-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Cutia Pandorei din cabinetul gastroenterologului de copii

Cutia Pandorei din cabinetul gastroenterologului de copii

Problemele digestive sunt printre cele dintai provocari in materie de sanatate cu care se confrunta parintii inca din primele zile de viata ale copilului. Un parcurs care, de cele mai multe ori, cuprinde colici, episoade de voma, diaree, constipatie si ajunge intr-un moment in care lucrurile se echilibreaza. Insa din acest punct, responsabilitatea parintilor nu scade deloc, pentru ca de deciziile si de grija acestora depinde daca un copil este bine hranit astfel incat sa (nu) ajunga obez sau cu gastrita. Despre acestea discutam cu pediatrul si gastroenterologul de copii prof. dr. Oana Marginean.

Daca in viata intrauterina placenta este furnizorul principal de nutrienti, odata cu nasterea, aceasta functie este preluata de sistemul digestiv. Din aceasta etapa, sistemul digestiv al copilului trece printr-un proces de maturizare si, abia dupa cativa ani, organele care fac parte din acest sistem reusesc sa-si indeplineasca functiile.
Acesta este si motivul pentru care copiii se confrunta cu multiple probleme la acest nivel, iar alimentatia lor este cu mult diferita fata de alimentatia adultilor.

Copil mic, provocari mari

Prof. dr. Oana Marginean, medic primar pediatrie si medic specialist gastroenterologie pediatrica, explica problemele digestive ale copilului in primele luni de viata printr-o slaba toleranta digestiva si imaturitatea microflorei intestinale a copilului. „Colicile sunt printre primele probleme cu care se confrunta sugarii. Acestea apar in primele 3–4 luni si sunt cauzate de faptul ca flora intestinala nu este suficient de matura. In plus, colicile pot aparea din cauza deficitului tranzitor de lactaza. Enterocitele nu sintetizeaza lactaza si atunci apare acest deficit. Faptul ca nu sunt corelate diferitele etape ale suptului, modul in care suge, rapiditatea cu care ingera si inghite aer mai pot duce la aparitia colicilor. In alta ordine de idei, tot la varsta de sugar mic exista un reflux gastroesofagian. De cele mai multe ori, refluxul gastroesfagian pana la varsta de 3–4 luni este fiziologic, insa daca se mentine si mai tarziu, iar copilul nu creste ponderal, discutam despre un reflux patologic”, afirma prof. dr. Oana Marginean.

O alta problema care pune in mare dificultate parintii este diareea. „Anual, un copil cu varsta sub 5 ani poate avea 1,9 episoade diareice. In diaree pot fi implicati mai multi agenti etiologici sau patologii asociate, insa trebuie sa fie tratata cu responsabilitate, mai ales la copiii mici, deoarece cu cat copilul este mai mic, cu atat cantitatea de apa eliminata este mai mare, ceea ce se traduce prin deshidratare. Celiachia si fibroza chistica sunt alte cauze care pot determina diaree la copii. Desi literatura de specialitate spune ca celiachia este o boala care afecteaza 1 din 500–800 de copii, se pare ca este subdiagnosticata. Cazurile sunt mult mai frecvente. Noi vedem doar aisbergul, iar restul cazurilor trebuie identificate.”
Si copiii mai mari se confrunta cu o paleta larga de patologii. Printre cele mai frecvente patologii, potrivit prof. dr. Oana Marginean, sunt bolile inflamatorii, rectocolitele, alergiile si intolerantele alimentare.

Flora digestiva, punctul de echilibru

Microbiomul este un factor cu mare impact asupra sistemului digestiv al copilului.
„Se stie ca intestinul nostru este populat de miliarde de bacterii care pot fi benefice sau patogene. Echilibrul acestui ecosistem ne asigura o stare de sanatate buna. La copii este foarte important sa ne asiguram de acest echilibru prin administrarea de pre- si probiotice. Acestea au o aplicabilitate larga, fiind recomandate in antibioterapie, afectiuni respiratorii, reactii alergice, disfunctii de tranzit, colici sau pentru stimularea imunitatii digestive. La nivelul tubului digestiv exista o flora care asigura imunitatea si daca aceasta flora este deficitara sau nu este adecvata, pot sa apara, de exemplu, tulburari de absorbtie, care sa aiba consecinte multiple asupra copilului si dezvoltarii acestuia”.

„Parca nu se mai gateste ca altadata. Parintii lucreaza foarte mult, au un job pana la 6–7 seara si parca este mai comod pentru ei sa-i dea copilului cativa banuti pentru pachetul de pranz.”
Prof. dr. Oana Marginean, medic pediatru si gastroenterolog de copii


Parintii mai si gresesc

Cu siguranta, fiecare parinte isi doreste binele copilului, insa se intampla ca, din necunoasterea anumitor particularitati referitoare la nevoile copiilor lor, sa mai greseasca.
Potrivit specialistului, cele mai multe greseli sunt cele legate de alimentatie. „De multe ori, atunci cand copilul are diaree, ii recomandam mamicii sa‑i faca un regim copilului. Insa dupa ce merge acasa si vede ca dupa 12 ore copilul este mai bine, revine la regimul anterior.
In cazul unui sugar alimentat la san, care face diaree, multe mamici au tendinta de a opri alaptarea. Recomandam sa se continue alimentatia naturala si, eventual, sa se administreze cateva simptomatice. Tot la sugari, vedem ca daca copilul plange, mama ii da de mancare. Nu se gandeste niciun moment la faptul ca daca ii da acum si-i da si peste doua ore, acesta nu mai tolereaza cantitatea excesiva si apar varsaturile.”

Comoditatea parintilor naste obezitate

Copiii obezi sunt astazi din ce in ce mai vizibili. Statisticile arata o incidenta de aproximativ 20% a supraponderabilitatii la copii, in timp de obezitatea este in intervalul 8–15%, subliniaza prof. dr. Oana Marginean. Daca discutam despre cauze, deschidem Cutia Pandorei, spune specialistul. „Parca nu se mai gateste ca altadata. Parintii lucreaza foarte mult, au un job pana la 6–7 seara si parca este mai comod pentru ei sa-i dea copilului cativa banuti pentru pachetul de pranz. Sigur copilul isi ia dulciuri, produse de patiserie, fast-food, chipsuri – care au valoare calorica mare si sigur ca sunt gustoase, insa nu si sanatoase.
Junk-foodul creste apetitul, modifica metabolismul lipidic, predispune la obezitate si la o serie de tulburari digestive. Iarasi, faptul ca minorii petrec mult timp stand la calculator, televizor si rontaind alune, sticksuri creste riscul de obezitate.”

De luat in vacanta

Pentru ca este perioada vacantelor, iar copiii sunt destul de vulnerabili, prof. dr. Oana Marginean recomanda:

  • Sa spalati intotdeauna fructele si legumele;
  • Sa dati copilului doar alimente proaspete, pastrate in conditii adecvate;
  • Sa nu le oferiti alimente de pe marginea drumului, aviz iubitorilor de gogosi, inghetata, porumb fiert;
  • Sa evitati prajiturile cu creme, inghetata. Riscul de toxiinfectie alimentara, salmoneloza este mare.



Articol publicat in Nr. 6 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” .

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare