Episodul 9
Oana Nicolau

Depresia post-natala si dinamica cuplului

Pentru a trata aspecte mai delicate precum depresia post-natala sau disonantele din dinamica de cuplu dupa ce apar cei mici, o avem alaturi in episodul 9 pe Oana Nicolau, psihoterapeut certificat in psihoterapia sistemica de cuplu si familie, autoare a cartii A de la Armonie si fondatoare a clinicii Oana Nicolau.

Subiecte discutate

Concluzii Citate

Full Transcript

Subiecte discutate

00:54

Cat de frecventa si reala este depresia post-natala.

02:56

Exista depresie sau episoade anxioase si in perioada din timpul sarcinii?

04:10

Care sunt primele semne care ne pot ajuta sa identificam o eventuala depresie post/antepartum?

05:09

Care ar fi primul pas spre vindecarea de depresie post-natala?

10:42

Rolul si importanta partenerului in viata celuilalt

15:15

Cum gestionam situatiile in care suntem respinsi de cei mici?

16:58

Cele mai frecvente probleme in cazul proaspetilor parinti

18:26

Sfaturi pentru partener atunci cand mama trece prin momente mai dificile

18:26

Cum continui sa ai grija de tine in contextul tuturor schimbarilor

20:52

Cum se poate pastra zona asta de atractie, de intimitate in cuplu, dupa ce acest binom iubit-iubita se schimba in mama-tata?

23:55

Cand obisnuiesc sa vina cuplurile la terapie, inainte sau dupa primul copil?

27:23

Importanta psihoterapiei individuale si de cuplu inainte de aparitia primului copil

29:33

Exista “prea devreme’’ pentru apartitia unui copil in dinamica unui cuplu?

30:40

Influenta societatii si a institutiei familiei asupra cuplului si a copilului

35:07

Care este impactul asupra copilului in momentul in care dinamica cuplului este deficitara?

39:26

Cum este pentru Oana experienta de parinte si care este cea mai mare provocare de pana acum?

Concluzii Citate

  • (…) de foarte multe ori am observat ca oamenii nu reusesc sa faca diferenta intre depresia postpartum si ceea ce specialistii numesc “baby blues”. Perioada de imediat dupa nasterea copilului, imediat insemnand chiar primele ore, pana undeva spre doua-trei saptamani, este o perioada foarte dificila pentru proaspata mamica

  • (…) in situatia in care femeia care urmeaza sa nasca, sa faca un copil, nu este tocmai pregatita pentru a avea acel copil sau poate are temeri legate de ce inseamna sa fii mama, temeri poate legate si de o sarcina cu un potential risc,(…) daca exista astfel de situatii, corelate cu un fond anxios al viitoarei mamici, pot aparea stari de depresie ante-nastere.

  • Depresia, in general, are acelasi tip de manifestari, indiferent ca vorbim de depresie pre sau postnatala. Si ea se manifesta prin tulburari de somn, printr-o anxietate ridicata, prin neliniste, prin perioade de plans care par ca nu ar avea o justificare

  • In perioada sarcinii, ceea ce recomand eu de fiecare data, este o stransa legatura si o conectare foarte puternica impreuna cu partenerul.

  • am tot intalnit situatii in care se dadea vina pe hormoni: “Ei, asa e! E primul trimestru, sunt hormonii. O sa-i treaca.” Ceea ce poate fi adevarat, dar starile acelea, daca persista, pot ascunde ceva mai complicat. (…) ajutorul unui specialist este binevenit.

  • (…) eu in lucrul cu cuplurile care urmeaza sa aiba copii, lucrez foarte mult pe planificare. Pe langa conectarea aceasta dintre ei doi pe perioada sarcinii, lucrez pe planificarea timpului de dupa ce se va naste copilul.

  • (…) tot timpul aud expresia asta din partea mamicilor: “As vrea ca sotul meu sa ma ajute”, “Ar putea sa ma ajute si el cu ceva”. Si ma amuz cateodata pentru ca pana la urma nu este vorba de a cere ajutor de la partener, pentru ca acel copil a fost facut de catre amandoi si este responsabilitatea ambilor parinti,

  • (…) Si cu cat ei doi sunt mai uniti si mai organizati in a face lucrurile impreuna, cu atat nivelul de intimitate al relatiei lor de cuplu este mai ridicat.

  • (…) atunci cand se naste copilul focusul principal este pe copil. De cele mai multe ori mama este uitata, iar de tata nici nu mai zic. Unii se mai gandesc si la mama, dar la tata nu se gandeste nimeni.

  • (...) Si tatal, proaspatul tata, el experimenteaza tot felul de emotii, pe langa bucuria faptului ca devine tata, apare poate si o teama pentru ca la el se activeaza foarte mult ideea aceasta de cap de familie

  • (…) e important sa intelegem ce se intampla cu barbatul in momentul in care apare copilul. Cum spuneam, mama are timp sa se pregateasca, ea il poarta in pantece (…) Dar pentru tata, momentul acela in care isi ia copilul in brate este primul contact efectiv pe care il are cu copilul si el are nevoie de timp sa se acomodeze

  • (…) Unul dintre semnele care pot indica aceasta depresie postpartum este aceasta respingere a copilului.

  • (…) Depresia se instaleaza treptat, ea nu apare intr-o zi, pur si simplu am ajuns in depresie. Sunt starile acestea care nu sunt rezolvate si care se accentueaza, nu trec de la sine. Cu cat lasam lucrurile in acelasi fel, cu atat ele se agraveaza si se poate instala apoi depresia.

  • (…) Deci pricipalul motiv pentru care ei ajung sa apeleze la psihoterapie este aceasta dificultate de a face switch-ul intre roluri. Practic uita de niste roluri si se focuseaza doar pe altele.

  • (…) dupa primele trei luni, eu recomand sa inceapa sa aiba cate o iesire, intr-o seara pe saptamana, sa aiba o seara a lor, de cuplu, iar o data pe luna sa plece un weekend undeva. Undeva nu foarte departe de casa, daca mama nu se simte confortabil sa lase copilul,

  • (…) Fiecare dintre noi avem o nevoie in relatia noastra de cuplu, avem nevoie de un timp personal, al nostru, ca sa ne incarcam bateriile. Si nevoile nostre sunt diferite, ale noastre, ale femeilor, de cele ale barbatilor. Iar daca vorbim de perioada de dupa nastere, femeia are niste nevoi diferite fata de cum le avea inainte.

  • (…) Eu cred ca un copil vine atunci cand vrea el sa vina oricum, si nu cand vrem noi. Si chiar daca nu ne simtim pregatiti in momentul acela, avem noua luni de zile in care sa ne pregatim pentru asta.

  • (…) Si apropo de modele, voiam sa spun ca aceasta grija pe care este important s-o acorde parintii, partenerii cuplului, relatiei lor de cuplu, este importanta nu doar pentru ei, ca si cuplu, ci pentru ceea ce ii transmit copilului ca inseamna o relatie de cuplu.

  • (…) copilul pe langa iubire, are nevoie de siguranta. Atunci cand cei doi parinti sunt in armonie unul cu celalalt, copilul se simte in siguranta. Atunci cand copilul vede doi parinti care se cearta, copilul isi pierde aceasta siguranta, incepe sa se teama.

  • (…) Asta este important sa intelegem cu totii, ca exista solutii pentru tot ceea ce ni s-a intamplat rau, mai mult sau mai putin rau, in copilaria noastra, dar pentru asta trebuie sa apelam la oamenii care ne pot ajuta cu adevarat.

  • (…) Este cea mai tare experienta de care am avut parte si ceea ce este fain la aceasta experienta e ca in fiecare zi ea se imbogateste. Mi-am dorit foarte tare trei copii si am trei baieti. La fiecare copil a fost o altfel de experienta si cu sosirea fiecaruia dinamica familiei noastre s-a schimbat.

  • Oricat de multe carti as citi, pana la urma viata bate tot si ne ajuta foarte mult sa discutam cu cineva pe tema asta, care e din afara si vede lucrurile obiectiv, nu ca noi, super implicati


Full Transcript

Descarca in format PDF


Asculta si pe Youtube

Aboneaza-te la podcast!

Vei fi notificat de fiecare data cand lansam un nou episod.