provocarile-imunitatii-la-copii

Imunitatea copilului reprezinta o adevarata piatra de incercare pentru orice parinte, indiferent de nivelul educational sau de starea sociala a acestuia. Intrarea in colectivitate si schimbarea sezonului aduc cu sine o serie de afectiuni care pun la incercare sanatatea copilului, an de an.

Ce putem face si cum putem preveni imbolnavirile repetate ale copilului nostru? – sunt intrebarile pe care si le adreseaza orice parinte, in special in aceasta perioada. Raspunsul este relativ simplu: invatand sa-i cunoastem foarte bine reactivitatea si rezistenta la imbolnavire, iar imunitatea are un rol important in acest context. Imunitatea este insusirea unui organism viu de a opune rezistenta in fata actiunii germenilor patogeni. Aceasta poate fi ereditara sau dobandita.

IMUNITATE EREDITARA, IMUNITATE DOBANDITA

Imunitatea ereditara (imunitate conditionata genetic) reprezinta un dar de la natura, pe care o fiinta umana il poate avea sau nu, si in conformitate cu care putem avea rezistenta la imbolnavire in cazul contactului cu un anumit agent patogen sau, dimpotriva, ne imbolnavim foarte usor.

Imunitatea dobandita (imunitatea „castigata”) reprezinta rezistenta la imbolnavire a organismului dezvoltata de catre acesta, dupa contactul cu un agent

patogen in urma caruia, in organismul gazdei, se produc anticorpi capabili „sa apere” eficient organismul. La randul ei, imunitatea dobandita poate fi specifica sau nespecifica.

Imunitatea dobandita specific introduce in organismul gazdei un fragment de antigen care va determina productia de anticorpi, realizand protectia organismului la imbolnavire. Un exemplu in acest sens il reprezinta vaccinarea.

Imunitatea dobandita nespecific utilizeaza remedii din natura care, odata introduse in organism, vor fi capabile sa determine cresterea rezistentei organismului fata de imbolnavire. Cresterea rezistentei la imbolnavire se manifesta atat printr-o frecventa scazuta a imbolnavirilor, reducerea duratei bolii, dar si prin reducerea gravitatii simptomelor specifice episodului de boala.

MEDIUL CONTEAZA!

Stimularea imunitatii nespecifice ramane un proces complex, care imbina resursele proprii ale organismului cu aportul extern de substante a caror carenta initiala a dus la modificarea imunitatii naturale a organismului. Odata cu cresterea, organismul copiilor trece printr-un proces complex de modificari adaptative la mediu, care influenteaza parametrii biologici ai acestuia. La copiii care cresc in mediul rural sau in zonele montane, cu un nivel redus de poluare, cu hrana naturala echilibrata, frecventa infectiilor este mai redusa, iar simptomele sunt mai putin agresive. Acesti copii nu prea cunosc antibioticele, sunt mai sanatosi si mai puternici. In poluarea marilor orase, chiar daca parintii urmaresc cu atentie mediul de dezvoltare si alimentatia copiilor, acestia prezinta o rata a imbolnavirilor ingrijorator de inalta, simptomatologie extrem de agresiva, forme de boala cu evolutie indelungata si recaderi frecvente. In acest context, discutam despre o incidenta ridicata a unor boli ca anemia, rahitismul, astmul bronsic, obezitatea.

ASTEPTARI SI SOLUTII

Gasirea unor solutii durabile care sa sustina sanatatea copilului reprezinta obiectivul atat al medicului, cat si al parintelui. La acest deziderat se poate ajunge printr-o pregatire eficienta a copilului:

  • Consult profilactic la medicul sau curant (consult lunar pana la varsta de un an; o data la trei luni intre varsta de 1 si 3 ani; la 6 luni intre 3 si 7 ani; si o data pe an dupa 7 ani, daca acel copil nu are probleme speciale de sanatate);
  • Anamneza, examinarea periodica, profilaxia corecta a imbolnavirilor in pragul schimbarilor de anotimpuri;
  • Miscarea in aer liber;
  • Alimentatia de buna calitate;
  • Promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase in familie si in anturaj

Toamna si primavara sunt cele doua anotimpuri care aduc un complex mare de afectiuni respiratorii. In acest context, imunitatea preia controlul la carma apararii, fiind recomandat sa o ascultam din timp, astfel incat sa nu tratam efectele nepregatirii/ netratarii la timp.

Imunitatea la copiiCUM ALEGEM UN PRODUS DESTINAT STIMULARII IMUNITATII COPILULUI?

Criteriile de baza in alegerea unui astfel de produs sunt: recomandarea medicala survenita in urma unui consult minutios, varsta copilului, greutatea, starea generala de sanatate, frecventa si severitatea bolilor acute sau ale bolilor cronice, recurenta acestora, factorii de risc cu care se confrunta copilul (poluare, umiditate atmosferica etc.).

Stimularea imunitatii are la baza scheme diferite, care respecta criteriile minime prezentate anterior.

Asocierea produselor destinate stimularii imunitatii se recomanda a se face foarte atent, pentru a evita polipragmazia (situatia in care unui pacient i se prescriu prea multe medicamente).

Administrarea produselor de buna calitate, drept criteriu prim, presupune alegerea acelora care au studii clinice serioase in spate si proba timpului in sprijin.

Produsele pentru stimularea imunitatii se pot utiliza in cure de minimum doua luni, de doua ori pe an, in general primavara si toamna, cu repetarea in serii anuale, minimum trei ani.

Din multitudinea produselor naturale pe care le utilizam in practica, cu rezultate foarte bune in preventie, amintim extractele de echinacea, soc, struguri, uleiul de peste, argintul coloidal ca remediu cu actiune dubla: preventie si tratament. De departe, unul dintre cele mai indragite ingrediente la care apelam va ramane colostrul in combinatie cu probioticele.

Rezultatele obtinute pe parcursul mai multor ani, reducerea frecventei imbolnavirilor, reducerea severitatii simptomelor, reducerea absenteismului parental de la locul de munca si, nu in ultimul rand, cresterea compliantei la consultatiile profilactice destinate copilului mic, permitand monitorizarea optima a parametrilor clinico-biologici ai copilului, justifica pe deplin utilizarea resurselor naturale in cresterea si stimularea imunitatii nespecifice a micutilor pe care ii avem in ingrijire.

Text de: dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF)

Articol publicat in Nr.3 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”