Comanda telefonic: 0720 873 888, L - V 9:00 - 17:00

Bromelaina

Introducere
Termenul de „bromelaina” defineste un amestec de enzime provenite de la specia Ananas comosus (ananas), cu rol in digerarea proteinelor (rol proteolitic). Ananasul este folosit de secole bune in regiunea Americii Centrale si de Sud, datorita proprietatilor sale benefice in tratarea indigestiei si reducerea inflamatiilor.

Localizare
Bromelaina a fost izolata pentru prima data in secolul al XIX-lea, din fructele de ananas, respectiv din sucul acestora.

Mod de actiune
Bromelaina poate descompune molecule proteice complexe in proteine cu molecula mai mica, peptide sau chiar aminoacizi. Mecanismul de actiune consta in ruperea legaturilor din interiorul lantului proteic la pH acid.

Actiuni benefice
Bromelaina face parte din clasa enzimelor proteolitice si are rol direct in metabolizarea si degradarea proteinelor alimentare. La nivel digestiv, aceasta participa in mod activ la procesul digestiei, usurand absorbtia nutrientilor proveniti de la alimentele de natura proteica. Bromelaina poate trece de bariera digestiva, absorbindu-se si trecand mai departe in sange, astfel ca aceasta are rol benefic si in alte parti ale organismului. Printre beneficiile aportului de bromelaina se numara si rolul sau antiinflamator, atat la nivel osteoarticular (boli inflamatorii), la nivelul sinusurilor (in cazul sinuzitei, atunci cand sinusurile sunt inflamate), cat si la nivel digestiv, in cazul unor patologii inflamatorii (colite). Beneficiile la nivel digestiv include si reglarea pH-ului, factor important in mentinerea unei digestii optime. Studiile au aratat si contributia bromelainei la grabirea procesului de cicatrizare a ranilor, dar si implicarea sa in coagulare sangvina (inhiba agregarea plachetara, impiedica coagularea sangvina).

Preparate farmaceutice
Bromelaina se regaseste in suplimente alimentare, alaturi de alte enzime digestive, sub forma de tablete, capsule si sirop. In cazul preparatelor cu administrare orala, activitatea bromelainei este masurata in unitati de masura speciale, FCC-PU (Food Chemical Codex Papain Units), unitate reglementata de Farmacopeea Americana. FCC-PU descrie atat activitatea papainei cat si pe cea a bromelainei. Alte unitati de masura pentru activitate bromelainei acceptate sunt: Gelatin Digesting Units (GDU/gram), Milk Clotting Units (MCU), Rorer Units (RU), Bromelain Tyrosine Units (BTU/ gram), Casein Digestion Units (CDU/mg) sau unitatile FIP.

Nota: un produs cu o activitate a bromelainei de 1000 GDU/g este echivalentul unei potente de 15000000 FCC PU/g.

Interactiuni si reactii adverse
In cazul hipersensibilitatii sau alergiei la ananas, pot aparea reactii adverse la administrarea unui preparat pe baza de bromelaina. Se recomanda administrarea sub supraveghere medicala a preparatelor pe baza de bromelaina in cazul persoanelor cu tulburari de coagulare, in cazul celor sub tratament cu antibiotice sau in cazul administrarii medicatiei cu efect sedativ.

Bibliografie

1. http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/bromelain/
2. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/bromelain

Produse ce contin Bromelaina

NOU
loader
Sinus Wellness™

30 tablete ActivTab™

53.00 lei
Inapoi la glosar