Episodul 13
Dan Cruceru (Taticool)

Cum sa fii tata cool, dar responsabil.

Dan Cruceru este cunoscut ca Taticool, având un blog de parenting de mare succes. Este prezentator @survivorromania.oficial, jurnalist, redactor-prezentator, antreprenor, sot si mai ales TATICOOL. Are 2 copii: o fetiță de 9 ani și un băietel de aproape 2 ani. In acest episod din #Provocari de parinte, Dan ne vorbeste despre abordarea sa de parenting, anume cea de parinte ''cool'', si despre cat de important este rolul tatalui in cresterea si educarea copiilor.

Subiecte discutate

Concluzii Citate

Full Transcript

Subiecte discutate

08:20

De unde ne luam puterea pentru a continua misiunea de parinte?

10:02

Cum stim daca vrem si ne dorim cu adevarat sa ne asumam roul de tata

11:41

Ce simte un tata cand afla ca urmeaza sa aiba primul copil?

16:29

Cum se schimba dinamica de cuplu atunci cand apare copilul, din perpectiva unui tata

23:32

Ce inseamna sa fii un parinte cool in 2020?

31:55

Cat timp alocam zilnic pentru a ne juca alaturi de copii nostrii?

34:29

In spatele unui tata “cool” este o mama super responsabila?

34:56

Cum se impart rolurile intre parinti, astfel incat la sfarsitul zilei sa avem totusi un echilibru

37:56

Parenting “fara compromisuri”. E posibil?

49:13

Cum stim daca suntem prea permisivi cu cei mici?

54:24

Cum este pentru Dan experienta de parinte si care este cea mai mare provocare de pana acum

Concluzii Citate

  • Dar stii ce ramane in urma ta, pana la urma? Si eu zic asa, ca batranul ala intelept: raman copiii si cred ca, peste zeci de ani, doar cu asta ma voi lauda, pentru ca restul vin si trec.

  • (…) asta mi-am dorit eu peste ani sa fac in privinta educatiei si a modului in care eu lucrez, daca vrei, cu ai mei copii, sa le arat afectiune, sa le arat ca sunt prezent, sa le arat ca ii iubesc foarte mult.

  • (…) ai mei copii stiu ca la pieptul tatalui lor, ei vor fi mereu in siguranta, ca este un loc doar al lor si ca acolo vor fi iubiti neconditionat, fara nicio urma de mustrare, fara nicio urma de conditionalitate, de a le cere ceva.

  • (…) pe vremea cand m-am apucat eu de “taticeala” online, era o lume a femeilor. Era o lume a femeilor, in care doar femeile isi exprimau pareri pe subiectul “parenting” si nebunul de mine s-a hotarat sa scrie si el despre asta.

  • (…) tatal este primul exemplu masculin din viata unui copil, si asa cum tatal isi modeleaza copilul, asa acel copil va fi peste ani. Daca tatal este afectiv, daca tatal isi ia copilul in brate, il pupa si-i spune ca-l iubeste, acel copil va sti ca are o dragoste imensa in spate care ii da aripi sa dezvolte lucruri, sa sparga bariere, sa fie un copil liber.

  • (…) daca tatal este politicos, daca tatal este atent cu mama, cu sotia lui, copilul – barbatul de mai tarziu – va fi la fel, politicos, iar fata – femeia de mai tarziu – nu va accepta mojicii.

  • E greu, e al naibii de greu sa fii parinte implicat. Cel mai usor este sa fugi. Ai facut copil si dup-aia iti gasesti scuze: “Vai, cat de ocupat sunt! Vai, nu pot! Am sedinte, am trei joburi! Am nebunii.”

  • Asta este marea problema a celor care nu au copii. Oare voi fi in stare sa fiu un tata bun? (…) daca esti hotarat sa fii langa sotia ta, se vor rezolva de la sine. Nu exista parinte invatat. Nu ne nastem parinti(…)Trebuie sa iti impui timp, la modul cel mai sincer, trebuie sa-ti impui sa fii acolo. Dup-aia e ca mersul pe bicicleta, lucrurile se aseaza de la sine. E greu la inceput, e foarte greu.

  • Marea intrebare a unui barbat este daca voi mai avea atat de multa libertate sa-mi fac eu tabieturile mele.

  • (…) un copil nu salveaza o casnicie. Un copil pune la grea incercare o casnicie. Important este ca cei doi sa isi doreasca sa integreze copilul in viata lor si usor-usor sa-si restabileasca un echilibru si sa readuca in casnicie lucrurile de dinainte de copil.

  • Tatal invata sa iubeasca bebelusul si evident, pentru asta trebuie exercitiu, trebuie timp, trebuie vointa. Dupa ce ai invatat sa-ti iubesti copilul, sa vezi cat primesti in schimb!

  • (…) barbatii ma trimiteau sa am un job normal, sa pun o caramida, sa sudez doua tevi sau din astea, iar femeile ma trimiteau la bere cu baietii, pentru ca era… Considerau ca este doar domeniul lor. Ce sa cauti tu acolo?

  • (…) ce inseamna un tata “cool”? Pe de o parte, un tata care isi doreste sa fie cu ai lui copii, sa petreaca timp cu ei si, pe de alta parte, un tata care da in mintea lor, care se straduieste sa coboare la nivelul lor.

  • Nu mi-am lasat cariera deoparte pentru copiii mei. Am construit cariera in jurul copiilor mei, asta este altceva. Dar in continuare muncesc destul de mult.

  • Deci nu-mi place sub nicio forma sa aud parintii care zic: “Mama, m-am sacrificat pentru tine, copile” sau “Am renuntat la tot ca sa-mi cresc copiii”. Nu sunt de acord cu chestia asta.

  • Pe de o parte, am ales sa fiu taticool si sa zambesc foarte mult pentru ca este plina lumea de gri si avem o gramada de greutati si, sincer, eu cand scriu, ma descarc si vreau sa povestesc oamenilor despre lcururi frumoase.

  • In casnicia noastra, in relatia noastra, amandoi suntem persoane cu cariera. Nici unul dintre noi n-a renuntat. Dar cum reusim sa impacam faza asta cu copiii? Suntem foarte organizati amandoi, foarte organizati.

  • Eu nu cred ca daca e ceva ce nu-ti place in casnicie si in cresterea copilului si accepti sa-l faci in continuare, nu cred ca dispare. Cred ca trebuie sa discuti si sa-i spui verde-n fata sotiei: “Bai, nu-mi place asta!

  • Sunt niste chestii pe care le inveti, le descoperi, daca vrei. Cred ca despre asta e vorba in toata povestea unei casnicii fericite si a unui tata implicat. Sa vrei sa fii acolo.

  • Copilul meu spune exact ce gandeste. Copilul meu stie ca langa tatal lui nu exista critica groaznica, ci exista doar critica constructiva, ca este liber si ca poate face ce vrea el, in limitele stabilite

  • Copilul da totul neconditionat, dar trebuie sa si primeasca. Iar eforturile tatal trebuie sa le faca, sa acorde timp, sa-si caute tone, tone, tone de rabdare, sa se tempereze. Este foarte greu sa fii temperat, pentru ca uneori iti fac capul calendar.

  • Eu cred foarte mult in democratie si aplic democratia si in cresterea copilului. Democratia inseamna asa: ai toate libertatile din lume atata timp cat libertatea ta nu afecteaza libertatea celui de langa tine.

  • Noi, parintii, trebuie sa acceptam ca un perete scris nu e asa o mare tragedie, ca un pahar spart nu e o tragedie, ca un castron cu mancare nu-i o tragedie. Toate se curata, toate se pot repara, pe de o parte. Dar nu trebuie lasat asa. Trebuie sa-i arati copilului, sa vorbesti cu el, sa-i spui si sa cauti solutii.


Full Transcript

Descarca in format PDF


Asculta si pe Youtube

Aboneaza-te la podcast!

Vei fi notificat de fiecare data cand lansam un nou episod.