DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Zona zoster: cauze, simptome, preventie si tratament

Zona zoster: cum o recunoastem, cauzele aparitiei si tratament

Zona zoster, afectiune cunoscuta si sub numele de herpes zoster, este o infectie care afecteaza radacinile nervoase. Incidenta sa este mai ridicata in cazul persoanelor de peste 60 de ani, insa ea se poate instala si la persoane mai tinere cu un sistem imunitar slabit. Pentru ca numarul cazurilor este in crestere, iti punem la dispozitie un articol complet in care vei gasi simptomele, cauzele, tratamentele recomandate, dar si moduri de a preveni aceasta boala.

Cuprins:

Ce este zona zoster?
Simptome zona zoster
Cine poate fi afectat de herpesul zoster?
Zona zoster: cauze
Zona zoster: diagnostic
Zona zoster: tratament
Metode pentru prevenirea aparitiei herpesului zoster
FAQ: Intrebari si raspunsuri despre zona zoster

Ce este zona zoster?

Zona zoster este o infectie virala provocata de virusul Varicelo-Zosterian, un tip de virus herpetic responsabil si de aparitia varicelei (varsatul de vant). Daca o persoana a avut in trecut varicela, virusul ramane la nivelul radacinilor nervoase, in stare latenta. Virusul se poate reactiva la pacientii cu o imunitate foarte scazuta si poate duce la aparitia afectiunii zona zoster. Desi este considerata o boala de piele, ea este mai mult decat atat, si trebuie tratata atat intern, cat si extern.

Boala zona zoster debuteaza cu o stare generala de oboseala, in unele cazuri chiar si cu febra, dureri de cap sau inflamarea ganglionilor limfatici. In aceasta etapa incipenta, afectiunea poate fi confundata cu gripa. Urmeaza dureri si senzatia de arsursa pe o anumita zona cutanata, faza care precede cu 1-10 zile etapa eruptiva.

In faza eruptiva, pe o zona cutanata (cea in care s-au simtit dureri si senzatia de arsura), apar mici vezicule (basici) rosii si umflate care in circa 7 zile se sparg si determina aparitia unor cruste, care vor cadea intr-un interval de 2-3 saptamani. Dupa aceste saptamani durerea adesea continua la nivelul zonei respective, in unele cazuri pentru timp indelungat.

Ce parti ale corpului sunt cel mai des afectate? 

Cel mai des, eruptia provocata de zona zoster apare doar pe o singura zona a corpului, insa exista si cazuri (putine la numar) in care apar vezicule la distanta mare unele de altele si pe intregul corp. De obicei sunt afectate zonele toracica si lombara, dar o frecventa considerabila o au si cele cervicala si oftalmica (din jurul ochilor).

Simptome zona zoster

Simptomele zonei zoster pot fi impartie in trei etape – precoce, eruptiva si faza de durere cronica.

Simptome in etapa precoce:

  • oboseala;
  • dureri de cap;
  • sensibilitate la lumina;
  • tiuituri in urechi (tinitus);
  • tulburari digestive;
  • dureri de stomac;
  • inflamatia nodulilor limfatici;
  • dureri, senzatia de arsursa si mancarimi pe o anumita zona a corpului (unde va aparea eruptia).

In aceasta etapa, boala poate fi des diagnosticata ca gripa, deoarece si simptomele sunt asemanatoare.

In etapa eruptiva, care debuteaza dupa cateva zile de la aparitia simptomelor de mai sus si care tine 3-4 saptamani:

  • apar eruptii cutanate (la nivelul pielii) in zonele in care pacientul a simtit durere anterior;
  • eruptia apare sub forma de banda si este caracterizata de zone umflate si inrosite cu vezicule cu lichid (basici) care la inceput este clar, dar devine tulbure dupa 3-4 zile;
  • veziculele sunt asemanatoare cu cele de la varicela (varsat de vant), insa provoaca mai multa durere decat mancarime. Durerea este una puternica, descrisa de pacienti ca niste „ace infipte in piele”;
  • daca veziculele se sparg, lichidul din ele duce la aparitia crustelor, iar vindecarea leziunilor dureaza intre 3 si 4 saptamani.

Veziculele arata ca in imaginea de jos:
zona zoster

In etapa postherpetica (de durere cronica si care poate dura luni, chiar si ani in unele cazuri). Durerea cronica postherpetica poate afecta 10-15% dintre pacienti, fiind cea mai comuna complicatie asociata afectiunii si poate dura luni, chiar si ani in unele cazuri.

Se manifesta in urmatorul mod:

  • durere intepatoare, senzatia de arsursa in zona in care a fost eruptia;
  • sensibilitate ridicata la atingerea zonei respective.

Cine poate fi afectat de herpesul zoster?

Orice persoana care a avut varicela poate fi afectat de zona zoster, chiar si copiii. Desi este cunoscuta drept o afectiune care apare in general la adultii de peste 60 de ani, exista si numeroase cazuri de imbolnaviri in randul adultilor mai tineri, al adolescentilor si al copiilor.

Indiferent de varsta, este bine de stiut, ca regula generala, ca persoanele care au avut varicela si au o imunitate scazuta, provocata fie de o alimentatie deficitara, fie de stres si alte aspecte ale stilului de viata, sunt cele afectate de obicei de aceasta boala.

Zona zoster la adulti

Incidenta in cazul adultilor este mult mai mare decat in cazul copiilor. Aparitia bolii este atribuita de obicei unui organism slabit si cu un sistem imunitar deficitar, tocmai de aceea incidenta este mai mare in cazul celor de peste 60 de ani. Nu exista studii care sa ateste o incidenta mai mare in cazul unui sex anume, boala afecteaza in aceeasi masura si femei, si barbati.

Unele studii sugereaza ca un procent covarsitor, de 90%, din populatia planetei este purtatoare a virusului Varicelo-Zosterian, insa doar in cazul unui sfert din acest procent virusul se redeclanseaza si provoaca zona zoster.

Zona zoster la copii

Desi mai rar, zona zoster poate aparea si la copii. Cauza principala este, ca si in cazul adultilor, sistemul imunitar deficitar. Adesea, aceasta boala apare la copiii a caror mama a suferit de varicela in timpul sarcinii. Zona zoster poate aparea si ca efect al unei alte afectiuni – copiii care sufera de cancer sau care sunt infectati cu HIV sunt mai expusi riscului de a dezvolta aceasta afectiune a pielii.

Simptomele in cazul copiilor sunt asemanatoare simptomelor adultilor. La copiii de pana in 6-7 ani nu apar de obicei si eruptiile cutanate, ci doar zone inrosite dureroase. In cazul copiilor de peste 7 ani, cel mai des eruptia apare in zona urechilor.

Zona zoster: cauze

Imunitatea scazuta este cauza cel mai des intalnita. La randul ei, scaderea imunitatii poate avea mai multe cauze, precum un stil de viata nesanatos sau o perioada stresanta, cat si alte boli care afecteaza sistemul imunitar. Zona zoster apare adesea ca o consecinta a unei boli cronice grave, precum cancerul sau SIDA.

Stresul este unul dintre cei mai importanti factori care poate duce la aparitia acestei boli de piele, iar persoanele supuse unui stres ridicat sunt mai expuse. Boala apare adesea in timpul, sau la finalul unei etape foarte stresante si agitate din viata unui adult.

Zona zoster: diagnostic

Diagnosticul este pus de obicei pe baza examenului clinic, dar uneori se fac si alte investigatii. Se fac teste clinice prin care se incearca fie detectarea virusului in sange, fie a anticorpilor produsi de organism pentru a se apara impotriva virusului (IgM si IgG). Anticorpii IgM sunt primii produsi de organism ca raspuns la infectia cu virusul Varicelo-Zosterian, iar anticorpii IgM apar in termen de o saptamana sau doua dupa infectie.

  • Testul pentru cultura virusului impune recoltarea unui esantion de lichid din una dintre vezicule, de preferat cele mai nou aparute. El va indica un raspuns in cel putin 2 zile.
  • Testul ADN pentru virusul Varicelo-Zosterian se face pentru a identifica materialul genetic al VZV si se face dintr-o proba recoltata de la pacient.
  • Testarea anticorpilor directi fluorescenti este rapida si se face observandu-se cu microscopul prezenta virusului in celulele prelevate de pe leziunile pacientului.

Zona zoster: tratament

Tratamentul pentru zona zoster depinde de stadiul bolii. De la bun inceput insa trebuie sa stiti ca, la fel ca in cazul varicelei, nu exista un tratament care sa vindece boala. Ea isi urmeza cursul timp de aproximativ patru saptamani, perioada in care pacientul poate doar sa trateze simptomele si sa previna complicatiile. Cele mai frecvente tratamente sunt cele reprezentate de medicamentele antivirale si cele pentru dureri.

Tratament initial

Pentru inceput, odata ce un doctor pune diagnosticul, se administreaza medicamente antivirale. Ideal ar fi ca acest tratament sa fie inceput cu 2-3 zile inainte sa apara eruptia, astfel incat sa fie reduse sansele de aparitie a complicatiilor.

Din tratamentul medicamentos fac parte si analgezicele (cele care calmeaza durerile), precum cele cu ibuprofen sau aspirina, dar si corticosteroizi in combinatie cu medicamentele antivirale. La nivelul pielii se aplica unguente cu antibiotic pentru a opri infectia bacteriana.

