5-HTP

Date generale

5-HTP (5-hidroxitriptofan) este un aminoacid care se sintetizeaza in organism din aminoacidul triptofan. Principala sursa de 5-HTP sunt pastaile plantei Griffonia simplicifolia, o planta originara din vestul Africii.

Actiune

Datorita capacitatii de a patrunde prin membrana hemato-encefalica, 5-HTP este folosit in sistemul nervos central pentru a sintetiza serotonina, in prezenta vitaminei B6, cunoscuta si ca „hormonul fericirii”. Aceasta poate influenta starea de spirit, apetitul, comportamentul sexual, rezistenta la durere si calitatea si durata somnului, serotonina fiind convertita in melatonina, hormon responsabil cu reglarea ciclului circadian (ciclul somn-veghe).

Directii

Depresie: studiile clinice au demonstrat ca in cazul anumitor clase de pacienti, cu depresii usoare si moderate, administrarea de 5-HTP are efecte similare antidepresivelor alopate. Diferenta dintre acestea este ca 5-HTP reface depozitele de serotonina ale organismului, in timp ce antidepresivele de sinteza prelungesc prezenta serotoninei in fanta sinaptica, blocand reabsorbtia acesteia la nivelul sistemului nervos.

Apetit necontrolat: organismul poate extrage triptofan din alimente precum ciocolata, carne de pui, cartofi, curcan, alge. Productia de serotonina este stimulata de consumul carbohidratilor. Administrarea de 5-HTP poate reduce dorinta de a consuma carbohidrati in dietele hipocalorice si poate reduce consumul alimentar necontrolat, asociat stresului intens.
Alte directii: studii recente au indicat eficienta 5-HTP in manifestari ale fibromialgiei cum sunt durerea, oboseala, insomnia, rigiditate matinala. Majoritatea persoanelor cu fibromialgie inregistreaza deficit de serotonina, iar 5-HTP poate ajuta o parte din pacienti. Studii incipiente indica potential terapeutic in cazul persoanelor care sufera de migrena.

Preparate farmaceutice

5-HTP poate fi achizitionat sub forma de tablete, capsule, in formule simple sau in combinatie cu alte substante active. Este recomandata administrarea unei formule care sa contina si vitamina B6, aceasta fiind esentiala in convertirea 5-HTP in serotonina.

Suplimentele pe baza de triptofan au demonstrat eficienta mai scazuta fata de cele pe baza de 5-HTP, iar acest lucru se datoreaza faptului ca triptofanul nu patrunde prin membrana hemato-encefalica.

Interactiuni si reactii adverse

In anumite situatii, este posibil ca administrarea de 5-HTP sa produca tulburari de tranzit intestinal. Nu este recomandata administrarea de 5-HTP impreuna cu antidepresive de sinteza.

Referinte:
1. 5-HTP - Enhance Your Mood, Your Sleep, and a Lot More, www.life-enhancement.com
2. 5-HTP, www.webmd.com
3. 5-HTP Benefits, www.herbwisdom.com
4. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP), www.umm.edu
5. 5-HTP Benefits for Anxiety, Depression, Sleep, www.bebrainfit.com
6. The Many Uses of 5-HTP, www.naturalmedicinejournal.com
7. 5HTP (hidroxitriptofan), www.euro-form.ro

Produse ce contin 5-HTP

  • 30 tablete filmat...
    Pret obisnuit
    62,00 lei