15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Ce nu stiai despre efectele stresului

Ce nu stiai despre efectele stresului

Comparativ cu barbatii, femeile sunt mai predispuse la afectiuni produse de stres. Problemele cu memoria, fluctuatiile de tensiune si disfunctiile sexuale pot fi urmare a tensiunii resimtite zilnic.

Stresul reprezinta totalitatea schimbarilor care survin in rutina ta si care necesita un efort suplimentar din partea organismului tau pentru a le depasi. Ca fenomen, acesta poate fi pozitiv, atunci cand provocarile la care trebuie sa raspundem ne produc placere sau negativ, atunci cand survin evenimente pe care nu ni le dorim. Specialistii sunt totusi de parere ca, indiferent de natura lui, pozitiv sau negativ, stresul produce schimbari chimice la nivelulul creierului, afectandu-ne sanatatea.

Cuprins

Schimbarile hormonale au consecinte mai puternice
Favorizeaza racelile
Produce lipsa menstruatiei
Afecteaza memoria
Bolile cardiace, o consecinta grava

Schimbarile hormonale au consecinte mai puternice

Femeile sunt predispuse la afectiunile generate de stres deoarece, pe langa solicitarea pe care o presupune munca, organismul acestora resimte si schimbarile lunare, precum cele provocate de ciclul menstrual, dar si de evenimente precum sarcina, nasterea si alaptarea. Fiindca toate acestea sunt insotite de fluctuatii hormonale, care la randul lor tulbura organismul, per total, stresul resimtit de femei de-a lungul vietii este mai mare.

Favorizeaza racelile

In perioadele de stres intens, provocate fie de epuizarea fizica fie de cea emotionala, organismul devine vulnerabil fiindca nu isi mai consuma resursele pentru a se proteja de microbi, ci isi foloseste energia doar pentru a se mentine in strare de functionare. Prin urmare, infectiile si inflamatiile sunt frecvente atunci cand traversam astfel de perioade. Mai mult, stresul poate fi factorul ce determina probleme ale pielii ca eczemele sau schimbarea tipului de piele de la normala la grasa sau, din contra, o transforma in piele uscata, favorizand aparitia acneei si a altor inflamatii.

Produce lipsa menstruatiei

Amenorea (lipsa menstruatiei) poate fi urmarea stresului resimtit de femei, la fel si menstruatiile dureroase sau cele care constau in sangerari abundente. Deoarece determina dezechilibre hormonale, stresul agraveaza fibroza uterina (tumori la nivelul uterului) si entometrioza (prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine). In plus, atat femeile cat si barbatii au probleme de fertilitate cauzate de stres. Mai mult, stresul este asociat si cu disfunctiile sexuale, in cazul ambelor sexe.

Afecteaza memoria

Un nivel ridicat al hormonului de stres, cortizol, determina rezultate slabe la testele de memorie, arata mai multe studii internationale. Potrivit acestora, trei ani de expunere la stres produc deteriorarea memoriei. Vestea buna este ca efectul poate fi reversibil daca ne stimulam creierul prin exercitii de memorare si daca eliminam stresul.

Bolile cardiace, o consecinta grava

Fluctuatiile de tensiune, palpitatiile si problemele grave ca atacul de cord sau cel cerebral pot surveni pe fond de stres. Dar si afectiuni precum ulcerul, colitele, crampele abdominale, sindromul colonului iritabil si migrenele se pot instala pe fond de stres. In plus, tulburari emotionale ca anxietatea si depresia, precum si problemele cu somnul sunt, in majoritatea cazurilor, produse de stres.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare