un-duo-imbatabil-pentru-sanatate-resveratrol-si-quercetin

Resveratrolul si quercitina sunt compusi naturali derivati din plante, ce au dobandit o popularitate rapida in randul suplimentelor alimentare, fiind utilizate in tratamentul complementar al unor patologii precum bolile cardiovasculare, afectiunile tumorale, astm, diabet, boli neurodegenerative, stres, alergii.

Cuprins
In vino sanitas: miracolul din Struguri
Eficient in diviziunea celulara anormala
Quercitina – bioflavonoid cu proprietati exceptionale
Efect sinergic pentru biodisponibilitate optima
Resveratrol Synergy® si Quercitin 500mg de la Secom®: siguranta si calitate pentru sanatate

In vino sanitas: miracolul din Struguri

Resveratorul (3, 5, 4’-trihidroxi-trans-stilbenul), este un polifenol din grupa stilbenilor, produs natural de unele plante cand sunt amenintate de diversi agenti patogeni (bacterii, fungi), stres sau radiatii ultraviolete. Se gaseste cu precadere in radacina troscotului japonez, Polygonum cuspidatum, si in coaja strugurilor rosii. Resveratrolul a captat atentia oamenilor de stiinta fiind considerat “cheia - paradoxului francez”(desi are o alimentatie bogata in grasimi saturate si colesterol, populatia franceza, in special cea din regiunea de sud-vest a Frantei, prezinta o rata a mortalitatii prin infarct miocardic foarte scazuta, 53 de cazuri la 100.000 de locuitori (date conform proiectului MONICA realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii), fata de 332 de cazuri la 100.000 de locuitori, raportate in Marea Britanie, Glasgow. [1]

Resveratrolul este cunoscut pentru proprietatile antioxidante, antiinflamatorii si anticarcinogenice pe care le poseda, fiind eficient in preintampinarea complicatiilor asociate diabetului, aterosclerozei, afectiunilor metabolice sau a procesului de imbatranire.

Resveratrolul ofera protectie vasculara prin scaderea oxidarii LDL-colesterolului, a lipogenezei, a speciilor reactive de oxigen si a vasoconstrictiei, astfel determinand reducerea stresului oxidativ, a agregarii plachetare, a disfunctiilor endoteliale si a inflamatiei; factori favorizanti pentru afectiunile cardiovasculare.[2]

Eficient in diviziunea celulara anormala

Activarea caii AMPK (adenosin monofosfat kinaza activata) de catre resveratrol determina apoptoza celulelor canceroase de la nivelul colonului, imbunatatirea raspunsului celulelor canceroase la radiatia ionizanta si conduce la moartea celulara in leucemia mieloida cronica mTOR-dependenta/-independenta. De asemenea resveratrolul activeaza SIRT1 sub influenta caruia se produce AMPK, ce determina subexpresia mTOR si inhibarea genei 4E-BP1, scazand proliferarea receptorilor estrogenici-pozitivi/negativi din celulele canceroase mamare.[3]

Quercitina – bioflavonoid cu proprietati exceptionale


Quercitina este un compus ce face parte din familia bioflavonoidelor, fiind prezent in multe fructe si legume, dar cele mai mari cantitati se regasesc in mere, ceapa, ceai verde, struguri. Este un puternic antioxidant, ce joaca rol de antihistaminic si antiinflamator. Datorita efectului antiinflamator, quercitina poate fi utila in tratamentul complementar al unor boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson, prin stimularea expresiei HO-1 (hem-oxigenaza 1), ce determina reducerea productiei de oxid nitric.[4][5] Administrarea unei doze de quercitina de 0.1uM a determinat supresia altor markeri pro-inflamatori, TNFα si a IL-1α.[6] Quercitina este cea mai intens cercetata bioflavonoida, deoarece prezinta o capacitate terapeutica sporita in asociere cu alte bioflavonoide, resveratrol sau curcumin.

Efect sinergic pentru biodisponibilitate optima


Pentru cresterea efectului terapeutic, cercetatorii au incercat sa indentifice diferite modalitati de a spori biodisponibiliatea celor doi compusi pretiosi. Un studiu in vitro realizat in 2014, de catre K.C. Lund si T. Pantuso privind absorbtia intestinala a diverselor combinatii de resveratrol, quercitina si curcumin a dovedit cresterea permeabilitatii acestora si implicit imbunatatirea absorbtiei. Studiul a fost realizat utilizand celule de tip Caco-2 (linia de adenocarcinom de colon), iar resveratrolul, quercitina si curcuminul au fost preparate in solutie de metanol 1mg/mL, in concentratie de 50µM.

Grafic Un duo imbatabil pentru sanatate Resveratrol si Quercetin

Figura 1. Permeabilitatea de la nivelul polului apical la cel bazal, a quercitinei, resveratrolului si curcuminului, individual sau in combinatie la nivelul celulelor de tip Caco-2 intacte

Astfel, resveratrolul a avut cea mai mare crestere: in combinatie cu quercitina (310%), curcumin (300%), iar combinatia tuturor compusilor (resveratrol, curcumin, quercitina) a determinat o biodisponibilitate de 323%.[7]

Resveratrol Synergy® si Quercitin 500mg de la Secom®: siguranta si calitate pentru sanatate


Resveratrol Synergy® reprezinta o formula sinergica pe baza de resveratrol extras din Polygonum cuspidatum (20/200mg/tableta), trans-Pterostilben (pTeroPure®), extracte din samburi si coaja de Struguri, ceai verde, quercitina si vitamina C , cu puternic efect atiaging si de protectie a sistemului cardiovascular. Produsul Resveratrol Synergy® de la Secom® este disponibil in doua variante de 20 si de 200mg, fiecare avand 60 de tablete vegetale Easy-Solv® (se dizolva in cateva minute de la inghitire) si ajunge pentru o perioada de administrare de 60 de zile.

Quercitin 500mg ajuta la diminuarea manifestarilor caracteristice reactiilor alergice, oferind protectie suplimentara sistemului cardiovascular, reduce fragilitatea capilara si stresul oxidativ, protejand astfel celulele endoteliale vasculare. Avand o doza optima de 500mg quercitina/capsula, produsul ajunge pentru o perioada de administrare de 45 de zile.

[1] Ferrières, Jean. "The French paradox: lessons for other countries." Heart 90.1 (2004): 107-111.
[2] Bradamante, Silvia, Livia Barenghi, and Alessandro Villa. "Cardiovascular protective effects of resveratrol." Cardiovascular drug reviews 22.3 (2004): 169-188.
[3] Price, Nathan L., et al. "SIRT1 is required for AMPK activation and the beneficial effects of resveratrol on mitochondrial function." Cell metabolism 15.5 (2012): 675-690.
[4] Chen JC, et al Inhibition of iNOS gene expression by quercetin is mediated by the inhibition of IkappaB kinase, nuclear factor-kappa B and STAT1, and depends on heme oxygenase-1 induction in mouse BV-2 microglia . Eur J Pharmacol. (2005)
[5] Kwon YS, et al Modulation of suppressive activity of lipopolysaccharide-induced nitric oxide production by glycosidation of flavonoids . Arch Pharm Res. (2004)
[6] Bureau G, Longpré F, Martinoli MG Resveratrol and quercetin, two natural polyphenols, reduce apoptotic neuronal cell death induced by neuroinflammation . J Neurosci Res. (2008)
[7] Lund, Kaleb C., and Traci Pantuso. "Combination Effects of Quercetin, Resveratrol and Curcumin on In Vitro Intestinal Absorption." Journal of Restorative Medicine 3.1 (2014): 112-120.