📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Unghiile, sursa bogata de celule stem

Unghiile, sursa bogata de celule stem

Unghiile sunt unul dintre elementele organismului nostru care se regenereaza constant si au capacitatea de a se reinnoi rapid. O echipa de cercetatori de la University of Southern California – Health Sciences (USC) a analizat aceasta capacitate a unghiilor si a descoperit ca au in componenta celule stem cu capacitatea de a se reinnoi dar si de a se specializa sau diferentia in mai multe tesuturi.

Pentru a identifica aceste celule stem, cercetatorii de la USC au utilizat sisteme performante, care au permis atasarea de celule a unor proteine fluorescente si a altor “etichete”. Cele mai multe dintre aceste celule care au primit proteine fluorescente s-au divizat rapid, diluand semnalele fluorescente in randul noilor celule formate. Cu toate acestea, cateva dintre celule, localizate in tesutul moale de la baza unghiei, au retinut o cantitate considerabila de substanta fluorescenta. Acest fenomen a avut loc fie pentru ca nu a avut loc o diziune imediata, ci una desfasurata pe o durata mai mare de timp sau procesul de diviziune nu a fost realizat deloc, capacitate des intalnita in cazul multor celule stem. Identificarea celor doua functii a aratat cercetatorilor dublul rol al celulelor regasite in aceasta regiune: cresterea unghiei si a tesutului din jurul sau si, in cazul aparitiei unei rani, reparare.

Descoperirea functiilor duble ale celulelor din tesutul unghiilor este primul pas pentru a cerceta ulterior in ce masura pot contribui aceste celule la repararea altor tesuturi, de la afectiuni ale pielii pana la rani severe ale acesteia. Cercetarea a fost publicata in The Proceedings of the National Academy of Sciences” si citata ulterior de website-ul sciencedaily.com.

Produse recomandate


  • 30 capsule moi
    Pret obisnuit
    190,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare