnea rosie precum cea de porc sau de oaie si mezelurile. Nici galbenusul de ou, lactatele de provenienta ovina sau alimentele prajite, afumate ori cu conservanti nu sunt recomandate pentru persoanele cu steatoza hepatica. Stresul contribuie la agravarea afectiunii, de aceea situatiile tensionate trebuie evitate. Programul sanatos de viata trebuie completat de asemenea si cu exercitii fizice si un somn profund, de calitate, care sa contribuie la urmarea unui ciclu activitate – odihna cat mai adecvat.

O alta abordare a tratamentului steatozei hepatice este prin suplimente alimentare naturale. Cea mai importanta functie a ficatului este metabolizarea componentelor alimentelor la nivelul tubului digestiv si sinteza unor noi forme ale nutrientilor, pentru a fi folosite de organism. Tulburarea metabolizarii grasimilor este cauzata de rezistenta receptorilor insulinici, fenomen frecvent in cazul steatozei hepatice. Daca functionarea ficatului este afectata si acest proces sufera dereglari, celulele hepatice vor retine un nivel ridicat de grasimi, aparand astfel “ficatul gras”. L-Arginina este un aminoacid obtinut de organismul adultilor exclusiv din surse externe a carui lipsa din organism contribuie la aparitia steatozei hepatice. Aceasta este implicat in metabolizarea proteinelor si are un rol important in protejarea si buna functionare a ficatului, dar si a sistemului cardiovascular.

L-Arginine 1000mg, de la Secom®, sustine procesele metabolice ale organismului si contribuie la cresterea sensibilitatii receptorilor insulinici si la stimularea secretiei de insulina la nivel pancreatic. De asemenea, produsul relaxeaza vasele de sange, reduce tensiunea arteriala, mentine elasticitatea vaselor de sange si imbunatateste transportul oxigenului in organism. L-Arginine 1000mg contine 1000 de miligrame de l-arginina din surse 100% naturale si se prezinta sub forma de tablete RapidSolv®, acre se dizolva in maximum 30 de minute de la inghitire. L-Arginine este benefic functiilor hepatice si prin reducerea nivelului amoniacului si al celorlalti derivati toxici prin metabolizarea lor hepatica in uree.

L-Arginine 1000mg face parte din portofoliul companiei Secom®, lider de autoritate in solutii de medicina integrativa pentru un stil de viata sanatos al omului modern. Produsele companiei sunt 100% naturale si acopera intreaga gama de afectiuni, avand formule speciale atat pentru adulti cat si pentru copii. Produsele Secom® sunt disponibile prin magazinele proprii din Bucuresti si Ploiesti, farmacii si magazine cu profil naturist din toata tara, precum si prin parteneri online. Lista punctelor de achizitie disponibile si informatii complete despre portofoliul Secom® sunt disponibile pe www.secom.ro. De asemenea, pentru mai multe informatii puteti accesa si Telverde Secom®, 0800 873 266, sau pagina de Facebook a companiei.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

Produse recomandate


  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    50,00 lei
  • 50 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    51,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare