📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Goldenseal si beneficiile sale nestiute asupra sanatatii

Goldenseal si beneficiile sale nestiute asupra sanatatii

La fiecare final de sezon este important sa acordam o atentie sporita sanatatii noastre. In perioada de tranzit, suntem mai predispusi la infectii virale, intrucat sistemul nostru imunitar este afectat de vremea imprevizibila si de schimbarile bruste de temperatura. O imunitate scazuta expune organismul la infectii, virusuri si boli care necesita tratamente lungi si anevoioase. O banala raceala se poate agrava, rezultand noi infectii virale sau bacteriene si complicatii. Goldenseal este o planta cunoscuta pentru efectele antivirale si antiinfectioase, cu o istorie foarte interesanta. Ce este aceasta planta si cum ne poate ajuta daca ne “incearca” o raceala sau infectie in aceasta perioada?

Goldeanseal, “antibioticul natural” cu istorie veche

Goldenseal (Hydrastis Canadensis) mai este cunoscuta si drept Orange Root sau Yellow Puccoon. Este o planta care se gaseste in Canada si estul Statelor Unite ale Americii si prefera zonele umbroase, impadurite. Este usor de recunoscut, fiind o planta perena, cu tulpina violacee, acoperita de puf desupra solului, iar partea subterana, in zona unde se conecteaza cu rizoml (tulpina subterana) are culoarea galbena. Tulpina de Goldenseal este noduroasa si are rolul de a depozita substantele nutritive, fiind deseori confundata cu radacina. Infloreste primavara, avand flori mici, albe, iar vara produce un singur fruct, asemanator cu cel de zmeura, pe care se regasesc 10-30 seminte1.
Numele este datorat culorii galben intens sau maro a rizomului, din care se extrag si principiile active.

Goldenseal are o lunga istorie ca planta medicinala, folosita de indienii Cherockee in raceli, afectiuni digestive, boli genitale. In anul 1798 a inceput sa atraga atentia, fiind comercializata intens ca remediu pentru un spectru larg de afectiuni. Spre finalul secolului al 19-lea a fost in pragul extinctiei din cauza intrebuintarii agresive. In zilele noastre, Goldensealul folosit in formule farmaceutice, este recoltat pe plantatii specializate in cultivarea si cresterea acestei plante2.

In piata suplimentelor alimentare actuale, Goldensealul este numit “antibiotic natural”. Aceasta titulatura se datoreaza continutului de berberina, substanta activa cu rol antiinfectios, antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar3.

Atat extractele pe baza de Goldenseal, dar si berberina extrasa ca substanta singulara din rizomul de Goldenseal sunt folosite ca adjuvante in boli provocate de diversi agenti patogeni si care afecteaza tractulul digestiv (diaree, infectii cu H. pylori), pielea (matreata, pecingine), cavitatea bucala (afte bucale, inflamatii ale gingiilor), ochii (blefarite, conjunctivite)4.

Se considera ca extractul de Goldenseal are si capacitatea de a reface mucoasele de la nivelul intregului organism, inclusiv cea respiratorie, digestiva, bucala.

Dincolo de proprietatile de antibiotic natural, berberina a dat rezultate foarte bune ca adjuvant in diabet, fiind un reglator excelent al cantitatii de zahar din sange. Aceasta are rolul de reduce rezistenta organismului la insulina si de a reduce productia de glucoza la nivel hepatic5.

Cercetarile actuale arata directii promitatoare in utilizarea extractului de Goldenseal si berberinei in reducerea nivelului de colesterol, fiind luata in calcul si posibilitatea ca acestea sa fie administrate in cazul pacientilor cu sindrom X-metabolic (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, exces ponderal, trigliceride marite).
In zilele noastre, extractele cu proprietati benefice de Goldenseal se regasesc sub forma de capsule si tablete, ceaiul fiind o forma de utilizare depasita.
Formele moderne cu extracte benefice asigura o doza de substanta activa, fiind de preferat in terapia integratoare.

Relatia speciala cu sportivii

Pentru o perioada lunga de timp, extractul de Goldenseal a fost administrat de sportivi in scopul de ascunde urmele substantelor interzise in timpul controalelor antidoping. Aceasta idee a pornit de la cartea farmacistului John Uri Lloyd, Stringtown on the Pike. Personajul cartii, care avea un obicei din a consuma ceai de Goldenseal, a fost suspectat de otravire cu stricnina in urma unui examen medical. Ideea preluata si extrapolata pana la nivelul de ascundere a substantelor interzise, a fost infirmata in timp.4



Referinte:
1. http://www.herbwisdom.com/herb-goldenseal.html
2. https://www.mountainroseherbs.com/products/goldenseal-root/profile
3. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/06/22/berberine-benefits.aspx
4. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-943-goldenseal.aspx?activeingredientid=943&
5. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1126-berberine.aspx?activeingredientid=1126&activeingredientname=berberine

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare