DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Lactoza si cazeina, ingredientele care ne indeparteaza de lapte

Lactoza si cazeina, ingredientele care ne indeparteaza de lapte

Lactoza si cazeina sunt doi termeni pe care-i auzim frecvent cand vine vorba de problemele care pot aparea atunci cand consumam lapte si produse derivate din acesta. Lactoza este responsabila de aparitia intolerantei, in timp ce cazeina este cea care determina o reactie alergica atunci cand consumam lapte si produse din lapte. Ce reprezinta mai exact cele doua ingrediente si cum ne dam seama ca discutam despre o alergie sau o intoleranta?

Lactoza si implicarea in aparitia intolerantei

Lactoza este un glucid (zahar) prezent in lapte si produsele lactate. Numele provine de la latinescul lac, lactis – lapte, la care se adauga terminatia oza – zahar. Lactoza reprezinta aproximativ 30% din aportul caloric al laptelui [1], iar cantitatea de lactoza din lapte variaza in functie de sursa laptelui si poate fi intre 1% si 7%.

Atunci cand consumam lactate, de digestia lactozei este responsabila lactaza, o enzima prezenta in tractul nostru digestiv. Lactaza se gaseste in intestinul subtire si are rolul de a descompune zaharurile din lapte, implicit lactoza, in glucoza si galactoza [2].

In cazul in care avem un deficit de lactaza apare intoleranta la lactoza.

Simptomele acestei dereglari pot sa apara intre 30 de minute si doua ore de la ingerarea unor produse lactate, in functie de cum reactioneaza organismul fiecarei persoane, dar si de cantitatea consumata. Daca suferiti de intoleranta la lactoza, simptomele cu care va veti confrunta sunt balonarea, crampele abdominale, gazele intestinale si chiar greata in unele cazuri. Senzatia de stomac plin exprima cel mai bine toate aceste simptome la un loc. De asemenea, in unele cazuri, depinde de severitatea problemei, unele persoane se pot confrunta si cu diaree [3].

Cazeina, “intrusul” pe care-l ataca sistemul imunitar

Cazeina este o proteina complexa aflata in lapte. Aceasta este proteina cea cu cea mai mare prezenta in lapte, reprezentand 80% din totalul proteinelor din structura acestuia [4]. Problemele apar atunci cand din motive necunoscute sistemul imunitar identifica cazeina ca fiind daunatoare. Astfel, atunci cand “identifica” prezenta cazeinei in organism, sistemul imunitar activeaza anticorpii specifici, imunoglobuline de tip E ori IgE, eliberand histamina, o substanta care provoaca inflamatii la nivelul tesuturilor.

Alergia la cazeina este un semn al faptului ca ceva in mecanismul de aparare al organismului nu functioneaza. Acesta percepe ca daunatoare o substanta care in mod normal este inofensiva.

Reactiile in cazul alergiei la cazeina din lapte sunt imediate sau pot aparea in mai putin de doua ore. Acestea se pot manifesta la nivelul pielii (urticarie, eruptii cutanate, eczeme, umflarea buzelor, gurii, limbii, fetei si/sau gatului); la nivel respirator (stranut, rinoree), la nivelul sistemului digestiv (voma, crampe abdominale si diaree). In cazul alergiei la cazeina o cantitate foarte mica de lapte poate determina probleme si chiar poate pune in pericol viata.

Copiii sunt mai predispusi la reactii alergice la lapte. Acesta pot disparea odata cu maturizarea sistemului imunitar sau sa se mentina toata viata.

Diferente si asemanari

Desi multe persoane confunda intoleranta la lactoza cu alergia la lapte, cele doua dereglari nu trebuie asociate, chiar daca multe dintre simptome se intalnesc in ambele cazuri. Daca o persoana are alergie la cazeina, sistemul imunitar va avea diferite reactii neplacute care vor afecta mai multe zone ale corpului (piele, sistem gastrointestinal, sistem respirator) [5]. In cazul alergiei la cazeina este recomandat sa se evite consumul de lactate, desi organismul unor persoane cunoscute cu aceasta problema poate accepta mici cantitati de lapte.

Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranta la lactoza nu implica sistemul imunitar in reactiile ulterioare. Persoanele care sufera de aceasta tulburare se confrunta cu deficit ori lipsa de lactaza, astfel ca sistemul lor digestiv nu este capabil sa digere lactatele. De aici apar o serie de senzatii neplacute la nivelul sistemului digestiv [6].

Intoleranta la lactoza indica un organism sensibil, nu unul care sufera de un anumit tip de alergie. Odata cu trecerea timpului, alergia la lapte poata sa nu se mai manifeste ca in copilarie, in timp ce intoleranta la lactoza se poate agrava [7].

Singurele simptome asemanatoare in cazul ambelor afectiuni sunt crampele abdominale, diareea si balonarea. Senzatia de stomac plin apare atat la intoleranta la lactoza, cat si la intoleranta la cazeina, avand in vedere ca se intampla diferite reactii care provoaca inflamatii la nivelul sistemului digestiv.

Ce solutii avem?

Daca va confruntati cu intoleranta la lactoza aceasta poate fi gestionata prin consumul produselor fara lactoza sau printr-un aport extern de lactaza, enzima care sa va ajute sa digerati lactoza si sa treceti mai usor peste disconfortul gastric. Exista insa situatii in care lactoza poate fi in biscuitii preferati sau in alimente pe care nu le percepem ca fiind un pericol. In aceste cazuri este recomandat sa cititi cu atentie etichetele, iar daca ati consumat un aliment cu lactoza, asigurati-va ca aveti la indemana o formula de enzime cu lactaza.


Referinte:

[1] Lactose content of milk and milk products, http://ajcn.nutrition.org/content/48/4/1099.extract#
[2] http://www.livestrong.com/article/370707-casein-and-lactose/
[3] http://healthyeating.sfgate.com/lactose-vs-casein-10276.html
[4] https://www.uoguelph.ca/foodscience/book-page/caseins
[5] http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538
[6] https://blog.foodallergy.org/2014/10/11/know-the-difference-milk-allergy-vs-dairy-allergy-vs-lactose-intolerance/
[7] http://www.lowfodmapdiets.com/milk-allergy-vs-lactose-intolerance/
[8] https://sciencelife.uchospitals.edu/2015/09/22/probiotic-formula-reverses-cows-milk-allergies-by-changing-gut-bacteria-of-infants/

Produse recomandate


  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    93,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare