📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Accident vascular

Accidentul vascular cerebral (AVC) este un accident neurologic localizat, cu o durata mai mare de 24 de ore, determinat de o leziune vasculara cerebrala. Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului, se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat.

AVC ischemic (sau infarctul cerebral) apare cel mai adesea ca o consecinta a unui trombus, cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului, a unui embol (corp strain care, antrenat prin circulatie, va produce obstructia arterei) sau o ingustare a arterei favorizata de ateroscleroza (in peretii arterelor se "infiltreaza" colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange).
AVC hemoragic apare datorita unei sangerari in interiorul creierului (hemoragie intracerebrala) sau in spatiul din jurul creierului (hemoragie subarahnoidiana), consecinta a hipertensiunii arteriale, malformatiilor vasculare (anevrism), tulburari de coagulare sau complicatiile unui tratament anticoagulant. Scaderea prelungita a presiunii sangelui poate duce la afectarea difuza a tesutului cerebral.
Simptomele observate: starii de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului; tulburari de vedere, vorbire, mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii, confuzie, dureri de cap, pot fi izolate sau asociate in diferite modalitati dupa sediul si intinderea accidentului vascular.