vitamina-d-imbunatateste-functia-inimii

Supranumita si vitamina soarelui sau vitamina antirahitica, datorita rolului pe care l-a jucat in tratamentul rahitismului, vitamina D a intrat in ultimii ani in atentia oamenilor de stiinta, fiindu-i dovedite beneficiile si asupra altor sisteme ale organismului.

Vitamina D3 poate imbunatati activitatea inimii la bolnavii cu insuficienta cardiaca cronica, arata datele unui studiu recent, prezentat in cadrul celui de-al 65-lea congres al American College of Cardiology.

Studiul realizat de Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Leeds a urmarit timp de un an evolutia unui numar de 160 de pacienti cu insuficienta cardiaca, care urmau deja un tratament clasic, inclusiv beta-blocante si inhibitori ai ACE (acetilcolinesterazei), carora le-a fost administrata zilnic Vitamina D3. La finalul studiului la 80% dintre pacientii carora le-a fost administrata Vitamina D3 s-a constatat o imbunatatire a capacitatii de pompare a inimii de la 26% la 34%, in timp ce la grupul de control nu s-a ingregistrat nicio modificare.

Oamenii de stiinta subliniaza ca rezultatele sunt promitatoare. Administrarea de vitamina D3 in mod regulat poate reduce necesitatea utilizarii defibrilatorului implantabil, la unii pacienti cu boli cardiace cronice.

Vitamina D este sintetizata de organism, la nivelul pielii, dupa expunerea la soare. Aceasta este o vitamina liposolubila, se dizolva in grasimi, cele mai importante forme ale acesteia sunt ergocalciferol (Vitamina D2) si colecarciferol (Vitamina D3).


Referinta: Sciencedaily