📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Hepatita B - cum apare si cum se transmite, care sunt principalele simptome, remedii si preventie

Hepatita B - cum apare si cum se transmite, care sunt principalele simptome, remedii si preventie

Hepatita B reprezinta o problema de sanatate prezenta la nivel global, care afecteaza ficatul. Desi se intalnesc situatii cand sistemul imunitar are capacitatea de a lupta cu virusul hepatitei B, in unele cazuri aceasta poate deveni cronica, favorizand astfel aparitia altor complicatii.

In cele ce urmeaza vom detalia care sunt cauzele care duc la aparitia hepatitei B, cum se transmite si cum se manifesta, dar si ce putem face pentru a o tine sub control si pentru prevenirea ei.

Ce este hepatita B - principalele tipuri

Hepatita B este o infectie virala care afecteaza ficatul si reprezinta una dintre cele mai importante probleme de sanatate la nivel mondial. In fiecare an se inregistreaza 30 de milioane de cazuri noi de infectare cu virusul hepatitic1. Mai mult decat atat, multe persoane nu devin constiente de faptul ca au fost infectate decat in urma unor analize de rutina.

Este important de retinut faptul ca hepatita B poate trece de la o forma usoara, la una severa, care ne poate afecta pe toata durata vietii. Astfel, hepatita B poate fi clasificata in doua tipuri: acuta si cronica.

Tipuri de hepatita B

Hepatita B acuta este de scurta durata, in timp ce hepatita cronica ne afecteaza pe termen indelungat. Mai exacta, acestea se manifesta astfel:

  • Hepatita B acuta dureaza mai putin de sase luni, iar sistemul imunitar are capacitatea de a lupta si de a elimina virusul, timp in care organismul se reface. Majoritatea persoanelor care au hepatita B prezinta o infectie acuta, insa, aceasta poate deveni cronica.
  • Hepatita B cronica dureaza mai mult de sase luni sau chiar toata viata. In cazul acesta, sistemul imunitar nu poate lupta cu infectia si, uneori, acest lucru poate duce la aparitia altor afectiuni ce ne pun viata in pericol.

Care sunt cauzele si cum se transmite hepatita B

Hepatita B este provocata de infectia cu virusul hepatic B (HBV) si este contagioasa. Virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin sange, sperma sau alte fluide corporale. Chiar daca virusul se regaseste si in saliva, acesta nu se transmite, totusi, prin tuse sau stranut. Exista cazuri cand hepatita B este transmisa de la mama la fat in timpul nasterii (transmitere perinatala)2.

Printre cele mai frecvente modalitati de contactare a virusului HBV se afla transmiterea pe cale sexuala, in cazul unui contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, prin lichidul seminal, menstrual sau vaginal. De asemenea, virusul HBV se poate transmite prin refolosirea acelor si seringilor contaminate, care nu au fost sterilizate in prealabil (tatuaj, piercing).

Infectiile cu hepatita B pot aparea si in timpul interventiilor medicale, chirurgicale sau stomatologice in cazul in care ustensilele folosite au fost contaminate si nu au fost sterilizate.

In ceea ce priveste perioada de incubare a virusului hepatitei B, media este de 70 de zile, insa, poate varia intre 40 si 180 de zile. In plus, virusul poate supravietui in afara organismului pana la 7 zile3, timp in care poate infecta o persoana daca patrunde in corp. Odata ce a ajuns in organism, virusul hepatitei B poate fi detectat la 30 sau 60 de zile de la aparitia infectiei.

Cum se manifesta hepatita B - principalele simptome

De regula, simptomele hepatitei B nu se manifesta in primele stadii dupa infectarea cu virusul hepatitic B (VHB). In perioada de incubatie, timp in care virusul se multiplica si se raspandeste la nivelul organismului, nu apar simptome sau semne ale infectarii. Unele persoane, in special copiii, nu prezinta niciun simptom, iar hepatita poate fi detectata in urma unor analize de rutina.

Simptomele hepatitei B pot include:

  • Durere abdominala;
  • Urina inchisa la culoare;
  • Febra;
  • Dureri articulare;
  • Lipsa apetitului;
  • Greata sau varsaturi;
  • Oboseala;
  • Icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor).

Factori de risc si posibile complicatii

Riscul de a contracta hepatita B este crescut in cazul persoanelor care locuiesc impreuna cu o persoana care are hepatita B cronica, mai ales daca nu sunt vaccinate impotriva hepatitei B. De asemenea, un risc crescut il prezinta si persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii deoarece acestea intra in contact cu sangele pacientilor in mod frecvent.

In plus, este important sa recurgem la masuri suplimentare de protectie in cazul in care calatorim in tari unde rata de infectie cu virusul hepatitei B este ridicat, precum Asia, Africa sau Europa de Est.

In cazul in care hepatita B nu este tratata la timp si infectia devine cronica, exista riscul de aparitie a complicatiilor. Printre acestea se numara insuficienta hepatica, ciroza, cancerul hepatic.

