Timpul Bunelor Rutine cu Ștefan Cusursuz, fitness instructor

Timpul Bunelor Rutine cu Ștefan Cusursuz, fitness instructor

După clasa de Body Pump la unul dintre cluburile unde predă, am stat de vorbă cu el despre rutinele bune ce nu-i lipsesc dintr-o zi obișnuită, obiceiul oamenilor vis-a-vis de mersul la sală și durerile articulare des întâlnite, mai ales la începători. 

Te invităm să citești întreg interviul, parte din inițiativa GOOD ROUTINE® #Timpul BunelorRutine. Acordă doar cinci minute azi pentru obiceiul sănătos de mâine! Practic, atât îți va lua să citești acest scurt articol. 

 

1 / Într-o zi obișnuită, de când te trezești până adormi, care sunt rutinele bune care nu-ți lipsesc niciodată?

Dimineața începe între 06:00-07:00, fără snooze. De obicei mă trezesc înainte de ceas - corpul a învățat singur când este momentul, are alarmă proprie și mă anunță mereu. Primul lucru pe care îl fac este să beau un pahar cu apă. Apoi îmi fac micul dejun ce constă într-un shake din banane, unt de arahide fără zahăr, pudră proteică de cânepă, lapte de migdale + suplimente alimentare de la GOOD ROUTINE® (BUILD-YOUR-JOINTS și GLUCOSAMINE CHONDROITIN HYALURONIC ACID). Sunt happy că am găsit combinația asta de foarte bună calitate pentru articulații: colagenul ajută la reconstrucția naturală a cartilajului, iar glucozamina, condroitina și acidul hialuronic, la flexibilitatea articulațiilor.

Apoi merg spre SALĂ! Încep de la 08:00 dimineața primele clase. Am o pauză la prânz, când ajung acasă, apoi după amiaza am din nou 2-3 clase. Partea bună este că apuc să mănânc acasă, în tihnă, chiar dacă programul sună un pic haotic.   

 

2 / Care sunt perioadele în care vezi cei mai mulți oameni la sală și cum îi motivezi să se țină de treabă? 

Dacă vorbim despre perioadele din an, imediat după sărbători, de Crăciun, Paști. Majoritatea celor care vin doar după sărbători rezistă vreo 2 luni. Apoi mai vin înainte de vacanța de vară și se întorc când începe școala. 

Celor care le este greu să aibă o rutină constantă de mers la sală le spun mereu: dacă ai urcat scările până la etajul 4, tot e o realizare. Se pune ca fiind sport. Important este să faci mișcare în fiecare zi, indiferent de intensitate. Poți urca scările de la bloc până la ultimul etaj, dacă stai la casă – pe cele de la birou; orice scări. Dar fă-o zilnic pentru că noi, oamenii, suntem făcuți să ne mișcăm, nu să stăm pe canapea. 

 

Dacă vorbim despre momentele din zi, dimineața între 07:00-09:00, înainte de muncă, sunt cele mai ocupate clase, dar și cele mai eficiente. Și mie îmi plac antrenamentele matinale. Apoi seara, după ora 18:00, dar aici riscul este că nu toți cei care își rezervă [locul] pot să și ajungă (ori stau mai mult peste program, ori sunt prinși în trafic, ori întârzie și pierd cea mai importantă parte - încălzirea). 

3 / Din experiența ta de antrenor personal & group trainer, care este motivul pentru care mulți oameni se lasă de sport după primele ore?

  • Când își setează că vor să facă sport (de obicei se întâmplă „de luni”) și fac foarte mult deodată - de exemplu, faci o tură întreagă de Herăstrău în condițiile în care tu nu ai făcut mișcare de mult și îți pierzi motivația;
  • Când fac workout-uri complicate din prima (fie coregrafii noi, fie exerciții noi). Și încălzirea poate să fie un antrenament în sine. Acest stretching dinamic este extrem de solicitant pentru începători - poți face câteva zile stretching dinamic, după care să te apuci să alergi câte puțin (5-10 minute);
  • Când au o durere (fie articulară, fie musculară), cei mai mulți se opresc din a face mișcare - firește, e normal să mergi la medic dacă te supără ceva, însă nu orice durere mică înseamnă o hernie. De multe ori avem dureri articulare pentru că nu ne lucrăm zonele respective din corp. Avem nevoie ca musculatura să preia din presiunea pusă pe articulații. Dacă faci o mișcare corect și activezi mușchii potriviți, care te ajută să treci peste durere, să întărești musculatura în zona respectivă, poți atenua durerea. Pentru că orice durere vine de la un dezechilibru, iar atunci când realizezi care este dezechilibrul, este bine să te antrenezi și să lucrezi pe zonă. Spre exemplu, sunt anumite mișcări care activează musculatura profundă: mișcări lente (plank), extrem de benefice pentru că activezi profund. Nouă ne place să activăm mușchii care se văd (precum cei abdominali), dar cei mai importanți pentru sănătatea noastră sunt cei profunzi (precum mușchiul psoas).

4 / Pot apărea dureri articulare din cauza unor exerciții efectuate incorect? 

Da, iar cele mai des întâlnite sunt în rândul exercițiilor care țin de aliniamentul genunchilor și al coloanei. Multe persoane țin genunchii în interior, ceea ce duce la deformarea șoldului pe termen lung. Celor care nu au acces la feedback-ul unui instructor/kinetoterapeut, le recomand să caute pe Pinterest numele exercițiilor urmate de cuvintele ”good bad”, ca în exemplul de mai jos – sunt infografice utile, care te vor ajuta să corectezi postura.

 

5 / Dacă ai putea afișa un mesaj pe toate spațiile publicitare din România, pentru o zi, care să îndemne oamenii la o rutină mai bună, un stil de viață mai sănătos, care ar fi acel mesaj?

 

 

Pe curând!

#GoodRoutine #TimpulBunelorRutine #Secom

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare