Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Cupru

Date generale

Cuprul este un mineral ce se gaseste in toate tesuturile corpului, inclusiv in par. Cuprul ajuta organismul sa absoarba si sa utilizeze fierul si participa la formarea oaselor, a hemoglobinei si a hematiilor. Impreuna cu zincul si cu vitamina C, contribuie la formarea elastinei, un constituent  important al pielii si al oaselor. Cuprul este raspunzator de perceptia gustului. In plus, acest oligoelement are rol important in procesul de vindecare a leziunilor, in cel de productie a energiei si in colorarea parului si a pielii. Cuprul contribuie si la formarea mielinei – formatiune care protejeaza nervii si care ajuta la mentinerea tonusului muscular – si intareste sistemul imunitar.

Surse naturale de cupru

Grau intreg, nuci, ficat, avocado, boabe de fasole uscata, majoritatea fructelor de mare, inclusiv creveti, mazare pastai, prune, legume cu frunze verde intens, migdale, organe si faina de oase, soia – boabe, alge, coacaze, legume, cereale integrale, stafide.

Deficitul de cupru

Deficitul de cupru este intalnit destul de rar si se manifesta prin tulburari de functionare a vaselor de sange, anemie prin deficit de utilizare a fierului, inclusiv anemie pernicioasa, respiratie defectuoasa, leziuni ale pielii, afectiuni ale oaselor (oase fragile, artrita, osteoporoza), afectare a perceptiei gustului, decolorarea parului, diaree infantila, depresie, hipercolesterolemie, edeme, ulcer gastric, hemoragie cerebrala, crestere intarziata, oboseala.

O dieta echilibrata asigura necesarul zilnic de cupru.

Excesul de cupru

Excesul de cupru se manifesta prin treziri nocturne, ciclu menstrual neregulat, depresie, caderea parului.

Directii de recomandare

- Mentinerea unor niveluri crescute de energie;
- Previne formarea edemelor si aparitia anemiei;
- Poate preveni aparitia osteoporozei;
- Poate ajuta la vindecarea escarelor.

Preparate farmaceutice

Cuprul se gaseste in diverse suplimente alimentare, deseori alaturi de alte minerale si vitamine, ce se comercializeaza sub forma de tablete sau comprimate.

Interactiuni si reactii adverse

Administrarea concomitenta de doze crescute de zinc poate interfera cu metabolismul cuprului, producand hipocupremie, cu efecte pe termen lung. Prin urmare, este indicat sa nu se utilizeze doze crescute de zinc pe termen lung. In cazul in care nu se poate evita aceasta recomandare, se poate creste doza de cupru.

Cuprul interactioneaza cu penicilamina (folosita in tratamentul bolii Wilson si in cel al artritei reumatoide), reducandu-i absorbtia si efectul farmacodinamic.

 

Referinte:

1. Herbs&Natural Supplements; Lesley Braun, Marc Cohen; Elsevier;
2. The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publishing;
3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-902/copper

Inapoi la glosar