Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Ficat

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman. Este asezat in cavitatea abdominala, in partea superioara dreapta, imediat sub diafragm. Locul ocupat de ficat se numeste loja hepatica. Ficatul este divizat in lobuli.
Lobul hepatic reprezinta unitatea anatomica si funcționala a ficatului. Are forma unei piramide așezate cu baza spre suprafața ficatului și varful spre interior, avand in centru vena centrolobulara. În structura lui distingem: capilare sangvine, celule hepatice, canalicule biliare și nervi. In digestia intestinala ficatul intervine prin secretia lui exocrina, bila, care se varsa in duoden prin intermediul canalului coledoc.
Functiile ficatului: Ia parte la digestia intestinala; Depoziteaza in el o parte din substanțele care depașesc nevoile imediate ale organismului; Degradeaza și sintetizeaza diferite substanțe; Ia parte la menținerea compoziției plasmei; Menține echilibrul glucidic; Transforma grasimile in forme care se oxideaza mai ușor; Sintetizeaza fermenții necesari proprii sau ale altor organe; Regleaza metabolismul apei și controleaza debitul sangvin; Oprește patrunderea toxinelor in organism; Are rol in formarea globulelor roșii; Intervine in termoreglare; Secreta și excreta bila; 

Produse ce contin Ficat

Inapoi la glosar