Suplimentele pentru copii: necesitate sau moda?

Suplimentele pentru copii: necesitate sau moda?

Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali pentru dezvoltare, in special atunci cand corpul trece printr-un proces continuu de schimbari, asa cum este cazul copiilor. Unii parinti administreaza zilnic cateva suplimente copiilor, altii le evita, considerandu-le inutile.

Lumea in care traim astazi este diferita fata de lumea copilariei noastre sau a parintilor nostri. Astazi, rar mai vedem copii alergand prin curtea blocului, pentru ca majoritatea isi petrec timpul cu tableta in mana, jucandu-se pe computer sau urmarind emisiuni la televizor.
Chiar daca fiecare parinte se straduieste sa-i ofere cea mai buna alimentatie, nu putem avea siguranta ca ceea ce se gaseste in comert contine toti nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii copilului. In plus, la aceasta imagine se adauga poluarea si aditivii din alimente, care-si pun amprenta asupra sanatatii copiilor.
Administrarea suplimentelor alimentare copiilor vine sa completeze dieta aceastora si trebuie efectuata dupa o discutie cu medicul pediatru.

Recomandarea pentru administrare de suplimente alimentare copiilor vine, in special, in urmatoarele situatii:

  • Pentru a contracara lipsa nutrientilor din alimente;
  • Daca copilul are o boala cronica, cum sunt astmul, probleme digestive (colici, sindrom de malabsorbtie, intolerante), alergii;
  • Copii foarte activi, care practica un sport;
  • Copii cu deficit de atentie;
  • Celor care au o dieta vegetariana, vegana sau restrictiva;
  • Copii cu dezechilibre imunitare, care racesc frecvent.

Discutati de fiecare data cu pediatrul despre nevoile copilului. Optati pentru suplimentele naturale, dezvoltate de companii cu traditie si cu o anumita reputatie. Alegeti produsele special create pentru copii. Verificati ca toate ingredientele sa fie naturale, fara aditivi, coloranti artificiali si arome sintetice. Este important ca acestea sa aiba o biodisponibilitate mare, iar producatorul sa respecte standardele cGMP – current Good Manufacturing Practice.

Top suplimente esentiale pentru copii

Suplimentele pentru copii, la fel ca cele pentru adulti, cuprind anumite substante si categorii de nutrienti, cu recomandare specifica. Dintre acestea, exista cateva recomandate, in special, copiilor in procesul de crestere.

COLOSTRU
Complex de factori imunizanti pentru copii, care ofera protectie antiinfectioasa si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar al copilului.

VITAMINA A
Este implicata in procesul de crestere, contribuind la dezvoltarea tesuturilor (oase, piele, ochi) si cresterea raspunsului imunitar.

VITAMINA D
Contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor, ajutand la absorbtia calciului in organism. Pediatrii recomanda administrarea vitaminei D cel putin in primii doi ani de viata.

ULEIUL DE COD
Complex de acizi grasi Omega-3, ce contribuie la dezvoltarea armonioasa a copilului.

VITAMINELE B
Grupul de vitamine B (B2, B3, B6 si B12) ofera suport metabolismului energetic, sanatatii sistemelor circulator si nervos.

CALCIUL
Este un mineral care ajuta la formarea oaselor atunci cand copilul creste.

FIERUL
Fierul este folosit in producerea globulelor rosii, iar deficienta acestuia poate determina aparitia anemiei feriprive, cei mai expusi fiind copiii pana la 2 ani si adolescentii.

VITAMINA C
Este necesara in dezvoltarea oaselor, dintilor, tesuturilor si contribuie la intarirea sistemului imunitar.

PROBIOTICELE
Contribuie la echilibrarea florei intestinale a copiilor, reglarea tranzitului si reducerea manifestarilor si a recurentei infectiilor digestive.


Articol publicat in Nr.1 al revistei ''Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa''

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare