Episodul 8
Cristian China-Birta

Exista familia perfecta?

Cristian China-Birta sau, pe scurt, Chinezu’, este unul dintre reprezentantii de vaza ai blogosferei din Romania, dar jongleaza cu brio intre viata profesionala foarte activa si o viata de familie colorata pe care o prezinta cu un umor sincer si mandrie pe paginile personale de Social Media. Insa care sunt micile secrete cu care a jonglat, in realitate, intr-o casnicie ce dureaza de mai bine de 20 de ani, ne relateaza in acest episod.

Subiecte discutate

Concluzii Citate

Full Transcript

Subiecte discutate

00:51

Exista familia aceea fericita in care copiii ne aduc numai zambete si relatia de cuplu este armonioasa?

03:33

Care este diferenta intre cum parea casnicia la inceput si cum este de fapt?

08:24

Cum mentinem armonia in familie?

09:19

Cum pastram cuplul ca la inceput, dupa ce apar copiii?

10:37

De ce mama are un rol mai important in literatura? Unde este tatal in poveste?

13:04

Ce schimbari ar face la modul in care societatea prezinta rolurile de mama si tata?

15:07

Cum activam modurile de ‘good-cop’-‘bad-cop’?

15:26

Cum impaca agenda profesionala incarcata cu viata de familie?

20:53

Cand a devenit interesat de zona de dezvoltare personala si echilibru psiho-emotional?

26:27

De ce concepte de parenting se loveau parintii din generatia copiilor nascuti in anii ’90?

30:11

Reguli de baza in comunicarea cu cei mici.

33:27

Diferente in cresterea copiilor de varste si gen diferit.

37:46

Cat din ce am preluat de la parintii nostri aplicam atunci cand avem noi copii?

49:07

Cea mai mare provocare de parinte prin care a trecut sau prin care crede ca va trece este…

Concluzii Citate

  • (…) asa e in viata, nu esti destept din prima. Intai esti prostalau, dup-aia prostut, dup-aia semi-destept, dup-aia destept. Si atat, acolo se opreste. Ala-i “champions league”, sa fii cat de cat mai destept pe anumite domenii.

  • (…) Sunt niste fragmente, alea bune, ce sa zic si eu. Pana la urma, asta e, si eu sunt victima social media. Ce punem noi in social media? Cand castigam meciul! Doar nu punem cand il pierdem. Sau cand ne descalifica la puncte. Asa pun si eu fragmentele alea faine.

  • (…) Stai, bai, tati, c-a fost munca, ma! Deci a fost munca de transee de multe ori. Am avut si noi scandalurile noastre si momentele noastre dure de intepenesti. Numai ca aici e smecheria. Eu cred cu tarie ca fiecare scandal, fiecare cearta, daca ai depasit-o si nu ai sarit, nu ai depasit un anumit nivel in cearta aia, ii ciment intr-o relatie.

  • (…) Ei, dupa ce treci de panica aia, ca orice parinte trece printr-o panica, intri asa, intr-un program de constientizare si responsabilizare si te schimba, te schimba enorm un copil. Relatia ti-o schimba. Deci din punctul meu de vedere un copil ii provocarea suprema intr-o relatie. Din toate punctele de vedere. Si sexual, daca vrei. E o schimbare fantastica, sa-ti vina un copil.

  • (…) cand auzi parintii perfecti… Du-te, ma! Bine, faceti voi clubul, ca eu n-am, nu platesc abonament la asa ceva. Nu suntem parinti perfecti de nicio culoare. O dam de gard grav, de cele mai multe ori. E un pariu sa fii parinte. Nu stiu cum am facut. Adica de ce sa te mint?

  • (…) Deci din punct de vedere al relatiei fizice, nu ca n-am avut nicio problema, dimpotriva, a crescut si s-a imbunatatit constant. Adica pur si simplu imi place ingrozitor de tare de nevasta-mea. Adica n-am ce… Cum s-o mai zic? Daca as fi simtit ca asa…normal ca incepeam sa-mi fac planuri.

