Comanda telefonic: 0720 873 888, L - V 9:00 - 17:00

Orez (Oryza sativa)

Date generale

Orezul este o planta ce face parte din familia Graminee, foarte cunoscuta pentru semintele pe care le produce. Orezul este cea mai cunoscuta cereala din lume, dupa grau, si prima in Asia.

Exista multe specii de orez, insa doua sunt cele mai cunoscute la nivel mondial: Oryza sativa este cel mai frecvent intalnita, provine din Asia, iar a doua, Oriza glaberrima, este originara din delta Nigerului, de pe continentul african.

Orezul prezinta mai multe beneficii nutritionale si medicinale. Este o sursa excelenta de carbohidrati si de energie, care contine un nivel redus de grasimi, zahar, sare. Nu contine colesterol sau gluten.

Directii de recomandare

In scop terapeutic, este folosit pentru diverse afectiuni inflamatorii ale pielii, singur sau asociat cu anumite plante medicinale, pentru indigestii, arsuri gastrice, stari de voma si diaree, inclusiv la copii.
Orezul este bogat in vitamine, in mod deosebit in vitamina B1, si minerale, asadar, se poate folosi in caz de slabiciune, avitaminoze.
Datorita continutului in fibre insolubile sau greu solubile, anumiti cercetatori considera ca orezul consumat cu regularitate poate contribui la preventia anumitor tipuri de cancer.
Avand un continut scazut de grasimi si sare, fara colesterol, poate fi folosit cu succes in dieta de catre persoanele hipertensive.

Preparate farmaceutice

Orezul se gaseste in diverse suplimente alimentare sub forma de extract sau de pulbere.


Referinte:

https://www.botanical-online.com/english/rice.htm
http://www.phytojournal.com/vol1Issue1/Issue_may_2012/1.2.pdf
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1148/brown-rice

Inapoi la glosar