Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Splicuta

Date generale

Spilcuta, planta cu o lunga istorie in privinta utilizarii, in special pe teritoriul Europei, este cunoscuta si sub numele de aspirina medievala sau musetel salbatic. Contine un numar mare de compusi, insa actiunea sa este data de lactonele sesquiterpene (reprezentate in proportie de 85% de partenolide). Pe langa acestea, in compozitia spilcutei se gasesc si flavone (quercetina, apigenina, tanetina), uleiuri volatile (camfor, camfen, p-cimen, alfa si beta-pinen, alfa si gama-terpinen, borneol, eugenol etc), si cumarine.

Directii de recomandare

Efect antimigrenos, antispastic: are rol in reducerea intensitatii cefaleei si a altor simptome asociate acesteia, specifice episodului migrenos (greata, voma, vertij, fotofobie, fonofobie). Lactonele sesquiterpene din compozitia spilcutei au capacitatea de a preveni spasmele vasculare ce provoaca migrenele, prin reglarea productiei de serotonina si activitatea receptorilor serotoninergici. Astfel, partenolidele reduc spasmele vasculare ce regleaza migrenele printr-un mecanism vasodilatator selectiv.

Efect antiinflamator: spilcuta, prin intermediul partenolidelor, este un inhibitor puternic al activarii factorului nuclear NF-kB (factor de transcriptie specific, reglator-cheie al inflamatiei si initiator al raspunsului imun), intervenind preventiv in evenimentele pro-inflamatorii. In plus, spilcuta intervine in prevenirea acumularii de prostaglandine.

Efect antialergic: spilcuta contribuie la evitarea fenomenului alergic, prin inhibarea eliberarii de histamina.

Efect antitumoral: Partenolidele favorizeaza distrugerea celulelor canceroase, prin implicarea in suprimarea activarii STAT (transductori ai semnalului si activatori ai transcriptiei) si in protejarea integritatii celulelor impotriva stresului oxidativ. Lactonele sesquiterpene prezinta activitate anticanceroasa impotriva mai multor linii de celule (fibroblaste umane, carcinom laringian).

Alte efecte: efect antibacterian; uneori, este aplicata direct pe gingii (in dureri dentare) sau pe piele (pentru a ucide germenii).

Preparate farmaceutice

Spilcuta poate fi gasita sub diverse forme: capsule, extracte lichide (tincturi), ceaiuri.

Interactiuni si reactii adverse

Spilcuta poate induce inflamatia mucoasei orale si a limbii; la administrare indelungata, au fost raportate reactii adverse, precum ulceratia bucala sau pierderea gustului. La nivel digestiv, in urma administrarii spilcutei, pot aparea dureri abdominale, greata, modificari ale tranzitului intestinal (diaree, constipatie), balonare, flatulenta.

Este de preferat sa fie evitata administrarea suplimentelor pe baza de spilcuta concomitent cu medicamente anticoagulante orale, deoarece poate sa creasca riscul de sangerare. De asemenea, nu se recomanda administrarea la femeile gravide, din cauza riscului de contractie uterina si de avort spontan.

Referinte:

Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review, www.ncbi.nlm.nih.gov

Feverfew, https://examine.com
Feverfew, http://www.webmd.com