Episodul 19
Dr. Lawrence Cohen

Joaca in dezvoltarea copiilor

Dr. Lawrence Cohen este un foarte binecunoscut psiholog si autor de carti, specializat in terapia prin joc. A dezvoltat conceptul de “playful parenting” care vorbeste despre importanta conexiunii dintre parinte si copil. Cartea cu acelasi titlu a fost tradusa in 14 limbi. Larry Cohen a fost de patru ori in Romania in ultimii noua ani, pentru a prezenta abordarea sa catre parinti si specialisti.

Subiecte discutate

Concluzii Citate

Full Transcript

Subiecte discutate

00:57

Despre conceptul de playful parenting

04:37

Cum poate joaca sa dezvolte rezilienta copiilor?

08:40

Cum gasim putere in plus pentru a ne juca dupa zece ore dificile de munca?

12:27

Mai putem invata sa ne jucam cu copii nostri?

14:01

Conceptul de playful parenting este despre introspectia fiecarui parinte?

20:31

Inainte sa devenim parinti trebuie sa mergem la terapeut?

23:00

Cum integram limitele in parenting-ul bazat pe joaca? Poate un copil sa creasca neavand limite?

38:36

Exista si riscul sa te joci prea mult, sa creezi o prapastie prea mare intre realitate si imaginatie? Cum faci tranzitia copilului la lumea reala?

42:39

Cea mai mare provocare de parinte pentru dr. Lawrence Cohen.

Concluzii Citate

  • (…) adevarul e ca parentingul este provocator, provoaca in parinti tot felul de vechi sentimente pe care le lasasem deoparte, dar acum nu le mai putem lasa deoparte.

  • De-a lungul anilor, m-am gandit la doua modalitati principale de a ne conecta cu copiii. Una dintre ele este joaca – asta e universul copiilor, lumea jocurilor. (...) Cealalta modalitate de conectare este prin intelegere emotionala. “Inteleg cum te simti. Stiu cum te simti. Toate sentimentele tale sunt importante pentru mine. (...) Cand le combinam pe cele doua, joaca alaturi de copii cu empatia

  • (…) Joaca duce la rezilienta, iar existenta unei persoane careia ii pasa de sentimentele tale si te intelege ajuta la rezilienta. Este opusul a ceea ce credem de obicei.

  • Oamenii care se bazeaza doar pe duritate, devin agresivi cu ceilalti. Nu pot primi feedback. Nu prea se inteleg cu cei din jur. In lumea noastra, trebuie sa ne intelegem bine, trebuie sa colaboram, sa fim creativi. Duritatea nu e buna. Aveam nevoie de ceva mai important, conexiuni umane.

  • Te asezi pe podea si te joci “ce-ar fi daca?” cu copilul tau de patru ani, (...) Asta dezvolta abilitatea pentru munca in echipa. In joaca, poti sa gresesti. Nu e nicio miza. E OK, ai gresit. De asta, inveti foarte mult din joaca.

  • Vad copii prin parc jucandu-se cu o masinuta, iar parintele sau bunicul intreaba: “Cate roti are masina? Ce culoare are?” Asta nu e joaca, asta e examinare. Copilul n-are nevoie de examinari, ci de joaca.

  • Dar mi-am dat seama ca nu trebuie sa ma joc toata ziua. Daca stabileam un interval de zece minute si ma jucam cu extra-entuziasm zece minute, asa ar fi fost mai valoros decat doua ore in care sa ma tot vait: “Dumnezeule! Urasc jocul asta!”

  • Cele mai bune tehnici din lume n-au niciun efect daca tu esti prins in acelasi tipar, daca ai aceeasi mentalitate sau daca te lasi influentat in aceleasi moduri si ai emotii la care nu te asteptai.

  • Chiar daca o idee este minunata, majoritatea oamenilor n-o pot pune in practica daca sar peste pasul introspectiei. Sa privesti inauntru inseamna o reflectie a sinelui.

  • (...) important pentru introspectie este sa ne impartasim gandurile secrete cu cineva. Parentingul este singuratic, e izolat. Majoritatea parintilor gandesc: “Sunt singurul care se enerveaza cu copilul lui.

  • Un copil fara limite va deveni un tiran. Vor crede ca pot face tot ce vor fara sa conteze pe cine ranesc. Deci avem nevoie de limite, dar diferenta in parentingul in joaca este modul cum punem limitele.

  • In parentingul in joaca, stabilim limite, dar le stabilim pastrand conexiunea. Tipetele, loviturile, cearta, aceste lucruri distrug conexiunea.

  • Cea mai buna modalitate ca copiii sa-si respecte parintii este ca parintii sa-i invete respectul respectandu-i.

  • Intr-o familie, daca parintii isi asculta copiii si nu cer ascultare doar din partea lor, comuniunea va tot creste.

  • Ar fi o greseala sa spunem: “Nu ne putem juca prea mult, nu ne putem juca prea mult. Trebuie sa-i pregatim pe copii pentru realitate.” Nu, realitatea o sa fie mereu acolo. Hai sa-i lasam pe copii sa aiba putere interioara.


Full Transcript

Descarca in format PDF


Asculta si pe Youtube

Aboneaza-te la podcast!

Vei fi notificat de fiecare data cand lansam un nou episod.