-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Cele mai vechi sisteme de medicina traditionala

Cele mai vechi sisteme de medicina traditionala

Ayurveda si medicina traditionala chineza suntcele mai vechi sisteme de medicina din lume,care condenseaza mii de ani de experienta si se bazeaza pe concepte holistice privind sanatatea.

Atestata de peste 5.000 de ani, ayurveda (din sanscrita: ayur – viata si veda – cunoastere) s-a dezvoltat pe teritoriul Indiei si s-a raspandit in antichitate din China si Tibet pana in Per­sia, Egipt si Grecia (de aceea si este numita „mama tuturor sistemelor medicale”).In medicina ayurvedica se considera ca gandurile si emotiile noastre genereaza comportamente care, atunci cand sufera modificari, se manifesta ca niste unde seismice de adancime care, mai devreme sau mai tar­ziu, vor declansa un seism de suprafata – adica boala. Actiunea remediilor si tera­piilor ayurvedice are ca scop eliminarea cauzelor dezechi­librelor psihosomatice care preced boala, si nu a simpto­melor, cum se procedeaza in medicina alopata. Acesta este un proces lent, care presupune schimbari ale stilului de viata, pentru a restabili echilibrul dintre corp, minte, spirit si mediu. Tratamentul ayurvedic include dieta personalizata, remedii pe baza de plante, ma­saj, yoga si meditatie.Concepte precum interconec­tarea universala, constitutia individuala prakriti si fortele vietii (cele trei energii dosha: vata, energia asociata cu miscarea; pitta, asociata cu metabolismul; kapha, asociata cu structura corpului) sunt baza medicinei ayurvedice.

Medicina traditionala chineza (MTC) s-a dezvoltat pornind de la ideea ca exista o stransa legatura intre om si Uni­vers – Soarele, Luna, rotatia astrelor, punctele cardinale, succesiunea anotimpurilor, cele cinci elemente (metal, lemn, apa, foc, pamant) –, care ne influenteaza sanatatea. De asemenea, agentii externi (vantul, caldura, frigul, ume­zeala, uscaciunea) si interni (bucuria, durerea, ura, place­rea, frica) actioneaza si ei asu­pra sanatatii. Corpul omenesc este vazut ca un mic univers format din sisteme interconec­tate, care lucreaza impreuna pentru a mentine starea de sanatate a organismului. Echi­librul include qi (energia, miscarea), sangele, fluidele corpului, wu xing (emotiile) si spiritul constient (shen). Unul dintre principiile de baza ale MTC se refera la energia vi­tala (qi), care circula prin me­ridianele corpului si care se conecteaza la diferite organe si functii ale acestora. Meto­dele de diagnosticare in MTC sunt observatia, ascultarea, mirosul, intrebarile, pulsul, iar tratamentele includ tui na (masaj), acupunctura, moxi­bustia (o tehnica de acupunc­tura), terapia cu ventuze, her­bologia (medicina pe baza de plante) si metode de relaxare (qi gong, tai chi).

Europa are o istorie si experienta indelungate in uti­lizarea produselor pe baza de plante. Fitoterapia traditionala europeana serveste si in pre­zent ca sursa importanta pen­tru producerea si utilizarea de remedii si suplimente pe baza de plante.

Integrarea medicinei traditionale in asistenta medicala moderna este un subiect aflat pe agenda multor tari. Tot mai multe institute nationale de cercetare inglo­beaza si centre de medicina complementara si alternativa, pentru ca sistemele medi­cale traditionale sa poata fi folosite impreuna cu cele conventionale, in beneficiul pacientilor.

Puterea cuvintelor­

medicina alternativa

Din Himalaya in Hawaii, practici locale fascinante confera cuvintelor scrise sau rostiteputerea de a exprima ganduri si dorinte care aduc liniste, optimism, vindecare, speranta.

