Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Cynara scolymus leaf extract

Date generale

Anghinarea (Cynara scolymus) este un amalgam de vitamine, minerale si fitonutrienti, cu efecte benefice asupra organismului.  Utilizarile istorice ale plantei (prima utilizare medicala dateaza din anul 1500) au fost confirmate in mare masura de cercetarile biomedicale. Prima componenta izolata si considerata a fi compusul activ a fost cinarina. Ulterior, s-a demostrat ca intregul complex este foarte important: acid clorogenic, acizi cafeilchinici, vitamina C, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc), fibre.

Directii de recomandare

Functia hepatica: cinarina contribuie la functionarea normala a ficatului, prin imbunatatirea fluxului biliar si, prin urmare, digestia corespunzatoare a lipidelor si eliminarea toxinelor; de asemenea, silimarina, un complex de flavonoide ce intra in componenta anghinarei, este un cunoscut protector hepatic. Prin inhibarea procesului de peroxidare lipididca de la nivelul membranei celulare a hepatocitului, silimarina ofera anghinarei capacitatea de imbunatatire a functiei hepatice.

Sanatatea pielii: prin continutul bogat in antioxidanti si peptide naturale, extractul de anghinare contribuie la imbunatatirea texturii pielii si protejarea acesteia impotriva radiatiilor UV. De asemenea, are un efect benefic in reducerea ridurilor si simptomatologiei caracteristice psoriazisului si eczemelor si ofera un aspect neted al pielii.

Scaderea nivelului de colesterol: studiile au evidentiat rezultate pozitive in cazul pacientilor cu un nivel ridicat de colesterol (asociat problemelor cardiovasculare) in urma administrarii extractului de anghinare.

Sanatatea sistemului digestiv: cinarica, pe langa actiunea pe care o are asupra nivelului de colesterol, contribuie la mentinerea functiei sistemului digestiv, prin imbunatatirea fluxului biliar. Studiile au aratat efectul benefic al extractului de anghinare asupra simptomatologiei unor tulburari cronice de la nivel digestiv.

Profilaxia afectiunilor tumorale: prin compusii polifenolici din compozitia sa (rutina, quercitin, acid galic) cu puternic efect antioxidant, extractul de anghinare poate induce apoptoza (moartea celulara) si poate reduce proliferarea celulelor tumorale.

Preparate farmaceutice

Anghinarea poate fi gasita pe piata suplimentelor alimentare sub forma de ceaiuri, capsule, comprimate sau tincturi, singura sau alaturi de alti compusi cu actiune sinergica.

Interactiuni si alte reactii adverse

Administrarea pe cale orala are un profil inalt de siguranta daca se respecta dozele recomandate de specialist.
Studiile efectuate au atestat ca se poate administra in siguranta pe o perioada de pana la 23 luni.
In cazuri limitate poate sa genereze reactii alergice si balonare.
Nu se recomanda administrarea in sarcina si alaptare intrucat nu exista suficiente date clinice in acest sens.
Anghinarea poate sa agraveze obstructia biliara prin cresterea fluxului biliar, prin urmare se recomanda evitarea administrarii intr-o astfel de situatie.
De asemenea, poate creste riscul de calculi biliari, situatie in care se evita administrarea.
 

Referinte:
Artichoke, https://www.webmd.com/vitamins-supplements
The Amazing Artichoke, http://www.lifeextension.com/ 
Artichoke – Benefits, Nutrition, Tea & Side Effects, https://www.ayurtimes.com

Inapoi la glosar