cum-se-manifesta-indigestia-si-toxiinfectia-alimentara-la-copii-ghidul-parintilor
Orice parinte stie cat de dificile sunt acele momente in care copilul are tulburari digestive, ele fiind traumatizante atat pentru cel mic, cat si pentru mama si tata. Nu este usor sa aveti grija de igiena si alimentatia lui, mai ales ca situatia se complica atunci cand merge la gradinita ori la scoala, cand este mai greu sa verificati ceea ce consuma.

Indigestia si toxiinfectia alimentara sunt probleme de sanatate des intalnite la copii, avand in vedere ca organismul lor este mai sensibil, astfel ca este necesar sa recunoasteti inca de la inceput simptomele lor. Astfel de tulburari apar in special in sezonul cald, cand riscul de a face combinatii alimentare necorespunzatoare ori de a manca alimente contaminate ori alterate este crescut.

Aflati care sunt cauzele acestor afectiuni, cum se manifesta ele si la ce solutii puteti sa apelati pentru a le controla.

Indigestia la copii, o provocare de care orice parinte are parte

Indigestia, cunoscuta si sub termenul de dispepsie, este o tulburare de natura alimentara si se manifesta printr-un complex mai larg de simptome. Desi nu este vorba despre o problema grava, poate crea complicatii in cazul in care nu se iau un set de masuri.

Cauzele indigestiei

Indigestia apare atunci cand copilul consuma prea multe alimente, intr-un timp prea scurt ori daca nu le mesteca corespunzator. De asemenea, si un stil alimentar nepotrivit (alimente grase, preparate picante) poate conduce la aparitia acestui tip de disconfort gastric. Fasolea (si alte tipuri de leguminoase), varza, ceapa, castravetii, ridichea si fructele de mare sunt alimente recunoscute pentru faptul ca provoaca balonare si arsuri gastrice, nu sunt recomandate in cantitati mari si cu atat mai putin cand copiii sufera deja de indigestie1.

Daca nu sunt secretate suficiente enzime digestive si suc gastric, pot sa apara o serie de simptome neplacute la nivelul stomacului, care trebuie sa munceasca mai mult pentru a descompune alimentele consumate.

Simptomele indigestiei

Simptomele indigestiei sunt usor de observat inca de la debutul problemei. Copilul se va plange intai de dureri aparute in regiunea abdominala, senzatii care vor fi insotite la scurt timp de o stare de greata ori chiar de voma. Cel mic va simti arsuri gastrice, se va confrunta cu balonare, va avea gaze intestinale si va ragai frecvent. Uneori poate sa aiba si probleme cu diareea ori, la polul opus, cu constipatia, in functie de combinatia de alimente pe care a facut-o si de modul in care organismul lui a reactionat la ea.

Copilul are un apetit alimentar redus atunci cand sufera de indigestie si este lipsit de energie, avand in vedere ca organismul lui este concentrat pe reglarea digestiei. De asemenea, el poate sa simta un gust neplacut in gura, limba ”incarcata” si sa aiba respiratia grea in acest timp2.

La ce trebuie sa fiti atenti in caz de toxiinfectia alimentara la copii

Intoxicatia ori toxiinfectia alimentara este provocata de ingerarea unor alimente alterate sau contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziti. Riscul de contaminare, de obicei crescut pe timpul verii – conform Penn State Hershey Medical Center3 , apare atunci cand conditiile de igiena nu sunt corespunzatoare. Cum sistemul imunitar al copiilor nu este suficient de rezistent si de bine dezvoltat, ei sunt mult mai predispusi la intoxicatie.

In functie de bacteria ori de parazitul care a provocat toxiinfectia alimentara, copiii se pot confrunta cu: botulism, toxoplasmoza, listerioza, infectia cu E. coli, infectia cu Salmonellaori cu Giardia.

Specialistii de la Nicklaus Children’s Hospital4 mentioneaza faptul ca simptomele apar de regula incepand de la 4 pana la 36 de ore de la consumul alimentelor contaminate. Potrivit acestora copiii care au sistemul imunitar slabit, cei care se confrunta cu anemie si cei care au ori au avut probleme cu ficatul ori cu rinichii sunt mai predispusi la toxiinfectie alimentara.

Trebuie sa fiti atenti la alimentele pe care le oferiti copiilor spre consum. Spre exemplu, sugarii nu ar trebui sa consume miere pentru ca pot sa faca botulism. Aparatul lor digestiv nu este suficient de dezvoltat pentru a actiona asupra bacteriilor continute natural de miere.

Alte alimente care au un risc crescut in acest caz sunt alimentele marine crude, carnea gatita necorespunzator, conservele pregatite in casa in conditii de igiena precare si ouale crude ori fierte partial. Si la lichidele pe care i le administrati copilului trebuie sa fiti atenti. Prezinta risc crescut laptele si sucurile nepasteurizate5 , asa ca trebuie sa acordati o grija deosebita si acestor tipuri de alimente. In plus, vara, atunci cand sunteti in vacanta cu cei mici, evitati sa le oferiti copiilor alimente din locuri in care conditiile igienice nu va inspira incredere.

Simptomele toxiinfectiei alimentare la copii

Toxinfectia alimentara nu este usor de depistat de la inceput, avand in vedere ca simptomele ei pot fi initial confundate cu alte afectiuni. De asemenea, aceasta tulburare digestiva se manifesta diferit in functie de virusul ori de bacteria cu care a fost contaminat alimentul consumat. Cu toate acestea, exista unele simptome comune la care trebuie sa fiti atenti pentru a va adresa unei unitati medicale care sa poata stabili un diagnostic de precizie.

Crampele abdominale se numara printre primele semne care apar in caz de toxiinfectie alimentara. Aceste senzatii neplacute vor fi urmate de varsaturi, diaree si febra. Intensitatea lor depinde mult de cantitatea de agenti patogeni din corp. De asemenea, copilul care are toxiinfectie alimentara se mai poate confrunta cu dureri de cap si dureri musculare. Deshidratarea severa este un alt simptom care apare in urma unei intoxicatii, insa numai in caz de diaree persistenta6.

Cum protejati copilul de indigestie si toxiinfectie alimentara

Dupa o grija deosebita acordata alimentatiei, stimularea sistemului imunitar si imbunatatirea functiilor sistemului digestiv sunt necesare pentru a va proteja copilul de indigestie si toxiinfectie alimentara.

Specialistii de la American Academy of Pediatrics (AAP) au atras atentia inca din 2010 asupra beneficiilor pe care le au probioticele pentru sanatatea sistemului digestiv al copiilor7. Ele actioneaza cu succes in multe afectiuni digestive cu care se pot confrunta cei mici.

Colostrum plus Probiotics si Baby’s Jarro-Dophilussunt doua produse probiotice care, asociate cu tratamentul alopat, pot ajuta organismul copilului sa gestioneze mai usor o indigestie sau o toxiinfectie alimentara.

Colostrum plus Probiotics de la Secom® reprezinta singura formula pentru copii care asociaza colostrul, laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere (provenit din sursa bovina), cu probiotice. Produsul contribuie la protectia impotriva microorganismelor nocive si ajuta la reducerea manifestarilor date de acestea. In plus, produsul ajuta la buna functionare a sistemului imunitar al copilului, element indispensabil in mecanismele de aparare.

Probioticele actioneaza la nivelul cavitatii bucale, tubului digestiv, cailor respiratorii si la nivelul sistemului uro-genital. Ele faciliteaza digestia, refac flora intestinala, reduc iritatiile tractului digestiv si ajuta in caz de balonare si diaree.

Pentru echilibrarea florei intestinale la nou-nascuti si copiii mici puteti folosi suplimentul Baby’s Jarro-Dophilus+FOS, GOS de la Secom®, un sinbiotic (asociere de probiotice si prebiotice) de ultima generatie. Ingredientele continute ajuta la refacerea florei microbiene intestinale, stimuleaza enzimele proprii celulelor epiteliale ale tractului digestiv, reduc nivelul de endotoxine si ofera rezultate bune in caz de balonare, diaree si iritatii ale tractului digestiv. De asemenea, ele ajuta la scaderea pH-ului crescut din sistemul digestiv, impiedicand dezvoltarea bacteriilor ce cauzeaza infectii.

Indigestia si toxiinfectia alimentara pot fi prevenite daca acordati o atentie deosebita alimentatiei copilului si daca includeti in dieta lui zilnica o formula de probiotice care sa-l ajute sa faca fata mai usor acestor provocari.

Referinte:
1. http://www.healthlibrary.com/book6_chapter28.htm
2. http://www.healthlibrary.com/book6_chapter28.htm
3. http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000064
4. https://www.nicklauschildrens.org/alternative-medicine/food-poisoning
5. http://www.eatright.org/resource/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/food-safety-tips-for-young-children
6. http://www.medic8.com/healthguide/food-poisoning/children.html
7. https://www.safety.com/blog/probiotics-for-kids-guide/