Episodul 12
Ela Craciun

Nu uita de tine cand devii parinte

Meseria de parinte necesita multa implicare si energie. Intalnim o serie de provocari, printre care organizarea activitatilor de zi cu zi, asumarea rolului de parinte fara a le neglijam pe celelalte sau gasirea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala. Despre aceste subiecte discutam cu Ela Craciun, cunoscuta ca SuperMom. Asta pentru ca este mama a 3 copii (Alex, Alesia si Nicholas), dar este totodata o femeia cu cariera in televiziune, un business propriu si 2 carti la activ: “9 luni fara griji” si “12 luni fara griji”.

Subiecte discutate

Concluzii Citate

Full Transcript

Subiecte discutate

00:51

Cum reusim sa bifam toate task-urile profesionale si personale atunci cand avem copii?

02:44

Cat de important e sa avem o zi dedicata doar noua sau familiei.

06:56

Se poate sa fim ‘fara griji’ pe parcursul sarcinii si a primului an din viata copilului?

09:41

Cat de important e sa te documentezi in timpul sarcinii

14:15

In spatele unei SuperMom trebuie sa fie si un SuperDad

17:16

E bine sa acceptam ajutorul bunicilor, prietenilor, parintilor?

20:23

Cum stabilim reguli sanatoase atunci cand bunicii ne ajuta in fiecare zi?

21:32

Ce facem atunci cand apare copilul si uitam de noi, ne anulam complet?

25:07

Cum gestionam momentele in care ne gandim sa renuntam la cariera si sa ne dedicam in totalitate familiei?

26:05

Cum reusim sa pastram echilibrul intre viata profesionala si cea personala?

30:49

Ce facem atunci cand avem copii din generatii diferite

35:07

Cum se modifica modul in care ne raportam la noi, ca femei, dupa ce devenim mame

37:00

Cea mai mare provocare de parinte pentru Ela Craciun

Concluzii Citate

  • (…) am invatat ca atunci cand esti bine organizat, cand iti setezi obiectivele, cand stii ce vrei sa faci saptamana viitoare, luna viitoare, anul urmator, vei si ajunge sa le bifezi, sa fie acolo: “Gata! Le-am facut! Sunt bifate.” Organizarea. Organizarea este cheia

  • (…) Atunci cand pleci la acest drum este normal sa ai griji pentru ca este ceva necunoscut. Nu stii cum este sa fii insarcinata, nu stii ce se va intampla pe parcursul celor noua luni de sarcina, nu stii daca vei fi o mama buna, nu stii cum va fi bebelusul, daca te vei descurca

  • (…) Atunci cand vine vorba de copii, permanent vei avea cate o intrebare. Dar poti sa fii si fara griji atunci cand primesti cu bucurie minunea din viata ta, cand mindset-ul tau este(…)Toata lumea are copii, toata lumea s-a descurcat, nici un copil n-a ramas nemancat, neschimbat, nedormit, si eu sunt sigura ca o sa fiu o mama buna pentru copilul meu.

  • (…)trebuie sa primim cu deschidere. Si informatia conteaza. Atunci cand citesti, atunci cand te documentezi, atunci cand stii lucruri – atentie! – lucruri verificate, lucruri care vin de la o persoana cu autoritate in domeniu.

  • (…)Eu as citi niste carti de psihologie, niste carti despre cum functioneaza mintea omului, adica nu m-as rezuma numai la partea asta de sarcina, primul an de crestere a copilului si cam atata. Daca eu stiu ca mintea mea ma saboteaza, atunci mergem putin mai departe.

  • (…)Adica raspunsul, pana la urma, este la noi si in noi. De ce sa-mi fac griji pana nu le am? In momentul in care mi se intampla ceva, o sa aiba copilul febra si n-o sa stiu cum reactionez…Pai, sun pediatrul, sun neonatologul, adica exista solutii. De ce sa-mi fac griji inainte sa le am?

  • (…)Sa fiti sigure ca tatal isi va iubi copilul si va avea grija de el si nu-l va pune in pericol. Asta trebuie sa va multumeasca. In rest, lasati-i sa-si faca viata impreuna asa cum considera ei(…)Eu recunosc ca nu m-as fi descurcat fara sotul meu. El duce copiii cei mari la scoala, dimineata, eu ii iau. Adica ne impartim sarcinile.

  • (…)Nimeni, nimeni in viata aceasta, n-o sa faca lucrurile asa cum le face o mama. Asta gandim noi, asa ne place noua sa credem. Dar nu este adevarat. Chiar nu este adevarat. Sotul meu a invatat sa schimbe pampersi, sotul meu a invatat sa dea copiilor de mancare,

  • (…)In momentul in care mama sau soacra ne ajuta in fiecare zi, si practic ele sunt ajutorul principal si stau multe ore pe zi cu copilul, atunci da, este bine sa stabilim: “Uite, mama, uite, soacra, acestea sunt regulile dupa care eu vreau sa-mi cresc copilul: a, b, c, d.

  • (…)in momentul in care ai un copil, tu n-o sa mai fi niciodata pe primul loc. Este clar. Va fi copilul, vor fi copii, daca sunt doi, trei. Ei vor fi scopul principal pentru care tu traiesti, pentru care tu faci tot ceea ce vrei sa faci, da? Doar ca o mama fericita inseamna un copil fericit.

  • (…) important e sa reusesc sa le imbin, sa gasesc un echilibru. Sa fac si ce imi place mie, sa am grija si de copii. Atunci cand tu esti fericit, cand tu esti implinit, altfel dai mai departe lucrurile astea pe care vrei sa le dai si copilul nu va simti altceva.

  • (…)Cunoaste-te, lucreaza foarte mult la lucrul acesta, pentru ca iti va aduce multe plusuri si in momentul in care tu te cunosti pe tine si simti ca intr-o anumita perioada a vietii tale ai exagerat, atunci pune o frana. Daca simti ca ai lucrat prea putin, atunci apasa putin acceleratia.

  • (…)Si iar este despre alegerile personale, alegerile pe care noi le facem. Daca suntem constienti de ele, atunci ne va fi bine, pentru ca niciodata n-o sa putem sa ne reprosam sau sa reprosam celor din jurul nostru ca “Eu am vrut sa lucrez, dar tu nu m-ai lasat” (…) Dar atunci cand luam deciziile constient, ne va fi mult mai usor.

  • (…)un lucru pe care il fac si ma ajuta foarte mult este sa scriu, sa scriu pe hartie, nu pe telefon, nu pe laptop, sa scriu pe hartie lucrurile care imi trec prin cap, care ma fac sa ma simt bine, care ma fac sa ma simt rau, lucrurile pe care as vrea sa le schimb.

  • (…)vorbeste cu tine, vezi ce trebuie sa faci, vezi ce te face fericit. Tu ai raspunsurile. Nu cauta raspunsul la cei din jurul tau, pentru ca raspunsul tau nu este la cei din jurul tau.

  • (…) Nu cred ca una, a fi mama, inseamna sa nu mai fii femeie sau invers, stii? Nu cred ca una o exclude pe cealalta. Ele sunt impreuna. O mama este o femeie. O femeie este o mama.

  • (…)Intotdeauna femeia-mama o sa fie mai puternica. Asa cred eu. Asa cred, nu stiu daca este adevarat, dar pentru mine, da. Esti, esti mult mai puternic. Trebuie sa fii mult mai puternic pentru ca nu mai esti singur pe lume, ci exista si o a doua sau o a treia viata care depind de tine.

  • (…)cea mai mare provocare a unui parinte este sa aiba copilul bolnav si sa nu poata face nimic. Daca suntem sanatosi cu totii, cred ca nu exista altceva ce sa nu putem rezolva. Sanatatea este pe primul loc.


Full Transcript

Descarca in format PDF


Asculta si pe Youtube

Aboneaza-te la podcast!

Vei fi notificat de fiecare data cand lansam un nou episod.