In principiu, cu cat infectia cu virusul hepatic B este dobandita mai devreme, de regula in primii cinci ani de viata, cu atat exista un risc mai mare ca aceasta sa devina cronica4, astfel:

  • 80-90% dintre copiii care au contractat virusul in primul an de viata dezvolta hepatita B cronica;
  • 30-50% dintre copiii care au contractat virusul inainte de varsta de sase ani dezvolta hepatita B cronica.

In ceea ce priveste adultii, doar 5% dintre persoanele care au contractat virusul vor dezvolta hepatita B cronica.

Citeste si Imunitatea copiilor - un mecanism complex, care poate fi ajutat sa functioneze corect

Cum este diagnosticata hepatita B

cum este diagnosticata hepatita b

Pentru diagnosticarea hepatitei B, medicul va recomanda efectuarea unor analize de sange, care pot detecta prezenta virusului HBV, dar si daca este vorba de infectia acuta sau cronica. De asemenea, analizele de sange pot indica si daca exista anticorpi (Ac anti-HBs) care pot lupta cu infectia. Markerii specifici pentru hepatita B sunt antigenele HBsAg si HBeAg. Prezenta antigenului HBeAg pentru mai mult de sase luni indica faptul ca este vorba de o infectie cronica.

Alte investigatii pentru diagnosticarea hepatitei B mai pot sa includa o ecografie a ficatului pentru a determina in ce masura acesta este afectat. Uneori, medicul poate opta pentru biopsie, prin care este testata in laborator o mica portiune din tesutul ficatului.

Tratament medicamentos pentru hepatita B

In cazul in care este vorba despre hepatita B acuta, nu exista un tratament specific, iar infectia poate trece de la sine. Aditional, medicul poate recomanda cat mai multa odihna, o alimentatie echilibrata si consumul ridicat de lichide pentru a oferi suport organismului in lupta cu infectia. Uneori, poate fi necesara administrarea de medicamente antivirale pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Persoanele diagnosticate cu hepatita B cronica au nevoie de tratament pe toata durata vieii. Acesta incetineste dezvoltarea cirozei, reduce riscul de aparitie a cancerului hepatic si imbunatatesc sansele unui stil de viata sanatos.

Daca infectia cu hepatita B se afla intr-un stadiu avansat si ficatul este deteriorat in mare masura, poate fi necesar un transplant pentru a inlocui tesutul deteriorat cu unul sanatos.

Alimentatie, stil de viata si remedii naturiste

Un aspect foarte important in cazul persoanelor cu hepatita B cronica este mentinerea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate pentru buna functionare a ficatului. Alimentatia trebuie sa fie bazata pe consum de fructe si legume, cereale integrale (quinoa, ovaz, orez brun), peste si grasimi sanatoase, pe care le gasim in fructele oleaginoase, avocado si ulei de masline. De asemenea, este recomandat consumul de carbohidrati (orez, paste, grisine, biscuiti), eliminand grasimile si limitand proteinele.

Este recomandat sa evite consumul de alcool, zahar, sare, carne rosie, mancaruri condimentate sau picante, dar si pe cele cu continut ridicat de grasimi.

Pe langa o alimentatie echilibrata, sunt recomandate si suplimentele alimentare care sustin sistemul imunitar in lupta cu virusul hepatitei B. Silimarina este un compus activ cu proprietati antioxidante, care ofera suport in regenerarea celulelor hepatice si sustine structura ficatului in fata factorilor nocivi. De asemenea, suplimentele alimentare pe baza de silimarina ofera suport pentru buna functionare a ficatului5. Aceste suplimente alimentare trebuie utilizate la recomandarea medicului.

Cum prevenim hepatita B

Cea mai eficienta modalitate de prevenire este vaccinul impotriva hepatitei B. Acesta se face de regula in trei doze, pe parcursul a cateva luni. In cazul bebelusilor este recomandata vaccinarea la nastere cu prima doza. Celelalte doze vor fi administrate ulterior, in acelasi timp cu alte vaccinuri obligatorii.

Vaccinul poate fi facut la orice varsta, insa, este recomandat cu precadere copiilor, deoarece au un risc mai mare de a contracta virusul hepatitei B. Cu ajutorul vaccinului este administrata o doza de anticorpi care au rolul de a sustine organismul in lupta cu virusul hepatitei B pana la peste 20 de ani sau chiar pentru toata viata.

Pe langa vaccinare sunt recomandate si masuri suplimentare de prevenire a hepatitei B, precum evitarea contactului sexual neprotejat si respectarea masurilor de igiena.

Bibliografie:

1.Hepatitis B Around the World - https://www.hepb.org/what-is-hepatitis-b/what-is-hepb/facts-and-figures/
2.Hepatitis B in pregnancy - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3442205/
3.Transmission, Symptoms, and Treatment - https://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/hbvfaq.htm#treatment
4.Hepatitis B - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b
5.Inhibitory effect of silibinin on hepatitis B virus entry - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986624/

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • flacon cu 100 cap...
    Pret obisnuit
    77,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    242,00 lei
  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    50,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    133,00 lei
  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    353,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    147,00 lei
  • flacon cu 30 caps...
    Pret obisnuit
    55,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare