Comanda telefonic: 0720 873 888, L - V 9:00 - 17:00

Toxiinfectie (alimentara)

Infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Apar de cele mai multe ori in colectivitati. Simptomele apar la 1-24 de ore dupa ingestie si includ greturi, varsaturi, diaree si dureri abdominale. Microorganismele cel mai frecvent implicate sunt: Salmonella, Campylobacter si Listeria. Boala se transmite prin purtatori sanatosi care manevreaza alimente, prin moluste care cresc in ape poluate, legume fertilizate cu ingrasaminte naturale. Bacteriile producatoare de toxine care pot provoca toxinfectii sunt stafilococii (care se multiplica rapid in alimentele calde), Escherichia coli patogena si specii de Clostridium perfringens, care se multiplica in hrana reincalzita. O forma rara de toxinfectie alimentara - botulismul - este cauzata de toxinele produse de bacteria Clostridium botulinum, care poate contamina conservele de alimente.

Inapoi la glosar