Tratament ambulator

Tratamentul ambulator este cel pe care pacientul il face acasa. Presupune administrarea medicamentelor anivirale, cele de durere si unguentele cu antibiotic la nivelul pielii, dar implica si un comportament deosebit din partea pacientului.

  • Pacientul trebuie sa aiba o grija sporita la zonele in care au aparut eruptiile – veziculele nu trebuie scarpinate sau atinse prea des.
  • Zonele afectate se pastreaza curate, chiar acoperite peste noapte, pentru a evita lezarea lor, curatarea zonelor se poate face si cu sapunuri blande, precum cele pentru bebelusi, dar si cu alte dermato-cosmetice recomandate de un medic dermatolog.

Tratament in cazul in care apar complicatii

Tratamentul in cazul in care apar complicatii se face doar la recomandarea medicului si poate presupune administrarea de medicamente mai puternice impotriva durerilor. Se pot recomanda inclusiv medicamente impotriva depresiei.

De asemenea, una dintre complicatii este infectia pe zonele pe care a avut loc eruptia, caz in care e nevoie de tratamente cu antibiotice.

Nevralgia postherpetica

Nevralgia postherpetica poate fi prevenita, daca pacientul incepe tratamentul in stadiul incipient. Ea vine insotita de dureri puternice pe zonele cu eruptii, dureri ce persista mult dupa ce eruptiile dispar. Exista cazuri in care nevralgia poate dura ani de zile. Tratamentul ei se discuta intotdeauna cu medicul.

Zona zoster oftalmica

Este o forma frecventa a bolii si este localizata la nivelul ochilor. Simptomele sunt aceleasi ca si pentru alte zone, insa complicatiile sunt mai grave si disconfortul mai ridicat. Netratarea poate duce chiar si la pierderea vederii.

Se trateaza cu solutii si pudre antiseptice, sau solutii keratolitice. La primele simptome de disconfort, este recomandata consultarea medicului cat mai repede, pentru a evita complicatiile.

Zona zoster diseminata

Este o forma a bolii in care eruptia apare pe zone mai intinse ale corpului. Este o forma mai grava, ce poate afecta inclusiv inima, plamanii si ficatul. Exista si cazuri in care virusul afecteaza si nervii care controleaza miscarea, ducand astfel la dificultati in deplasare.

Tratament naturist

Tratamentul naturist ajuta la calmarea disconfortului cauzat de zona zoster, insa el trebuie dublat de un tratament medicamentos antiviral.

Printre remediile naturiste se numara:

  • o schema cu produse naturale pentru sustinerea sistemului imunitar;
  • tamponarea zonelor cu vezicule cu ulei de cocos in combinatie cu ulei de menta sau de eucalipt;
  • tamponarea veziculelor cu suc de aloe vera, care ajuta la atenuarea durerilor;
  • aplicarea de comprese imbibate in decoct cald de pelin, busuioc si musetel – se reduce astfel riscul unei infectii bacteriene, iar veziculele se vor usca mai repede;
  • baile cu cimbru sunt benefice si ele datorita efectelor antivirale;
  • tamponarea zonelor afectate cu o solutie obtinuta dintr-o parte otet la patru parti de apa.

Tratament zona zoster in timpul sarcinii

Se pot administra medicamente antivirale timp de cateva zile, dar cu grija la compozitia lor. Este necesara consultarea medicului pentru prescrierea unor antivirale care sa nu afecteze fatul. Nu sunt recomandate medicamentele analgezice, insa medicul poate recomanda alternative care sa fie compatibile sarcinii.

Metode pentru prevenirea aparitiei herpesului zoster

Vaccinul pentru zona zoster reprezinta o modalitate eficienta de protectie impotriva acestei afectiuni, dar si impotriva nevralgiei postherpetice, cea mai frecventa complicatie a zonei zoster.

La fel ca majoritatea vaccinurilor, nici cel pentru zona zoster nu ofera protectie 100% impotriva bolii. Cu toate acestea, vaccinarea reduce riscul de a dezvolta zona zoster. De asemenea, imunizarea poate duce la o forma usoara de zona zoster, in cazul in care aceasta apare.

De asemenea, se pot folosi metode de preventie care implica intarirea sistemului imunitar. Un regim alimentar echilibrat, exercitii fizice si odihna sunt printre cele mai importante aspecte de care ar trebui sa tina cont oricine isi doreste sa evite atat zona zoster, cat si alte probleme de sanatate.