  • (…) Asa e tata in relatie. Mai ales intr-o relatie cand apar si copiii. E sotul sotiei, stii? De cele mai multe ori. Sigur ca trebuie sa fim politically correct si sa spunem: “Si tata, si mama au aceeasi implicare, acelasi rol si nu stiu ce…” Nu-i adevarat. Adica teoretic asa e, teoretic asa-i. Dar statistic vorbind, mama conduce treaba asta.

  • (…) Acum, de vreo patru ani de zile, (…) am lansat si hashtag-ul – m-a surprins extraordinar de tare cat de bine a prins - #dupa18faraweekend, care inseamna in timpul saptamanii dupa ora 18 si in weekend integral, eu nu mai raspund la mesaje, la notificari, la telefoane, nimic. Punct!

  • (…) digitalul ne-a adus multe paradoxuri – intri in paradoxul alegerii. Ai atat de multe surse de informare si toate par coerente si minunate si adevarate, incat esti in dictatura alegerii. Ce aleg dintre astea? Ce aleg? Ideea fiind asa: daca aleg un stil de parenting mai agresiv, mai dominant, ca sa invete copilul ca viata e grea, sau aleg un stil superpermisiv – ca astea doua se anuleaza reciproc, evident – dar s-ar putea sa gresesc. Na, ia tu pariul asta!

  • (…) Poate si de aia ne potrivim, ca ea a trebuit de la superdoamna sa coboare un pic la derbedeul care sunt, iar eu, de la ultimul din cartier, a trebuit sa mai urc un pic, sa-mi pun si eu o cravatica, chiar daca un pic sifonata, dar sa fie cat de cat, sa para ca e treaba. Deci comunicare directa. Din punctul meu de vedere, totul e acolo: comunicare directa, comunicare directa.

  • (…) Deci iti dai seama, la primul a fost cum a fost, am gresit, am facut…am luat teapa clasica la primul. Am luat si termometre cu lansator nuclear si tot felul de chestii, ca-i asa o piata si asta a industriei pentru copii, de innebunesti. Le-am luat pe toate cate erau atunci, ca erau putine in ’99. La a doua, am zis: “Mars, ma, cu de-alea, cu cadita cu termometru si nu-stiu-ce de-astea. Nu facem noi.”

  • (…) Copiilor trebuie sa le dai o disciplina, dar ajungi la varsta in care mai bine ii lasi sa se descopere ei mai repede un pic cu riscul ca devin mai agresivi, mai nervosi, mai asa, si dup-aia ii aduci incet pe fagasul care crezi tu si care vezi tu ca se potriveste. E o…nici macar nu-i stiinta. E asa, pe intuitie.

  • (…) cel mai tare vers ever, din istoria muzicii – al lui Leonard Cohen. “There’s a crack in everything/That’s how the light gets in”. Asta inseamna pentru mine “fiinta luminoasa”, sa fii deschis la tot si la orice, la lumea din jur, ca sa poata sa treaca lumina prin tine. Viata e complicata, mai ales cand apare copilul, cand sunt tot felul de provocari si cumva ai tendinta sa te opacizezi, sa nu mai lasi lumea asa, sa vina inspre tine si sa treaca, sa te lumineze.

  • (…) recomand tuturor, Steve Peters se numeste autorul, “Paradoxul cimpanzeului”. E o carte care e absolut senzationala, fara a fi senzationala. Pur si simplu iti explica cum functioneaza creierasul tau. Ca ai un cimpanzeu acolo. (…) Problema e ca cimpanzeul reactioneaza tot timpul primul, ca-i cimpanzeu. Si tu trebuie sa-l linistesti tot timpul, sa zici: “Gogule, stai, mai, un pic, ca avem treaba. Stai, ma! Ce te tot stresezi asa? Stai, mai!” si sa negociezi cu el tot timpul, permanent.


Full Transcript

Descarca in format PDF


Asculta si pe Youtube

Aboneaza-te la podcast!

Vei fi notificat de fiecare data cand lansam un nou episod.