-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Un exercitiu yoga pe zi, imbunatateste postura coloanei in scolioza

Un exercitiu yoga pe zi, imbunatateste postura coloanei in scolioza

Mentinerea corpului intr-o pozitie yoga cel putin 90 de secunde, de trei ori pe saptamana, ar putea reduce curbura coloanei la pacientii cu scolioza, in mai putin de trei luni, arata datele unui studiu publicat de catre un grup de cercetatori de la Universitatea din Columbia, in Global Advances in Health and Medicine.

Pentru a dovedi eficienta yoga in tratamentul scoliozei, cercetatorii au invitat un grup de 25 de pacienti cu scolioza idiopatica, cu varste cuprinse intre 14 si 85 de ani, sa se mentina in pozitia “scandurii laterale” – una dintre pozitiile de baza in yoga. Pozitia consta in mentinerea corpului in echilibru, culcat pe lateral, in sprijin pe antebrat.

In prima saptamana, pacientii au fost instruiti sa mentina aceasta postura, timp de 10-20 de secunde, pe partea deviatiei coloanei. Ulterior, acestia au fost rugati sa efectueze in continuare exercitiul o data pe zi, pe partea deviatiei coloanei, fara a-i constrange asupra duratei exercitiului.

Dr. Fishman, unul dintre cercetatorii implicati in studiu, explica de ce pacientii au fost determinati sa efectueze exercitiul pe partea curburii coloanei:

Dat fiind ca scolioza este o afectiune asimetrica, am tratat-o asimetric, cerandu-le pacientilor sa efectueze exercitiul doar pe partea mai slaba. Acest lucru duce la intarirea muschilor coloanei vertebrale de la nivelul partii convexe, deoarece acesti muschi vor ajuta la reducerea curburii”.

Curbura pacientilor implicati in studiu a fost masurata la inceputul si la finalul acestuia, folosidu-se metoda Cobb si investigatiile radiologice.

In medie, participantii au efectuat postura „scandurii laterale” aproximativ 1,5 minute pe zi, 6 zile pe saptamana, timp de aprox. 6 luni. La finalul studiului, toti pacientii au inregistrat o imbunatatire cu 32% a curburii coloanei vertebrale. Dintre acestia, 19 pacienti care au facut pozitia de trei-patru ori pe saptamana, au obtinut o imbunatatire a curburii cu 40,9%. La adolescenti s-a observat o imbunatatire cu 49,6%, in timp ce la adulti corectia a fost de 38,4%.

Scolioza este o deviatie laterala a coloanei vertebrale, insotita de rotatia vertebrelor, cu evolutie progresiva. Curbura coloanei poate fi in forma literei S (spre stanga) sau a literei C (spre dreapta), muschii localizati pe partea convexitatii sunt alungiti, iar ce aflati pe partea concavitatii sunt scurtati.

Sursa: Medical News Today

Produse recomandate


  • 120 capsule moi
    Pret obisnuit
    55,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare