DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Magneziu

Date generale

Magneziul este un important mineral, descoperit in Magnesia, regiune a Greciei, si recunoscut ca element, in anul 1755, de catre savantul englez Joseph Black. Fiind al noualea element cel mai abundent din Univers, magneziul activeaza, in organismul uman, sute de reactii biochimice celulare.

Pe locul al patrulea ca preponderenta a mineralelor din corpul uman, cea mai mare cantitate de magneziu intra in componenta oaselor (aproximativ jumatate), apoi in structura muschilor, restul impartindu-se intre ficat, inima, rinichi si plasma.

Aportul de magneziu din dieta are la baza alimente bogate in fibre: cereale integrale, legume cu frunze verzi (broccoli, varza verde, spanac), seminte, fructe oleaginoase (migdale, nuci), lactate degresate, ciocolata neagra. O dieta bogata in grasimi poate duce la scaderea absorbtiei magneziului. Lipsa de magneziu poate duce la iritabilitate, slabiciune musculara sau batai neregulate ale inimii.

Directii de recomandare

Osteoporoza: magneziul ajuta la fixarea calciului in oase si la activarea vitaminei D in rinichi (vitamina D este, de asemenea, esentiala sanatatii osoase). Consumul optim de magneziu este asociat cu un risc scazut de osteoporoza, la femeile aflate la menopauza, si cu o imbunatatire a densitatii osoase.

Afectiuni cardio-vasculare: magneziul este necesar in mentinerea sanatatii muschilor, inclusiv a muschiului inimii. Aportul crescut de magneziu este asociat cu risc scazut de ateroscleroza si hipertensiune arteriala. Studii recente au evidentiat faptul ca un aport ridicat de calciu, in lipsa magneziului, ar putea creste riscul de calcifiere arteriala si de boli cardiovasculare. Mai este util in insuficienta cardiaca congestiva, pentru a reduce riscul de aritmii.

Anxietate, oboseala: concentratii scazute de magneziu determina cresterea nivelului de anxietate, prin activitatea de la nivelul axei hipotalamus-pituitara-suprarenale, care controleaza reactia noastra la stres. Magneziul reduce oboseala, nervozitatea, lipsa de concentrare.

Diabet: magneziul stimuleaza secretia de insulina din pancreas, mareste sensibilitatea organismului la insulina si stabilizeaza glicemia.

Sindromul premenstrual: magneziul atenueaza simptomele caracteristice sindromului premenstrual: balonare, insomnii, edem la nivelul picioarelor, crestere in greutate. Efectele sunt imbunatatite prin asocierea cu vitamina B6.

Alte afectiuni: crampe musculare (prin optimizarea transmiterii impulsurilor nervoase, cu efect antispastic direct), infertilitate la barbati, tromboflebite, alcoolism (este foarte important sa nu se consume alcool in perioada administrarii suplimentelor pe baza de magneziu; in caz contrar, ficatul deja slabit si cu anumite modificari patologice poate fi afectat negativ de suplimentarea magneziului).

Preparate farmaceutice

Magneziul se gaseste sub forma de capsule, drajeuri, comprimate filmate, granule orodispersabile, singur sau alaturi de alte minerale sau vitamine. De asemenea, se poate administra injectabil sau se poate aplica direct pe piele sau sub forma de comprese, in cazul unor infectii cutanate adanci.

Interactiuni si alte reactii adverse

Administrarea magneziului, respectand dozele recomandate, este sigura. Uneori, au fost raportate reactii adverse, precum greata, voma, diaree, dureri de stomac. Dozele mai mici de 350 mg/zi sunt sigure pentru majoritatea adultilor (inclusiv pentru femeile insarcinate sau pentru cele care alapteaza), in schimb, dozele crescute pot genera reactii adverse: aritmii, tensiune arteriala scazuta, respiratie ingreunata, confuzie.

Este recomandat ca suplimentele pe baza de magneziu sa se administreze la masa, deoarece pe stomacul gol pot cauza diaree.

Este contraindicata administrarea magneziului in cazul unor afectiuni grave ale rinichilor sau al unor tulburari de coagulare.

In ceea ce priveste interactiunea cu alte medicamente, este de evitat asocierea magneziului cu antibiotice din clasa tetraciclinelor si chinolonelor (exista riscul scaderii eficacitatii antibioticului), bifosfati, antihipertensive (blocante ale canalelor de calciu), relaxante musculare, diuretice.

Referinte:

Magnesium: Health Benefits, Facts, Research, http://www.medicalnewstoday.com

Magnesium. Facts and Information, http://www.ancient-minerals.com
Magnesium, http://www.webmd.com/vitamins-supplements/

Produse ce contin Magneziu

  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    115,00 lei
  • 473ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    168,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    76,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    128,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    62,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    86,00 lei
  • Pret obisnuit
    51,00 lei
  • 30 tablete ActivT...
    Pret obisnuit
    90,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    63,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    86,00 lei
  • flacon cu 120 tab...
    Pret obisnuit
    234,00 lei