Lipsa somnului, la fel de daunatoare pentru inima ca fumatul

Lipsa somnului, la fel de daunatoare pentru inima ca fumatul

Un studiu publicat in European Journal of Preventive Cardiology sustine ca lipsa de somn poate creste riscul de afectiuni cardiace in aceeasi masura ca fumatul.

Lucrarea a analizat probabilitatea aparitiei bolilor cronice prin prisma a patru obiceiuri de viata recunoscute ca fiind benefice pentru sanatate si raportul ocupat de somn fata de acestea. Exercitiile fizice, o alimentatie corespunzatoare, consumul de alcool cu moderatie si abstinenta de la fumat au fost elementele cu care s-a comparat influenta somnului asupra starii de sanatate.

Potrivit cercetarii, un somn odihnitor poate insemna si sanse cu 50% mai mici de a face un atac de cord. Iar persoanele care erau adeptele celor patru modalitati initiale de a trai sanatos au inregistrat un risc cu 57% mai mic de a fi afectati de boli cardiovasculare si cu 67% mai putin ca acestea sa aiba urmari fatale. In plus, adaugarea somnului odihnitor la o viata cu o dieta sanatoasa, activitate fizica, moderatie in consumul de alcool si fara fumat a ridicat aceste valori pana la 65%, respective 83%.

Cercetarea a analizat starea a 14 000 de persoane cu varste intre 20 si 30 de ani pe o perioada de 12 ani. Potrivit specialistilor implicati in realizarea cercetarii, aceasta nu demonstreaza totusi ca privarea de somn duce la afectiuni cardiace.

Produse recomandate


  • 30 tablete filmat...
    Pret obisnuit
    60,00 lei
  • 60 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    84,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare