Comanda telefonic: 0720 873 888, L - V 9:00 - 17:00

Maslin (Olea europaea)

Date generale

Maslinul este unul dintre cei mai vechi arbori cunoscuti ca fiind cultivati, din intreaga lume, arbore originar din bazinul mediteraneean, care se utilizeaza in fitoterapie si in cosmetica pentru fructele – masline – si pentru frunzele sale. In zilele noastre, este cunoscut indeosebi datorita fructelor – maslinelor – si uleiului de masline. Desi este raspandit si pe alte continente, Asia, peninsula Araba si India, 98% din productia de ulei de masline de la nivel mondial provine din maslinii cultivati in regiunea mediteraneeana.

Directii de recomandare

Principalele proprietati farmacologice ale uleiului de masline si ale extractului din frunze de maslin sunt atribuite principalilor constituenti polifenolici, in special oleuropeina, hidroxi-tirozol si tirozol.

Uleiul de masline are proprietati regeneratoare si antisenescente, deoarece stimuleaza proteazomii. De asemenea, reduce stresul oxidativ datorita oleuropeinei si are proprietati emoliente. Permite penetrarea transcutanata a principiilor active. Are efect fotoprotector

Extractul din frunze de maslin are actiune antimicrobiana: antivirala, antibacteriana, antifungica; astringenta, cicatrizanta si tonica, crescand cantitatea de energie.

Afectiuni cardiovasculare – consumul constant de ulei de masline ca aliment poate reduce incidenta bolilor coronariene si hipertensiunea arteriala.

Boli inflamatorii – extractul din frunze de maslin este cunoscut pentru proprietatile sale de reducere a inflamatiei caracteristica osteoartritei, astmului, amigdalitelor, faringitelor.

Preparate farmaceutice

Uleiul de masline se foloseste ca atare in alimentatie, dar si ca produs de ingrijire corporala. Extractul din frunze de maslin se gaseste in diverse suplimente alimentare, ca unic component sau asociat cu mai multe ingrediente care, impreuna, actioneaza sinergic.

Interactiuni si reactii adverse

Uleiul de masline are efecte comedogenice, iar rar poate produce alergie de contact, daca este folosit topic. Deoarece consumul constant de produse obtinute din maslin poate exercita o usoara reducere a glicemiei, diabeticii trebuie sa acorde o atentie deosebita pentru a evita aparitia hipoglicemiei. In aceasta situatie, se recomanda o pauza intre intervalul de administrare a medicamentelor si ingestia de ulei de masline sau de masline. Aceeasi recomandare este si in cazul hipertensivilor care administreaza medicamente ce reduc nivelul tensiunii arteriale si folosesc in dieta ulei de masline.

 

Referinte:

1. Compendiu de terapie naturala, Gheorghe Mencinicopschi, Ovidiu Bojor, Larisa Ionescu-Calinesti, Editura Medicala, 2009
2. Herbs&Natural Supplements; Lesley Braun, Marc Cohen; Elsevier; 2010

Produse ce contin Maslin (Olea europaea)

loader
Antioxidant Optimizer®

90 tablete vegetale filmate

91.20 lei 114.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru bu...

Inapoi la glosar