Pentru calatorul care ajunge in zona muntilor Himalaya, steagurile de rugaciune mul­ticolore care flutura in vant sunt o priveliste familiara. Originare din Tibet, acestea pot fi intalnite si in Nepal, Ka­shmir sau Bhutan – de-a lun­gul drumurilor, raurilor si po­durilor, pe stanci, acoperisuri, in fata templelor si manastiri­lor. Credinta localnicilor este ca vantul poarta mantrele si rugaciunile imprimate pe panzele multicolore in toata lumea si ca vibratiile pozitive ale acestora ajung la toate fiintele de pe pamant. Lung ta sunt steaguri de rugaciune orizontale care cuprind seturi de cinci panze in culorile ce­lor cinci elemente, asezate in ordine: galben (pamant), ver­de (apa), rosu (foc), alb (aer) si albastru (cer sau spatiu). Dar chor sunt steagurile inaltate vertical pe stalpi si transmit mesaje de pace, prosperitate, sanatate, longevitate si noroc. Estomparea culorilor, textelor si simbolurilor de pe panze este dovada ca mesajele au ajuns pana departe.

La mii de kilometri distanta, in insulele arhipelagului hawaiian, unde spatiul si resursele sunt limitate si intelegerea intre membrii comunitatii este vitala, pute­rea cuvintelor este reflectata de ho´oponopono, un concept specific. Acesta promovea­za reconcilierea, iertarea si responsabilitatea fata de actiunile proprii, dar si ale celorlalti. Ho´oponopono este o metoda de a rezolva conflic­tele personale sau familiale prin intermediul discutiilor, confesiunii, caintei, rugaciu­nii si iertarii, si de a restaura pacea – cu tine si cu ceilalti. Mantra folosita in cadrul acestui proces este „Te iu­besc. Imi pare rau. Iarta-ma. Multumesc.” La mii de kilometri distanta, in insulele arhipelagului hawaiian, unde spatiul si resursele sunt limitate si intelegerea intre membrii comunitatii este vitala, pute­rea cuvintelor este reflectata de ho´oponopono, un concept specific. Acesta promovea­za reconcilierea, iertarea si responsabilitatea fata de actiunile proprii, dar si ale celorlalti. Ho´oponopono este o metoda de a rezolva conflic­tele personale sau familiale prin intermediul discutiilor, confesiunii, caintei, rugaciu­nii si iertarii, si de a restaura pacea – cu tine si cu ceilalti. Mantra folosita in cadrul acestui proces este „Te iu­besc. Imi pare rau. Iarta-ma. Multumesc.”

„Convingerea mea este ca ar trebui sa implementam o abordare integrativa a medicinei. (…) Astfel incat, atunci cand vorbim despre promovarea sanatatii, sa nu ne referim de fapt doar la tratarea bolilor, ci si la prevenirea lor si la imbunatatirea stilului de viata al oamenilor.”

Printul Charles – sustinator al medicinei integrative, citat intr-un articol din Future Healthcare Journal, martie 2021

Tratamente complementare pentru ameliorarea efectelor SARS-CoV-2

Pentru a spori eficienta tera­piilor conventionale folosite in gestionarea COVID-19, me­dicina integrativa propune terapii complementare cu beneficii importante.

Pneumonia dezvoltata in urma infectarii cu noul coro­navirus este caracterizata prin niveluri scazute ale saturatiei de oxigen (de la in­tervalul normal, de 94-100%, la 50%) si prin cresterea eliberarii de CO2, ceea ce declanseaza greutate in respiratie – care, netratata la timp, poate evolua spre insuficienta respiratorie.

Oxigenoterapia hiperbara (HBOT) este o metoda de tratament care consta in expunerea pacientului la oxigen pur, la o presiune su­perioara celei atmosferice. HBOT permite oxigenului sa patrunda in tesuturi foarte rapid si in concentratie mare, avand ca efecte reducerea hipoxiei (cresterea saturatiei oxigenului si reducerea CO2). HBOT ajuta la stimu­larea imunitatii, reducerea inflamatiilor, imbunatatirea metabolismului celulelor si a functiilor tuturor organelor pacientilor dupa infectia cu COVID-19.

Ozonoterapia (terapia cu ozon medicinal) este o te­rapie complementara care, potrivit ultimelor cercetari, ajuta la reducerea incarca­turii virale, imbunatatirea starii clinice si a timpului de recuperare a pacientului cu

COVID-19. Tratamentul con­sta in injectarea sau infiltra­rea unui amestec de oxigen-ozon (ozon medicinal), prin diverse tehnici terapeutice acreditate si certificate. Ozo­noterapia trateaza o gama larga de afectiuni prin efect bactericid, fungicid si virus­tatic, antiinflamator, revita­lizant, de calmare a durerilor si de relaxare a musculaturii.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare