Reduceri de vara: -10% la 150 lei | -20% la 250 lei

Tiamina

Date generale

Tiamina (vitamina B1) reprezinta prima vitamina descoperita din cele 8, apartinand complexului B. Acestea se prezinta sub forma hidrosolubila, organismul nefiind capabil sa le stocheze. Astfel, si excesul este rar intalnit. In schimb, deficitul se poate manifesta prin: dureri de cap, greata, disconfort abdominal, oboseala sau iritabilitate.

Organismul foloseste vitaminele din grupul B in: metabolismul carbohidratilor, imbunatatirea rezistentei la stres (tiamina este denumita uneori „vitamina antistres”) si intarirea sistemului imunitar.”

Directii de recomandare

Reglarea apetitului: alaturi de neurotransmitatorii de la nivel cerebral, tiamina contribuie la reglarea apetitului, induce starea de foame, dar si senzatia de satietate.

Functionarea sistemului nervos: vitamina B1 furnizeaza nutrienti pentru sanatatea celulelor nervoase, din punct de vedere structural si functional (stratul exterior al neuronilor contine tiamina). Sistemul nervos central se bazeaza pe aportul de vitamina B1 in vederea functionarii normale.

Metabolismul energetic: complexul de vitamine B contribuie la eliberarea de energie in urma metabolismului lipidelor, proteinelor si, in special, al carbohidratilor din alimentele ingerate. Aceasta energie este ulterior folosita de organism in indeplinirea functiilor de baza (digestie, respiratie, circulatie sangvina).

Sindromul Wernicke-Korsakof: este o tulburare cerebrala data de deficitul de tiamina, care afecteaza sistemul nervos central si periferic si se caracterizeaza prin leziuni ale celulei nervoase si pierderi de memorie. Vitamina B1 poate contribui la imbunatatirea simptomatologiei (confuzia si coordonarea musculara).

Beri-beri: este o afectiune cauzata de deficitul vitaminei B1, a carei simptomatologie este caracterizata de: inflamarea membrelor, senzatia de arsura, probleme de respiratie, confuzie, miscari necontrolate ale ochilor.

Alte actiuni: afectiuni cardiovasculare (contribuie la imbunatatirea circulatiei sangvine si la mentinerea nivelului globulelor rosii), benefica in stari depresive, cataracta.

Preparate farmaceutice

Vitamina B1 poate fi gasita in produse ce contin multivitamine, vitamine din grupul B-urilor sau singura. Poate fi administrata de catre adulti sub forma de comprimate, capsule moi sau intravenos, in cazuri de deficienta severa, iar de catre copii, sub forma de comprimate masticabile sau preparate lichide.

Interactiuni si alte reactii adverse

Tiamina este sigura in doze cuprinse intre 50 si 100 mg zilnic, insa intotdeauna se administreaza sub indrumarea specialistului, din cauza riscului de reactii secundare sau de interactiuni.

Dozele crescute pot determina disconfort abdominal ori, mai rar, reactii alergice sau iritatii la nivelul pielii. Administrarea oricarei vitamine ce face parte din grupul B pentru o perioada lunga poate determina un dezechilibru al celorlalte. De aceea, este recomandata de catre specialisti administrarea intregului complex.

Nu este recomandata administrarea concomitenta cu urmatoarea medicatie:

 • Digoxina: aceasta reduce capacitatea celulelor inimii de a absorbi si a utiliza vitamina B1 (in special, cand se asociaza cu diureticele);
 • Diuretice: pot reduce nivelul vitaminei B1 din organism.

Referinte:

Vitamin B1 Benefits, https://www.livestrong.com/article/87486-b6-b12-benefits/
Vitamin B1 (Thiamine), http://www.umm.edu/health/
Thiamine (Vitamin B1), https://www.webmd.com/vitamins-supplements/

Produse ce contin Tiamina

 • Pret obisnuit
  76,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  83,00 lei
 • Pret obisnuit
  83,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  83,00 lei
 • Pret obisnuit
  86,00 lei