EPA este un acid gras polinesaturat de tip Omega-3 sau Omega-6, in functie de locul in care se realizeaza prima legatura dubla, la al treilea sau al saselea carbon de la gruparea metil terminala. Majoritatea acizilor Omega-3 din alimentatie sunt proveniti din nuci si uleiuri vegetale.
EPA se gaseste din abundenta in peste gras (ton, somon, hering, ficat de cod) si in uleiul animalelor marine.
Acizii grasi polinesaturati actioneaza ca molecule precursoare pentru eicosanoide. Acestea regleaza procese fiziologice fundamentale, cum ar fi diviziunea si cresterea celulara, secretiile hormonale si activitatea de transport celular transmembranar.
Acizii grasi polinesaturati cu lant lung sunt constituenti ai membranelor fosfolipidice, iar EPA si DHA se gasesc in concentratie mai mare in membranele sinaptice din creier si retina.
Aportul crescut de EPA si DHA in organism se considera ca este imbunatatit de consumul constant de ulei provenit din peste de apa rece si din krill.
Studiile epidemiologice realizate in Greenland au relevat ca datorita dietei bogate in peste gras, incidenta bolilor cardiovasculare si a artritelor reumatoide este redusa in randul acestei populatii.
Dieta bogata in ulei de peste are rolul de a reduce inflamatiile ca urmare a actiunii acizilor grasi Omega-3 asupra prostaglandinelor, leucotrienelor si citokynelor.
EPA se gaseste in diverse suplimente alimentare, in special in cele in care se mentioneaza ca au in compozitie acizi grasi Omega-3. Formele farmaceutice disponibile sunt variate: capsule gelatinoase, capsule gelatinoase care contin in interior ulei de peste gras, ulei de peste ca atare. EPA se mai gaseste in diverse formule de lapte destinate hranirii bebelusilor si copiilor mici.
In general, produsele ce contin EPA sunt bine tolerate, daca sunt administrate pe cale orala, conform indicatiilor de pe eticheta. In anumite situatii, pot determina stari de greata, voma, diaree, inrosirea pielii, mancarime, epistaxis, dureri musculare, de incheietura sau de spate– mai ales daca sunt depasite dozele recomandate de producator.
Intrucat suplimentele alimentare ce contin EPA contribuie la reducerea tensiunii arteriale, in cazul in care sunt administrate concomitent cu medicatia antihipertensiva trebuie acordata prudenta pentru a evita aparitia hipotensiunii arteriale. De aceea, se recomanda monitorizarea atenta a tensiunii arteriale si ajustarea dozelor si/sau a medicatiei de catre medicul curant.
Referinte:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209320/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/eicosapentaenoic-acid
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-994/epa-eicosapentaenoic-acid