vitamina-d-implicata-in-slabire

Vitamina D contribuie la functionarea corecta a mecanismului ce regleaza sensibilitatea celulara la insulina, deoarece faciliteaza patrunderea glucozei in celule si arderea acesteia pentru producerea de energie. Acest proces se numeste sensibilitate celulara la insulina. Cu cat celulele sunt mai rezistente la insulina, cu atat caloriile ingerate au mai multe sanse de a se transforma in celule adipoase, arata un studiu recent.

“Cand nivelul de vitamina D este mai mic, nivelul de hormon paratiroidian PTH creste si determina o serie de reactii care sfarsesc prin a transforma glucoza in grasime, in loc sa o arda intracelular pentru a produce energie”, explica medicul Michael B. Zemel, directorul Institutului de Nutritie al Universitatii Tennessee din Knoxville.

De asemenea, un nivel scazut de vitamina D in organism determina si un nivel mic de leptina in corp, avertizeaza autorul studiului dr. Michael B. Zemel. Leptina este un hormon care semnaleaza creierului ca ne-am saturat dupa ce am mancat. Cand nivelul de leptina din organism este prea mic, nici creierul nu primeste semnalul ca ne-am saturat mancand, iar pe fondul foamei continue se ajunge la exces de kilograme.