tuse-care-nu-mai-trece-iata-cauzele

Raceala a trecut, dar tusea deranjanta a ramas. Problemele de sanatate pe care le poate ascunde tusea sunt destul de numeroase. Nu este intodeauna cazul sa te ingrijorezi foarte tare. In general, in cazul copiilor, tusea apare cel mai des, ca urmare a infectiilor virale ale cailor respiratorii.

Cuprins

Racelile, motivul cel mai des intalnit
Bronsiolita este insotita de tuse si apare frecvent la cei mici
Refluxul gastroesofagian poate fi de vina
Atentie la astm!
Un antitusiv pe placul copiilor

Racelile, motivul cel mai des intalnit

Racelile si virozele respiratorii sunt in topul cauzelor tusei. In mod normal, dupa raceala tusea trebuie sa se atenueze si dureaza, in medie 4 spatamani, desi sunt si cazuri in care dureaza de doua ori mai mult. Cand tusea depaseste 8 saptamani se poate spune ca este tuse cronica si cauzele pot fi mai grave.

Bronsiolita este insotita de tuse si apare frecvent la cei mici

O infectie acuta de origine virala, localizata la nivelul plamanilor, bronsiolita, este o cauza frecventa a tusei peristente la copil. Boala debuteaza initial ca o simpla raceala care se complica ulterior cu o tuse seaca si iritanta. Agravarea tusei se produce treptat la copiii cu bronsiolita si se ajunge la tuse productiva. Acest lucru creste disconfortul pentru ca se produce si blocajul cailor respiratorii. De aceea, si respiratia copiilor cu bronsiolita are un suflu specific. Daca boala este abordata corect, afectiunea ar trebui sa dureze doar sapte-opt zile.

Refluxul gastroesofagian poate fi de vina

Este frecvent la bebelusi, dar si copilasii mai mari pot suferi din cauza refluxului gastroesofagian. Desi in aparenta boala nu pare sa aiba nimic in comun cu tusea, realitatea este diferita. Explicatia este ca la nivelul esofagului, care face legatura dintre faringe si stomac exista terminatii nervoase comune cu cele ale bronhiilor. Din acest motiv, tusea se asociaza cu aceasta boala, fiindca in momentul refluxului sunt stimulate aceste terminatii nervoase. Rezultatul este tuse care insoteste restul simptomelor refluxului gastroesofagian. Pe de alta parte si sucul gastric, acid, care urca de-a lungul tubului digestiv poate ajunge in bronhii declansand tuse.

Atentie la astm!

O tuse care nu mai trece poate fi semnul instalarii astmului. Daca micutul tau are aceasta boala, are bronhiile hipersensibile care se inflameaza de la particule alergene. In mod normal, respectivele particule nu ar trebui sa le irite sistemul respirator. Din cauza inflamatiei cauzate de expunerea la alergeni apare tusea, impreuna cu dificultatile de respiratie, senzatia de sufocare si suieratul specific astmului.

Tusea este un simptom, nu o afectiune. Pentru a fi tratata corect, trebuie sa existe un diagnostic corect, deci trebuie sa stii ce anume a declansat-o. De aceea trebuie sa fii atent daca tusea este sau nu productiva, la durata episoadelor de tuse si la frecventa acestora. Si zgomotul care insoteste tusea este util in punerea diagnosticului.

(articol actualizat la data 06-04-21)
 

Produse recomandate

loader
Cough Syrup

118.50ml (gust de fructe)

93.00 lei
In stoc