un-somn-odihnitor-reduce-riscul-de-cancer-de-prostata

Cercetatorii de la Harvard School of Public Health din Boston sustin ca un somn odihnitor ajuta la reducerea riscului de cancer de prostata. Cauza este un nivel crescut de melatonina, hormon secretat in absenta luminii. Principalul rol al melatoninei este reglarea ceasului biologic dupa care organismul intra in starea de odihna sau de activitate.

Rezultatele studiului arata ca barbatii al caror nivel de melatonina era mai ridicat aveau cu 75% mai putine sanse sa dezvolte o forma avansata de cancer de prostata. Aceasta afectiune maligna afecteaza in special persoanele de peste 40 de ani si este cea mai des diagnosticata forma de cancer la barbati. O cantitate insfucienta de melatonina este asociata cu intreruperi frecvente ale starii de somn si dificultati de a adormi. La cercetare au participat 928 de barbati din Islanda.

Oamenii de stiinta au monitorizat activitatea lor pe o perioada de peste sapte ani. In acest timp, 111 dintre subiecti au fost diagnosticati cu cancer de prostate, iar 24 au dezvoltat o forma avansata a bolii.