ulei-de-peste-sau-ulei-din-ficat-de-cod
Chiar daca suplimentele alimentare par o inventie contemporana, menita sa echilibreze neajunsurile stilului modern de viata, istoria ne demonstreaza contrariul. Uleiul de ficat de cod si cel de peste au fost administrate copiilor inca din secolul al XIX-lea, datorita actiunii lor benefice in prevenirea rahitismului si sustinerea functiei nervoase.

Pe multi dintre noi ne leaga amintirile legate de perioadele in care parintii ne dadeau cu lingurita compozitia uleioasa si gust greu de suportat. Si discursul “ia-l ca-ti face bine”, parca inca este greu de sters din memorie. Astazi lucrurile s-au rafinat mult. Gustul este placut, iar una dintre cele mai frecvente dileme este ce ar trebui sa alegem: ulei de peste sau ulei de cod?

Care sunt diferentele si beneficiile acestora, aflati in articolul de mai jos.

Pestele, numitorul comun

Atat uleiul de peste cat si uleiul din ficat de cod sunt o sursa valoroasa in acizi grasi Omega-3, insa intre cele doua surse exista cateva diferente notabile.

1. Tipul de materie prima
Ficatul din cod arctic este o sursa deosebita de acizi grasi Omega-3 (EPA si DHA), dar si de vitamine A si D31 , pe care le contine in mod natural, iar uleiul extras din acesta este mult mai valoros decat uleiul de peste. Desi ne-am obisnuit cu uleiul de peste si are o oarecare notorietate este important sa stiti ca acesta este obtinut prin prelucrarea integrala a mai multor specii de peste (poate fi un amestec de ton, macrou, somon, hering).

Vitamina D3 este o forma superioara a vitaminei D, cu o biodisponibilitate ridicata, fiind bioidentica celei produse de organismul uman.

2. Nutrientii: Vitamina A and D3
Spre deosebire de uleiul din ficat de cod, uleiul de peste nu contine vitamine A si D3, importante in dezvoltarea sistemului osos al copilului si pentru imunitatea acestuia. Sistemul imunitar al copilului este mult mai vulnerabil, motiv pentru care este recomandat un suport de incredere. In plus, Vitamina D3 ajuta la prevenirea rahitismului.

3. Sursa materiei prime
Gradul de poluare a apelor oceanice este din ce in ce mai mare. Se discuta mult si despre faptul ca pestele care traieste in acest ecosistem ar contine anumite metale si ingrediente nocive care pot ajunge si in formula uleiului de peste. Pentru ca ficatul este organul implicat in detoxifiere, specialistii atrag atentia ca acesta ar contine anumite substante nocive2. Pentru a-si lua o masura de precautie in plus, unii producatori au introdus, in procesul de productie mecanisme de purificare a uleiul din ficat de cod.

Cum ajuta acizii grasi Omega-3 sanatatea copiilor

Reputatia uleiului de ficat de cod de a fi un adjuvant in dezvoltarea cognitiva in randul copiilor este sustinuta de multiple cercetari realizate in ultimele decenii. Potrivit unui studiu publicat in revista Nature 3 , administrarea suplimentelor de acizi grasi Omega-3 s-a dovedit benefica in cazul copiilor cu tulburari ADHD. Mai mult, vitaminele A si D3 din uleiul de cod contribuie si la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos, in special in cazul copiilor aflati inca in crestere.

Sustinerea unei bune circulatii sangvine si a proceselor cognitive nu sunt singurele beneficii ale acizilor grasi Omega-3 din uleiurile de peste si de ficat de cod. Uleiul de peste contribuie la prevenirea tulburarilor psihice in randul grupurilor vulnerabile, precum adolescentii. Paul Amminger, cercetator al Universitatii din Melbourne, afirma in studiul publicat in revista Nature4 ca administrarea zilnica a capsulelor cu ulei de peste a redus in mod semnificativ rata incidentei tulburarilor psihice in randul persoanelor tinere, o imbunatatire ce s-a mentinut si atunci cand medicii le-au evaluat starea de sanatate mentala 7 ani mai tarziu.

In plus, copiii si adolescentii nu sunt singurele grupuri de persoane care vor beneficia in urma unui supliment cu ulei de peste sau de ficat de cod. Pentru mentinerea sanatatii sistemului articular devine o prioritate in cazul persoanelor care sufera de artrita reumatoida, acizii grasi esentiali Omega-3 pot fi un adevarat panaceu. Datorita proprietatilor lor anticoagulante si antiinflamatoare5, acizii grasi esentiali Omega-3 din uleiul de peste si ficat de cod contribuie la mobilitatea articulatiilor, reducerea durerilor si diminuarea inflamatiilor6.

Acizii grasi Omega- 3 pot reduce nivelul trigliceridelor in cazul persoanelor cu un nivel crescut, asa cum se intampla, de obicei, in cazul diabeticilor si a persoanelor cu obezitate7,8.

Uleiul de ficat de cod, o resursa valoroasa pentru sanatatea copilului

Cod Liver Oil (ulei) si Pure DHA (capsule gelatinoase moi) de la Secom® sunt doua produse exceptionale pentru sanatatea copilului. Produsele ajuta la dezvoltarea neuromotorie a copilului, contribuie la: dezvoltarea cognitiva (sustin atentia, concentrarea si capacitatea de memorare), reducerea impulsivitatii si hiperactivitatii copilului, precum si la sanatatea sistemului osos. Produsele sunt recomandate de Societatea Romana de Pediatrie si Societatea de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania.

Avantajele formulelor cu ulei din ficat de cod de la Secom®

• Sunt naturale
• Materie prima de calitate superioara (ulei purificat din cod arctic)
• Sunt usor de administrat datorita gustului placut din fructe
• Cuprind doze optime de acizi grasi Omega-3
• Formule cu Vitamina E, Vitamina A, Vitamina D3
• Pret per flacon avantajos


Referinte:
1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/270071.php
2. http://www.newhealthadvisor.com/Cod-Liver-Oil-vs-Fish-Oil.html
3. http://www.nature.com/npp/journal/v40/n10/full/npp201573a.html
4. http://www.nature.com/ncomms/2015/150811/ncomms8934/full/ncomms8934.html
5. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats/
6. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
7. https://examine.com/supplements/fish-oil/
8. http://advances.nutrition.org/content/3/1/1.full