In perioadele in care sistemul imunitar este pus la incercare – schimbarea anotimpurilor, sezonul rece, perioadele mai stresante – ,se recomanda administrarea unor suplimente alimentare naturale, care sa il ajute in lupta cu virusurile si bacteriile.

FAQ: Intrebari si raspunsuri despre zona zoster

Zona zoster se poate agrava iarna?

Zona zoster este una dintre afectiunile care se pot agrava in sezonul rece si a caror incidenta este mai mare in timpul iernii. Mai mult, expunerea la frig si la umezeala poate prelungi durata bolii si poate creste intensitatea simptomelor. In cazul celor care au fost afectati de zona zoster in sezonul rece este recomandata limitarea iesirilor, tocmai pentru a se evita frigul.

Zona zoster poate reaparea?

O persoana poate dezvolta zona zoster de mai multe ori. Episoadele pot aparea la diferente de cativa ani, insa eruptia cutanata nu va fi, de regula, in acelasi loc ca prima data.

Zona zoster este contagioasa?

Este o boala contagioasa, insa ea se transmite doar prin contact direct cu zonele pe care a aparut eruptia. De altfel, dupa ce eruptiile au disparut, pacientul nu este contagios. Totodata, inaintea aparitiei veziculelor, boala nu este contagioasa si nu se transmite nici prin contact obisnuit, tuse sau stranut.

Daca o persoana care nu a avut niciodata varicela se afla in preajma unui pacient cu zona zoster si intra in contact direct cu zonele cu vezicule, ea va face varicela, si nu zona zoster. Asa cum se poate observa in poza de mai jos, zonele afectate sunt unele ascunse, iar persoanele cu care se intalneste zilnic – la serviciu, cumparaturi etc., nu pot intra in contact direct cu veziculele.
simptome zona zoster

Ce complicatii pot aparea?

Una dintre cele mai frecvente complicatii este nevralgia postherpetica, ce se manifesta prin durerea persistenta in zonele pe care au fost eruptiile. Daca durerea nu trece dupa o luna de la vindecarea lor pacientului i se va recomanda tratamentul specific acestei complicatii.

In cazul formei oftalmice, pot aparea inflamatii la nivelul ochilor, cat si pierderea acuitatii vizuale. Daca eruptia are loc in zona urechilor se poate ajunge la pierderea auzului, iar daca eruptia are loc la nivelul fetei si a capului – gura, scalp, gat – exista posibilitatea pierderii gustului si aparitiei senzatiei de gura uscata, precum si pareza faciala.

Exista inclusiv riscul afectarii nervilor cranieni, cat si a inflamarii si blocarii vaselor sanguine, fapt ce ar putea provoca atacuri cerebrale.

Alte complicatii ar fi depigmentarea pielii, infectia veziculelor, cat si slabiciunea musculara.

Cat timp persista durerile?

Fara complicatii, durerile persista timp de circa o luna, chiar si mai putin. In cazul unor complicatii, durerile pot sa afecteze pacientul ani de zile, chiar intreaga viata.

In cat timp trec simptomele?

Simptomele dureaza aproximativ o luna, incluzand toate etapele. Exista cazuri in care simptomele dispar mai rapid (daca s-a inceput tratamentul in stare incipienta si pacientul a tratat corespunzator zona cu vezicule), dar si cazuri in care reducerea lor este mai lenta si se poate prelungi pe 5-6 saptamani.

Ce regim alimentar trebuie urmat daca avem zona zoster?

In primul rand, trebuie evitate alimente stimulante – dulciuri, ciocolata, cafea. De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte procesate – mezeluri, mancaruri fast-food si in general alimentele care nu reprezinta decat calorii goale. Pe cat posibil, este recomandata si evitarea carnii si a lactatelor.

Trebuie consumate alimente bogate in nutrienti – produse din cereale integrale, legume crude sau fierte, supe pline de verdeturi, salate. Si fructele sunt benefice, insa nu cele acide, precum citricele. Alunele, migdalele si nucile crude sunt si ele recomandate.

Zona zoster poate fi o conditie medicala dureroasa, de aceea este indicat un consult de specialitate la aparitia primelor simptome. Tratamentul timpuriu poate diminua disconfortul si poate pune capat mai devreme simptomelor. Desi, in mod normal, zona zoster nu este o afectiune care sa puna viata in pericol, in unele cazuri poate cauza complicatii care sa produca decesul pacientului. Daca zona zoster afecteaza zona oculara, unul dintre efectele negative poate fi orbirea. Totodata, in cazuri foarte rare, zona zoster poate provoca probleme de auz, pneumonie si encefalita (inflamatia creierului).

Produse recomandate


  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    155,00 lei
  • Pret obisnuit
    219,00 lei
  • Pret obisnuit
    132,00 lei
  • Pret obisnuit
    58,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare