📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Copiii sunt fericirea mea

Copiii sunt fericirea mea

Dr. Ana Culcer, medic neonatolog si pediatru

Cu o experienta de peste 50 de ani, dr. Ana Culcer are blandetea omului care a avut grija de peste un milion de copii. Si i se citeste bucuria in priviri atunci cand vorbeste despre copii. „Ei imi aduc fericirea”, spune cea care are un doctorat in medicina, a participat la sute de conferinte internationale, a fost membra in Colegiul Medicilor si formator cu competente in promovarea alaptarii. Un om a carui pasiune a fost sa aiba grija de copii, carora le-a dedicat intreaga viata.

Cu un strabunic care l-a tratat pe Alexandru Ioan Cuza, cu un bunic general si comandant al armatei care a construit in zona Targu-Jiu zeci de spitale si de scoli, cu o bunica presedinta a Crucii Rosii si cu un tata absolvent al Institutului Pasteur din Paris, Ana Culcer este un medic caruia ii curge medicina in sange.

Nu te mai miri ca in cei 50 de ani de experienta i-au trecut prin mana peste un milion de copii. „O armata de copii”, cum ii place sa spuna. O sustinatoare indarjita a alaptarii, initiatoare a sistemului Baby caring hospital, doctor in medicina, Ana Culcer a condus pana in 2014 sectia de neonatologie a Spitalului Universitar din Bucuresti, loc unde multor prematuri li s-a dat o sansa la viata.

Din experienta dumneavoastra, care sunt problemele cu care se nasc copiii romani?

Paleta e universala. Mai intai, copiii prematuri. Din pacate, ponderea este inca de peste 10%, pozitionand Romania in topul nasterilor premature din Europa. Acestia, din cauza organelor imature, pot ramane cu probleme toata viata. De la afectiuni neurologice cu componente motorii sau de comunicare pana la sensibilitati puternice ale aparatului respirator. Apoi, sunt infectiile materno-fetale. Infectii cu streptococ, infectii cu chlamydia, sunt numeroase infectiile care se transmit la copii, atat pe cale generala, cat si pe cale genitala. Mama le poate avea din timpul sarcinii sau de dinainte de sarcina si se activeaza in timpul sarcinii. La mama poate sa existe o simptomatologie minora, dar la embrion pot cauza malformatii grave sau probleme importante. Ne mai confruntam cu riscul de boli genetice. Din fericire, acum se pot face o multime de teste.

Se nasc mai multi copii cu alergii acum?

Alergia apare in functie de stofa clientului, cu asta te nasti. Daca un copil are ambii parinti alergici, riscul este de 25%, daca mai are si bunici alergici, riscul creste pana la 80%.Am vazut enorm de multe alergii pentru ca se foloseste foarte mult laptele praf. Riscul de alergii majore este nesemnificativ. Se pare ca laptele de mama are factor antialergic, deci previne alergiile. Ar trebui implementat in Romania pusul copilului la san in prima jumatate de ora de la nastere, pentru ca atunci el se obisnuieste si cu mirosul mamei, invata imediat sa suga, este prezent, este treaz. Ulterior, in urmatoarele sase ore dupa nastere, si in corpul lui, si in cel al mamei se elibereaza endorfine care ii fac sa doarma. Si dormind fara sa fie hranit, apare riscul de hipoglicemie. Metoda asta, atat de iubita in Romania, de a da biberonul imediat dupa nastere, este realmente criminala. Un alt motiv pentru care a crescut numarul de copii alergici este introducerea la varste fragede a laptelui de migdale, de soia si de tot felul de fructe exotice. Chiar daca acestea sunt bine tolerate de adult, copilul poate sa nu aiba enzimele respective pentru a digera acel aliment. Asa ca mai bine ii dai un fruct romanesc. Mai mult, la cresterea numarului de alergici contribuie si expunerea repetata a bebelusului la creme si parfumuri, precum si vestimentatia cu blana naturala sau sintetica. De la haine, cizme, jucarii, toate piesele care au puf sau fir de blana pot declansa alergii. La fel si vopseaua de par, alimentatia mamei sau fumatul in perioada alaptarii.

Stim cat este de importanta alaptarea pentru dezvoltarea copilului. Dar colostrul?

M-am luptat cu multe generatii de mame ca sa inteleaga importanta acestuia pentru copil. Si, mai ales, pentru prematuri. Am avut copii care, alimentati de la inceput cu colostru, nu au facut enterocolita sau retinopatie de prematuritate. Au facut, in schimb, ceilalti, care au fost separati de mame si carora nu li se daduse acest prim lapte, atat de hranitor. Exista si suplimente cu colostru din lapte de vaca. Acestea sunt foarte bune pentru copilul mai mare, care nu mai este alaptat.

Cat recomandati sa fie alaptat un copil?

6 luni exclusiv la san, diversificare dupa 6 luni si alaptat macar doua mese pana la 2 ani. Asa fac toate tarile nordice. Va reamintesc ca din doua portii de lapte matern se iau doua treimi din toate vitaminele necesare. Copiii alaptati la san au un sistem imunitar mai puternic, vazul, auzul si sistemul digestiv mai sanatoase. Am familii unde toti au racit si copilul nu are nimic sau, daca ia viroza, face o forma usoara. Cand ajung la gradinita, fac viroze sau racesc mai des, dar imunitatea e mai buna. Mai mult, s-a descoperit ca si osteoporoza la batrani e mai rara daca au supt la san in copilarie.

Cum recomandati sa se inceapa diversificarea alimentara?

Intai si intai, trebuie recomandata de un medic care cunoaste copilul. Diversificarea se gandeste in functie de copil, de varsta, de starea de nutritie, cu ce este alimentat. La un copil mic si slab poti sa incepi diversificarea cu un lapte fainos la o masa, ca sa il ingrasi; la unul care e gras, incepi cu legume, eviti fainoasele, cerealele. La unul anemic introduci intai alimente bogate in fier. Mai nou, se incepe asa: supa numai de morcovi, apoi doar de telina, apoi de pastarnac… Supa mereu s-a facut din toate legumele. Supa de morcovi a fost mereu dieta de tranzitie in diaree. Daca ii dau doar supa de morcovi, copilului ii este foame si vrea sa suga toata noaptea, pentru ca un litru de supa de morcovi are doar 50-60 de calorii. Nu trebuie sa uitam ca micutii au nevoie de grasimi vegetale. Am copii cu o piele aspra, carora le lipsesc acizii grasi. Intr-adevar, cand introduc un aliment, incep cu o cantitate mica. Acel aliment trebuie dat doar asa, sa vezi daca e alergic copilul sau nu.

Din experienta dumneavoastra, care sunt greselile pe care le fac mamele cel mai des?

Unele isi trateaza copiii singure, in functie de ce citesc pe Internet, altele refuza vaccinarile, in conditiile in care un copil nevaccinat este sursa de infectie pentru ceilalti. Mai sunt mamici care stiu ele de ce are nevoie copilul lor si vin la medic sa ii ceara doar reteta, un fel de medicina la cerere. Unele fac exces de antibiotice, merg si iau singure de la farmacie. Or, in strainatate nu se intampla asa ceva. Sunt mame care refuza tratamentul, altele care dau copilului doar o doza, apoi il intrerup. Important este ca mamele sa isi aleaga un pediatru in care sa aiba incredere si sa ii urmeze sfaturile.

Articol publicat in Nr. 5 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare