Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Pepsina

Introducere

Pepsina este o enzima prezenta in sucul gastric, indispensabil pentru digestie. Are rolul de a descompune proteinele din alimente precum carnea, ouale sau lactatele.

Pepsina a fost descoperita in 1836, de catre Theodor Schwann, in aceeasi perioada in care au fost identificate si alte tipuri de enzime digestive si metabolice. Prima data, aceasta a fost caracterizata drept „o substanta acida ce poate transforma alimentele cu un continut ridicat in azot in alimente solubile in apa”.

Localizare

In organism, pepsina este secretata sub forma inactiva numita pepsinogen. Celulele principale din mucoasa gastrica sunt cele care sintetizeaza pepsinogenul. Sub actiunea sistemului nervos vegetativ, celulele de la nivelul stomacului secreta pepsinogen, care, in prezenta acidului clorhidric, se transforma in forma sa activa, pepsina.

Directii de actiune

Activitatea pepsinei este influentata de pH-ul mediului gastric. Activitatea acesteia se desfasoara in intervalul de pH 1,5-2,5. La nivel intestinal, activitatea pepsinei este inhibata de pH-ul bazic.

Pepsina contribuie la degradarea proteinelor la nivel gastric. Pe scurt, pepsina este responsabila de pre-digestia proteinelor. Aceasta actioneaza partial prin scindarea (ruperea) proteinelor in unitati mai mici, numite peptide. Peptidele sunt absorbite ca atare in sange sau sufera scindari ulterioare sub actiunea enzimelor pancreatice. 

Cantitati mici de pepsina trec in circulatia sangvina si au rol in degradarea fragmentelor proteice mai mari, absorbite la nivel intestinal.

Preparate farmaceutice cu pepsina

Pepsina este o enzima specifica regnului animal, fiind secretata doar in timpul procesului de digestie. Pepsina din suplimentele alimentare este de origine porcina. Aceasta se regaseste in tablete, capsule sau siropuri. Uzual, cantitatea de pepsina se exprima in miligrame.

Pentru a-i creste eficacitatea, pepsina se asociaza cu betaina clorhidrica (betaina HCl). Betaina HCl are rolul de a mentine pH-ul acid, optim pentru desfasurarea activitatii pepsinei.

Simptomele deficitului de pepsina

In cazul unui deficit de pepsina, stomacul nu are un nivel de aciditate suficient, iar tot procesul de digestie este afectat. Deficitul de pepsina are ca manifestari tulburarile digestive. Proteinele fiind incorect digerate, intra in putrefactie atunci cand ajung in intestin. Fenomenul creeaza toxine care sunt stocate la nivelul ficatului si este asociat cu simptome precum balonare, meteorism si inflamatii ale intestinului. Tranzitul intestinal este afectat, cu o alternanta intre diaree si constipatie, dureri si disconfort abdominal.

Reactii adverse

Persoanele care sufera de reflux gastroesofagian cronic ar trebui sa evite concentratiile mari de pepsina. In cazul acestei afectiuni, pepsina si acidul clorhidric ajung la nivelul laringelui, determinand leziuni ale mucoasei laringiene, si produc simptome precum raguseala, tuse cronica, laringospasm.

Produse ce contin Pepsina

  • Pret obisnuit
    110,00 lei