uleiul-de-cocos-mituri-proprietati-beneficii-si-utilizare

Uleiul obtinut din miezul uscat al nucii de cocos este una dintre cele mai recente tendinte in alimentatia sanatoasa. Nutritiv si cu numeroase beneficii, uleiul de cocos are o multime de proprietati, care i-au conferit de-a lungul timpului renumele unui superaliment. Utilizat atat ca ingredient intr-o paleta larga de preparate culinare, dar si ca o componenta importanta in tratamentele cosmetice, acest ulei este renumit pentru continutul ridicat de acizi grasi ce se dizolva usor. Vazut ca un veritabil suport al organismului in fata bacteriilor, uleiul de cocos este recomandat in cure de detoxifiere si in regimuri alimenatare echilibrate. Care sunt adevaratele calitati ale sale, dincolo de renume? Ei bine, nu putine sunt motivele pentru care poti incepe sa incluzi cat mai curand uleiul de cocos in stilul tau de viata.

Care sunt proprietatile nutritionale ale uleiului de cocos

Cu un coeficient caloric de 863 kcal pentru o cantitate de 100g, uleiul de cocos este o sursa bogata de lipide, fapt ce il recomanda ca inlocuitor ideal al uleiului de floarea-soarelui sau de palmier. Continutul ridicat in grasimi saturate, in special concentratia mare de trigliceride, face din uleiul de cocos un aliment de mare ajutor pentru sanatatea ficatului, sistemului digestiv si chiar a creierului, prin absorbtia acizilor grai care, mai apoi, sunt transformati in cetone.

Exista trei tipuri de ulei de cocos: rafinat prin procese chimice, virgin sau extravirgin si nerafinat. Cel mai indicat este uleiul de cocos extravirgin, presat la rece, nehidrogenat si obtinut din surse organice, care nu contine clesterol si grasimi de tip trans. Folosit in mod curent la gatit, acest ulei sustine arderile prin cresterea consumului zilnic de calorii. Uleiul de cocos este cel responsabil si pentru aportul de colesterol HDL in organism, lipoprotene care sustin reducerea riscului de tulburari cardiovasculare.

beneficiile uleiului de cocos

Prin proprietatile lui biochimice, uleiul de cocos nu se descompune la temperaturi ridicate asa cum o fac celelalte uleiuri, deci poate fi folosit fara griji la prepararea oualor ochi, a cartofilor prajiti si chiar ca ingredient al produselor de patiserie coapte la cuptor. Printre compusii care ii confera uleiului de cocos numeroasele proprietati se numara:

  • acizii grasi saturati;
  • acizii grasi mononesaturati;
  • acizii grasi polinesaturati;
  • vitamina K;
  • vitamina E;
  • fierul.

Ce beneficii iti ofera folosirea uleiului

Numerosii compusi din uleiul de cocos ii confera acestuia o serie de avantaje pe care le vei simti pe pielea ta.

Administrare interna

Actiune antimicrobiana si antifungica: prin mecanismul lipidelor cu rol antimicrobian, cum ar fi acidul capric si cel lauric, uleiul de cocos sustine sistemul imunitar. Un studiu publicat in arhiva universitara NCBI dovedeste modul in care uleiul de cocos combate actiunea nociva a virusurilor si bacteriilor.

Reglarea metabolismului: trigliceridele cu lant mediu sustin arderile depozitelor de grasime din organism, prin sustinerea descompunerii acestora si prin cresterea nivelului de energie

Ameliorarea digestiei: proprietatile acizilor saturati din uleiul de cocos sustine buna functionare a sistemul imunitar in fata facteriilor, a fungilor sau a parazitilor. Astfel, stomacul este mai putin expus la riscurile indigestiei, iar sindromul colonului iritabil nu mai reprezinta o amenintare la fel de mare.

uleiul de cocos

Mentinerea bunei functionari a glandei tiroide: prin aportul de acizi grasi, uleiul de cocos ajuta glanda tiroida sa asimileze vitaminele si mineralele, pentru o secretie normala de hormoni tiroidieni si pentru buna functionare a glandei tiroide.

Sustinerea sanatatii gingiilor si a cavitatii bucale: actiunea antiinflamatoare a acidului lauric face din gargara cu uleiul de cocos un obicei de dimineata foarte sanatos. Acidul lauric ajunge in spatiile inguste dintre dinti, din care bacteriile nu sunt indepartate la fel de eficient de catre periuta de dinti.

Administrare externa

Actiune antistres: folosit brut, ca lotiune de corp, sau inclus ca ingredient in produse pentru baile relaxante, uleiul de cocos contribuie la o stare generala de bine, prin efectul de hidratare si prin remineralizarea intregului corp.

Exfolierea pielii: zatul de cafea nu trebuie aruncat, ci combinat cu uleiul de cocos pentru obtinerea unui produs natural, home-made, cu rol de scrub exfoliant pentru piele. Calcaiele crapate si celulele moarte nu mai reprezinta o problema, iar pielea este rejuvenata si hidratata

Ofera protectie solara: Desi are capacitatea de a accelera bronzarea pielii prin vascozitatea si continutul sau gras, Uleiul de cocos sustine sanatatea pielii in fata arsurilor solare, asa ca poate fi folosit fara probleme pe parcursul zilelor de relaxare din vacanta.

Care sunt atentionarile legate de consumul de ulei de cocos

Desi este un adjuvant ale carui proprietati benefice sunt studiate stiintific, uleiul de cocos administrat ca atare sau sub forma de pastile nu este un panaceu. Din cauza continutului ridicat de colesterol, uleiul de cocos consumat in exces genereaza o crestere a nivelului de colesterol din organism. Desi sunt rare, cazurile de alergie la uleiul de cocos sunt conectate cu alergiile la alune, iar anumite persoane ar putea acuza disconfort gastro-intestinal, se elimina.

uleiul de cocos pentru gatit

Ce mituri te pot induce in eroare

Entuziasmul creat in jurul alimentelor asociate cu un stil de viata sanatos poate duce de multe ori la perceptii eronate. Cu toate ca nu a evidentiat reactii adverse importante, uleiul de cocos nu este, nici pe departe, un aliment-minune. Cu toate acestea, nu sunt rare afirmatiile fara acoperire, iar printre acestea se numara:

  • Uleiul de cocos topeste grasimea de pe abdomen;
  • Uleiul de cocos contribuie la sanatatea inimii;
  • Uleiul de cocos mareste IQ-ul.

Asadar, uleiul de cocos are o paleta larga de beneficii si merita un loc pe rafturile din bucataria ta. Cu beneficii atat la gatit, cat si ca produs auxiliar in ritualurile de ingrijire, folosirea acestui ingredient implica si precautii de care trebuie sa se tina cont.

Credit foto: Shutterstock