Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

L-Glutamina

Date generale

L-glutamina este aminoacidul cu cea mai mare raspandire in organismul uman, reprezentand peste 60% din totalul aminoacizilor liberi din corp. Acesta este produs in muschi si transportat prin fluxul sangvin in tot corpul.

Actiune

L-glutamina este unul dintre putinii aminoacizi din corpul uman care contine doi atomi de azot, majoritatea continand un singur atom. Din acest motiv, glutamina este esentiala in procesul de refacere post-operator, favorizeaza cicatrizarea ranilor si functia organelor, azotul fiind folosit de tesuturi pentru a se reface. Organismul uman foloseste l-glutamina pentru a produce alti aminoacizi si glucoza.

Directii

Reducerea masei musculare: atunci cand organismul foloseste mai multa l-glutamina decat pot produce muschii, poate aparea o reducere a masei musculare. Acest lucru se poate intampla in perioade de stres intens, in infectii cu HIV, in diverse afectiuni tumorale.
Activitate cerebrala: l-glutamina este convertita in glutamat, cel mai abundent neurotransmitator din creierul uman. Acesta are o importanta majora in memorie si in procesul de invatare.
Arsuri, trauma, interventii chirurgicale: administrarea de l-glutamina poate reduce migrarea bacteriilor din intestin si infectarea ranilor dupa o interventie chirurgicala majora. Creste rezistenta organismului la infectii si sustine refacerea rapida a organismului in stari de boala prelungita. Administrarea de glutamina intravenos la pacientii care au suferit transplant de maduva a redus, in anumite cazuri, perioada de recuperare si a scazut riscul de fi contractate infectii.
Complicatiile asociate terapiei antitumorale: administrarea de l-glutamina a redus ulceratiile si inflamatiile localizate la nivelul cavitatii bucale, care apar la pacientii care se supun chimioterapiei.
Alte directii: administrarea de l-glutamina poate imbunatati rezistenta la efort fizic sustinut si poate reduce senzatia de febra musculara. In afectiuni ale sistemului digestiv, sustine refacerea mucoaselor, reduce durerea in diverticulita si sindrom de colon iritabil.

Preparate farmaceutice

L-glutamina poate fi achizitionata sub forma de pulbere, tablete, capsule, picaturi, ca substanta unica sau in combinatie cu alte substante active. Este des intalnita in formulele complexe de aminoacizi care se adreseaza sportivilor de performanta sau persoanelor care vor sa creasca masa musculara.

Interactiuni si reactii adverse

Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor care administreaza tratament antitumoral, anticonvulsiv. Este recomandat sa se consulte un medic inainte de a fi administrata l-glutamina persoanelor diagnosticate cu ciroza etanolica.


Referinte
1. Glutamine, www.webmd.com
2. L-Glutamine Benefits, Use, and Information, www.l-glutaminebenefits.com
3. What Happens if You Have High Neutrophils?, www.livestrong.com
4. Glutamine, www.umm.edu
5. Glutamine and glutamic acid, www.aminoacid-studies.com

Produse ce contin L-Glutamina

loader
L-Glutamine 1000mg

100 tablete Easy-Solv®

101.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Supranumita si boala secolului XXI, diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice, care afecteaza 34...

Sanatate de la A la Z

Abilitatea creierului de a forma noi conexiuni neuronale pe baza invatarii poarta numele de neuroplasticitate. Acest pro...

Sanatate de la A la Z

Tonus general mai bun, randament profesional crescut, mai putin stres si popularitate crescuta in cercul de prieteni si ...

Sanatate de la A la Z

Sprijina dezvoltarea neuronala, ajuta la reglarea nivelului de apa si de saruri minerale din sange, regleaza activitatea...

Sanatate de la A la Z

Se diagnosticheaza in copilarie, simptomele afectiunii pot fi atenuate prin terapie si prin medicatie, dar afectiunea nu...

Inapoi la glosar