Episodul 18
Dana Rogoz

Despre provocarile educatiei in contextul actual

Dana Rogoz, actrita de teatru si film, vedeta de televiziune, designer, cunoscuta pentru rolul principal din filmul MO.

Subiecte discutate

Concluzii Citate

Full Transcript

Subiecte discutate

00:35

Ce inseamna pentru Dana educatia in 2020?

09:40

Care este perceptia generala asupra educatiei si care este rolul scolii in conceptul de educatie?

12:20

Care este cea mai importanta calitate a unui parinte in zilele noastre? Dar a unui profesor?

14:55

Cat de multe stim inainte sa devenim parinti si ce invatam dupa ce ne asumam acest rol?

17:46

Cum jonglam cu rolurile din viata noastra astfel incat sa fim impliniti pe plan personal si profesional?

20:26

Importanta activitatilor extrascolare in dezvoltarea copilului

34:43

Despre perceptia de Wondermom generata de retelele de socializare versus viata reala din spate

36:08

Cea mai mare provocare de parinte pentru Dana

Concluzii Citate

  • (…) nu am fost invatata, de fapt, sa gandesc si sa am libertatea sa spun ca nu inteleg sau ca pot sa gresesc in scoala. Eu tot ii repet asta copilului meu, ca atunci cand nu intelege ceva, are voie sa intrebe. Are voie sa spuna ca nu a inteles si ca are nevoie de lamuriri suplimentare.

  • Poti sa aplici tu orice sistem, orice metoda, fie ca e sistemul britanic, finlandez, thailandez, nu conteaza, pentru ca pana la urma oamenii sunt aceiasi.

  • (…) stau si fac acum homeschooling, se activeaza in mine exact reactiile mamei mele si reactiile invatatoarei mele, adica lucrurile sunt atat de adanci in mine, incat am senzatia ca oricat de autodidacta sunt, (…) lucrurile nu se vor schimba peste noapte si cred ca trebuie sa ne asumam ca noi suntem cumva o generatie de tranzitie, si in calitate de parinti, si in calitate de copii.

  • E greu sa faci peste noapte o transformare si de aia nu cred ca exista un sistem ideal, dar pe de alta parte, ceea ce apreciez este acea disponibilitate a oamenilor, parinti, cadre didactice, copii de a accepta schimbarea.

  • (…) lucrurile erau foarte rigide, foarte rigide si tu pe acelea trebuia sa le implinesti, nu altele. Nu interesa pe nimeni ca tu in afara scolii ai alte activitati.(…) Si probabil ca ne-a influentat semnificativ. Si acum noi vrem o schimbare, dar nu stim real cum ar trebui sa fie sau sa se intample.

  • Cred ca cea mai mare calitate pe care trebuie sa o ai e sa ai rabdare si sa ai curaj sa-ti asculti cu adevarat copilul, adica sa-i asculti cu adevarat nevoile si sa fii alaturi de el in toate situatiile, toate emotiile, toate etapele. Trebuie sa-i fii alaturi.

  • (…) copilul a incercat sa-mi transmita asta, dar eu nu aveam mecanismele sa decodific, pentru ca nu am avut de unde sa le invat, pentru ca pe vremea noastra nu existau aceste discutii lungi cu copiii. Sincer, nu prea interesa pe nimeni ce gandesti si ce nevoi ai tu in anumite momente.

  • Sincer, cred ca maternitatea (…) imi da sansa sa fiu un om mai bun. Chiar ma formeaza altfel, ma face sa fiu mai atenta, mai intelegatoare cu toata lumea, adica prin relatia pe care o am cu copiii mei, cu toata lumea (…) simt ca e important, adica simt ca interactiunea cu copiii nostri e extrem de importanta. Are sens, dintr-odata viata a avut sens, din momentul in care am devenit mama, nu stiu cum.

  • Tot ce fac este sa prioritizez pe rand anumite domenii. Nu pot sa le fac pe toate perfect intotdeauna.

  • (…) nu ne-au invatat ca castigul e altul. Nu. Castigul era in note si, din pacate, asta era singurul nostru reper. Erai un om bun, erai un elev bun, adica (…) erau acelasi lucru practic, daca aveai 10. Si atunci cand am iesit din scoala si nu mi-a mai dat nimeni un 10, eu am fost derutata complet.

  • Cred ca lecturile si filmele (…) ne-ar ajuta enorm pe noi, parintii, si ne ajuta enorm in formarea copiilor nostri. Adica noi ne punem totul in carca, dar sunt si alte cai prin care copilul nostru poate fi slefuit si, uite, asta e una dintre ele.

  • cred ca e important cum alegi sa privesti viata, iar noi suntem si incercam sa fim mereu niste oameni pozitivi si deschisi si luminosi. Si atunci cand trecem prin etape grele sau eu, cel putin, cand am momente mai dificile in viata, ma gandesc la el, ma gandesc la lucrurile bune care sunt, la Lia, (…) si asta ma mobilizeaza. Si ma gandesc mereu ca as vrea ca ei sa-si aduca aminte de noi doi, parintii, sa aiba aceasta imagine cu noi doi razand.

  • (…) oamenii cred ca au inteles deja, mai ales publicul care ma cunoaste a inteles ca viata nu se desfasoara integral pe Instagram sau pe Facebook. Orice om trece prin stari pe care nu vrea sa le


Full Transcript

Descarca in format PDF


Asculta si pe Youtube

Aboneaza-te la podcast!

Vei fi notificat de fiecare data cand lansam un nou episod.