Unghiile, sursa bogata de celule stem

Unghiile, sursa bogata de celule stem

Unghiile sunt unul dintre elementele organismului nostru care se regenereaza constant si au capacitatea de a se reinnoi rapid. O echipa de cercetatori de la University of Southern California – Health Sciences (USC) a analizat aceasta capacitate a unghiilor si a descoperit ca au in componenta celule stem cu capacitatea de a se reinnoi dar si de a se specializa sau diferentia in mai multe tesuturi.

Pentru a identifica aceste celule stem, cercetatorii de la USC au utilizat sisteme performante, care au permis atasarea de celule a unor proteine fluorescente si a altor “etichete”. Cele mai multe dintre aceste celule care au primit proteine fluorescente s-au divizat rapid, diluand semnalele fluorescente in randul noilor celule formate. Cu toate acestea, cateva dintre celule, localizate in tesutul moale de la baza unghiei, au retinut o cantitate considerabila de substanta fluorescenta. Acest fenomen a avut loc fie pentru ca nu a avut loc o diziune imediata, ci una desfasurata pe o durata mai mare de timp sau procesul de diviziune nu a fost realizat deloc, capacitate des intalnita in cazul multor celule stem. Identificarea celor doua functii a aratat cercetatorilor dublul rol al celulelor regasite in aceasta regiune: cresterea unghiei si a tesutului din jurul sau si, in cazul aparitiei unei rani, reparare.

Descoperirea functiilor duble ale celulelor din tesutul unghiilor este primul pas pentru a cerceta ulterior in ce masura pot contribui aceste celule la repararea altor tesuturi, de la afectiuni ale pielii pana la rani severe ale acesteia. Cercetarea a fost publicata in The Proceedings of the National Academy of Sciences” si citata ulterior de website-ul sciencedaily.com.

Produse recomandate


  • 30 capsule moi
    Pret obisnuit
    196,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare